• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kody do radia czy powinny być płatne?

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1328
co to za multikonta po kody ?

z tymi kodami to powinno sie zmienic i rejstracjami/multirejstracjami jednego uzytkownika,wezcie w koncu sie obudzcie.Rejstruje sie typek,wy mu generujecie kod jeden za drugim a on zbiera siano i sie smieje z was/nas.Krotko i na temat STOP FREE a licznik wyswietlen forum i tak bedzie tykał i ludki naucza sie wdziecznosci.

Lynx222

Moderator Car Audio
Punktów
2895
www.kody-radio.pl
z tymi kodami to powinno sie zmienic i rejstracjami/multirejstracjami jednego uzytkownika,wezcie w koncu sie obudzcie.Rejstruje sie typek,wy mu generujecie kod jeden za drugim a on zbiera siano i sie smieje z was/nas.Krotko i na temat STOP FREE a licznik wyswietlen forum i tak bedzie tykał i ludki naucza sie wdziecznosci.
kazdy pomysl jest oczywisci wart przedyskutowania , jednak ja nie mam tu funkcji decyzyjnej w takiej sprawie pomysl podrzucic miskowi administaratorowi

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1328
kazdy pomysl jest oczywisci wart przedyskutowania , jednak ja nie mam tu funkcji decyzyjnej w takiej sprawie pomysl podrzucic miskowi administaratorowi

podejmie się odpowiednia dyskusje/korespondencje na ten temat już niebawem.

Któremu z panow dekodujących dał ktoś Martecha i inne zabawki za darmo,a gdzie aktualizacje???????Patrzac na mój sprzet nie przypomina mi się żeby ktoś zrobil mi prezent a tu prezenty na okraglo,kasować choćby 1/4 i wszyscy będą zadowoleni.Uzytkownik potrzebujacy KOD idzie do pracy i on nie bedzie pracowal nawet 5 minut za free a jak braknie we wyplacie 20 zł to robi afere i chce się spotykać z bossem w sądzie,maja placone za wszystko to niech placa i oni.Faktury za taka usluge można wysylac w dzisiejszych czasach już emailem i dziekuje.Liczba logowan jednostrzalowcow oraz całej reszty i tak nie spadnie uwierzcie w to.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2636
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Oczywiście, że w dzisiejszych czasach fajnie by było żeby chociaż ktoś te minimum 5zł płacił za kod. Będę oczywiście za wprowadzeniem takiego systemu, można to rozwiązać technicznie bez problemu - płatności paypal, payu, sms itd.
Ale jest jeden problem - ja odpowiadam tylko za to forum a są jeszcze inne gdzie bez problemu ludzie również dostają kody za free.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1328
Nigdy nie prosilem o kod,

a jak już prosiles to prosiles kolege z branzy a na końcu zapytales ile się należy,ot tak się to kreci miedzy nami branzowcami

Ale jest jeden problem - ja odpowiadam tylko za to forum a są jeszcze inne gdzie bez problemu ludzie również dostają kody za free.

ale chyba cie to nie boli,wybor klienta jak we warsztacie,nikt nikogo nie ciagnie za szyje żeby zostawil auto u ciebie a nie u konkurencji.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
939
a jak już prosiles to prosiles kolege z branzy a na końcu zapytales ile się należy,ot tak się to kreci miedzy nami branzowcami

No nie inaczej. Za darmo, to nawet w pysk dzisiaj nie dostaniesz.

Zawsze to taniej niż nowe/używane radio z kodem z alledrogo :D ...
Proponuję zakupić bajer do podtrzymywania napięcia, raz wydane 80zl a nie później panika, że klient radia nie może włączyć. No tak, ale później wymian akumulatora nie mozna robic za darmo skoro sie zainwestowalo :D

piohol

SuperMechanior
Punktów
110
Miasto
Kępno
Najlepiej zlikwidować to forum przy takim podejściu jego użytkowników. Jak fachowcy udzielają rad na zasadzie jedź do mechanika lub wyśmiewają problemy użytkowników forum to jest ok, a jak ktoś kod za free podrzuci to wielkie larum. Jeżeli kody do radia są podstawowym źródłem dochodu fachowca od elektroniki samochodowej to pozostaje mu tylko współczuć - długo z kodów się nie utrzyma. Jak nie na tym forum to na wielu innych kody rozdawane są za free. Poza tym można w necie znaleźć wiele apek generujących kody też za free więc niech nie piszą fachowcy, że ponoszą niebotyczne koszty bo to jest śmieszne. Każdy kij ma dwa końce i oba są niebezpieczne. Bijesz jednym możesz być uderzony drugim - życie.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1328
więc niech nie piszą fachowcy, że ponoszą niebotyczne koszty bo to jest śmieszne

http://shop.martech.pl/pl/martech-full-pack/67-radio-code-full-pack-box-iii.html większość dekoderow używa tego sprzętu+jeszcze inne,rozgladnij się dobrze na tej stronie,poogladaj ceny przedewszystkim a apki swoja droga,sa do radyjek które sa w ogłoszeniach po 20zł jak np. Renault a o wszystkie inne nawet proste ludki prosza

Jeżeli kody do radia są podstawowym źródłem dochodu fachowca od elektroniki samochodowej to pozostaje mu tylko współczuć - długo z kodów się nie utrzyma

sa tutaj tacy i zyja a większość robi jeszcze cos innego i zyja lepiej a kolega jak widać nie wydal na sprzet nigdy poważnej sumy i dlatego tak mowi,proponuje realiom spojrzeć w oczy.Jak mialbym się utrzymywać z kodow to dawno zamiatalbym gdzies kanaly po warsztatach na etacie,tu chodzi calkiem o cos innego niech kolega się domyśli oco.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Najlepiej zlikwidować to forum przy takim podejściu jego użytkowników. Jak fachowcy udzielają rad na zasadzie jedź do mechanika lub wyśmiewają problemy użytkowników forum to jest ok, a jak ktoś kod za free podrzuci to wielkie larum. Jeżeli kody do radia są podstawowym źródłem dochodu fachowca od elektroniki samochodowej to pozostaje mu tylko współczuć - długo z kodów się nie utrzyma. Jak nie na tym forum to na wielu innych kody rozdawane są za free. Poza tym można w necie znaleźć wiele apek generujących kody też za free więc niech nie piszą fachowcy, że ponoszą niebotyczne koszty bo to jest śmieszne. Każdy kij ma dwa końce i oba są niebezpieczne. Bijesz jednym możesz być uderzony drugim - życie.
Wiesz, czasem mam wrazenie, że ludzie tutaj wchodzą tylko po kod i cyk i ich nie ma...
zmienią autko i znów wchodzą bo zgubili kod...
Wiesz dlaczego często widzisz konia w jakimś wątku, z rogalem na twarzy?
Bo to FORUM MECHANIKÓW a nie SEBIKSÓW robiących u Kalyny w garażu.
Wchodzi sobie ziomek na forum mechanika, i zakłada wątek w dziale DIESEL : Jakiś tam samochód, kręci, nie odpala, paliwo jest.
To jest mechanik?
Nawet nie sprawdzi podstawowych rzeczy a liczy, że wywróżymy mu tu z fusów czy kawy...
Kody powinny być płatne choć by symboliczne 10zł. A to ze względu na fakt, że za wiedzę się płaci a nikt Nas nie pyta, skąd mamy na licencje, sprzęt, zusy, vaty i inne pierdoły - Mamy mieć i już.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1328
Wiesz, czasem mam wrazenie, że ludzie tutaj wchodzą tylko po kod i cyk i ich nie ma...

wrazenie masz dobre,ale chyba nie zauwazyles ze sa goscie ktorzy nascie razy prosza o kod i to za kazdym razem inny odbiornik,ja to widze bo obserwuje te działy(czytaj 1 wpis w temacie)
Na auta stac,na wszystko stac,ale na kod nie stac??????sorry cos tu jest nie tak,mam wrazenie ze pewna czesc to tez mechanicy co rozlaczyli klientowi akumulator i jest problem bo trzeba by zaplacic dekoderowi na miejscu 50-100zł za szybka akcje to po kazdy kod rejstruja sie specjaalnie zeby te 5 dych zostalo w kieszeni,nikt nie bedzie robil na darmozjadów.
Slucham metalu,jezdze po koncertach i kupuje orginalne plyty,nie sciagam z internetu bo widze ile pracy,wysilku,pieniedzy i zdrowia wykladaja ludzie w to zeby plyta na polce znalazla sie za 40-50zł(marne pieniadze),BO SZANUJE ICH PRACE I WKŁAD-oczekujmy czegos podobnego,nikt nie zbiednieje

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Bo to taka głupia mentalność. Do lekarza czy prawnika pójdą zaplaca i nawet nie wspomna że za drogo a u nie jednego za 15 minut gadania 200 trzeba zapłacić. A taki lekarz czy prawnik jakie ma koszty? Poszedł na panstwowe studia, uczył się za moje podatki a teraz mnie skubie na każdym kroku. On nie musi mieć warsztatu spełniającego miliony norm, podnośnika czy testera za nascie tysi.
@piohol boli Cię te 5 czy 10zl? Masz swój warsztat? Pewnie nie skoro piszesz takie głupoty

Auto Elektronik Lubin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
115
Miasto
Lubin Dolny Śląsk.
www.facebook.com
Wiesz dlaczego często widzisz konia w jakimś wątku, z rogalem na twarzy?
Bo to FORUM MECHANIKÓW a nie SEBIKSÓW robiących u Kalyny w garażu.
Wchodzi sobie ziomek na forum mechanika, i zakłada wątek w dziale DIESEL : Jakiś tam samochód, kręci, nie odpala, paliwo jest.
To jest mechanik?
Nawet nie sprawdzi podstawowych rzeczy a liczy, że wywróżymy mu tu z fusów czy kawy...
Kody powinny być płatne choć by symboliczne 10zł. A to ze względu na fakt, że za wiedzę się płaci a nikt Nas nie pyta, skąd mamy na licencje, sprzęt, zusy, vaty i inne pierdoły - Mamy mieć i już.
w pełni popieram.

piohol

SuperMechanior
Punktów
110
Miasto
Kępno
To, że nie piszę postów na forum to wcale nie znaczy, że nie interesuje mnie tematyka forum. To, że zawodowo zajmuję się mechaniką maszyn przemysłowych nie determinuje możliwości naprawy tylko tego typu sprzętu czasem w ramach relaksu zajrzę też pod maskę swojego wozidła.. Często gdy klienci pytają o szczegóły rozwiązań chętnie podpowiadam sposoby rozwiązania problemu i nie obawiam się, że naprawią sobie coś sami. Ja często dzięki uprzejmości i informacjom jakie dostarczam klientom zyskuję kolejnych. Jak słyszę słowa mechanika z konkurencyjnej firmy "wiedza kosztuje" czy "trzeba było na szkołę nie rzucać kamieniami" to wiem, że już niedługo przejmę jego zlecenia. Szkoda tylko, że coraz częściej brakuje mi czasu do obsługi kolejnych zleceń często dzielę się pracą i kasą z ludźmi z branży, ale tylko tymi którzy nie psują wizerunku mojej firmy. Klient który zaoszczędził kilka $ na fachowej informacji wraca i zostawia kolejne dużo większe pieniądze. Nie obawiam się konkurencji bo to ona motywuje do działania i rozwoju. Warto zanim narobi się larum wokół drobiazgów przemyśleć ewentualne straty z tytułu tego typu zachowań. Nie chce mi się wrzucać linków do dekoderów radiowych przecież google wyrzuci kilkanaście linków do dekoderów - wystarczy tylko chcieć.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
620
Miasto
WLKP
Juz dawno poruszalem ten temat ale było do tej pory bez odzewu.Wielki czas zrobic z tym porzadek.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2636
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Po głębszym zastanowieniu się nad tematem mam następujące propozycje:
1/ Zakazujemy podawania kodów do radii za free.
2/ Wprowadzamy system płatności (do dalszej dyskusji) np. 10zł za Forda M, 25zł za Forda V, 10zł za Renault itd. - trzeba będzie zrobić cennik.
3/ Płatność odbywać się będzie poprzez forum, stworzę system za pomocą którego użytkownik, który chce uzyskać kod do radia będzie musiał dokonać płatności poprzez system paypal po czym automatycznie zostanie on oznaczony (dopisek poniżej nazwy typu "Kod do radia", "Kodziarz" lub coś innego) - chodzi o to aby było to przejrzyste i w łatwy sposób pokazało, że dany użytkownik dokonał wpłaty.
4/ Takiemu użytkownikowi, który dokonał wpłaty będzie można wygenerować kod/
5/ Wszystkie wpłaty idą na jedno forumowe konto paypal. Na koniec miesiąca każdy użytkownik, który podał x kodów do radia przesyła do mnie zestawienie typu: "Wygenerowałem 5 kodów do serii M, 2 do serii V i 7 do Renault", ja po weryfikacji rozsyłam z tego konta paypal pieniądze do dekoderów.
6/ System ten nie dotyczy użytkowników z liczbą postów co najmniej 100, takim użytkownikom generujemy kody za darmo.

Zapraszam do dyskusji czy taki system ma sens i warto temu poświęcić czas aby go stworzyć?

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Ma to sens bo pokryje choć by koszt przedłużenia domeny i servera...

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Wprowadź na próbę i zrób statystyki zapytań o kody przed i po wprowadzeniu zmian... Sam jestem ciekawy jak to wyjdzie. Pewnie ruch związany z kodami spadnie o 70-90% :D

Do góry Bottom