• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kody do radia czy powinny być płatne?

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
620
Miasto
WLKP
No to juz jednego chetnego mamy.

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
125
Miasto
Gliwice
Kto tam bez mojej "autoryzacji" umieścił zdjęcie mojego "miejsca pracy"? :p

Lynx222

Moderator Car Audio
Punktów
2895
www.kody-radio.pl
Dyskusja widze zeszla na inny tor to troche moich przemyslen i licze na wypowiedzi w temacie

1. Misiek musisz usunac stary regulamin bo tu widze ludzie szalu dostaja :)
https://forum-mechanika.pl/threads/uwaga-przeczytaj-zanim-poprosisz-o-kod.2527/

2.temat renowek forda itp jest dosyc latwy ale beda zapytania o takie kody ze zaden program dostepny z sieci kodu nie obliczy
co w takim przypadku ? Moja propozycja stworzyc dzialy Ford seria M i V , renault z prekodem , itp gdzie napewno kod da sie ustalic
i dzial do ktorego trafiac beda pozostale przypadki, czy da sie taki kod ustalic zdalnie czy nie dekoderzy beda wypowiadac sie przed platnoscia

3. Co w przpadku gdy napisze ktos ze kod nie dziala ?

4. No i kto by chcialbyc dekoderem i jakim sprzetem dysponuje tak zeby sie poznac
Ja chetny (crucc 2.4 , martech rcd rcd pro , v seria , jaguar alpine database , al2910/2199 database , 7 612 xxx 7xx - 7 612 xxx 9xx nowy algorytm blaupunkta forda database )
PS. jak ktos ma dostep do kodow z grupy VAG i NISSANA(bosch clarion alpine ) chetnie czasem bym sie usmiechnal o kod oczywiscie zaplace :)

pozdrawiam

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1328
Moze platnosc po wykonaniu uslugi z jakims zabezpieczeniem zobowiazania gagatka bo
3. Co w przpadku gdy napisze ktos ze kod nie dziala ?
taki bedzie co drugi wtedy co oczywiscie znam to z doswiadczenia.
cos gratów mam dzialac moge

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Ja piszę się na przeliczanie z wsadów... po serialu nie chcę... ;)

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2636
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Po głębokich przemyśleniach oraz konsultacjach z księgową oraz prawnikiem proponuję następujące rozwiązanie:
1/ Każdego miesiąca wybierać będę (lub będziemy) jednostkę, która potrzebuje wsparcia za pomocą serwisu https://zrzutka.pl/
2/ Użytkownik chcący uzyskać kod do radia na naszym będzie musiał wesprzeć daną jednostkę wpłatą minimum 10zł za pomocą w/w serwisu, oczywiście kwota może być o wiele wyższa ale absolutne minimum to 10zł.
3/ Wpłacając pieniądze użytkownik użyje w nazwie tej samej nazwy użytkownika co na forum dzięki czemu w bardzo prosty sposób będzie można zweryfikować czy faktycznie wpłata została dokonana.
4/ W sposób jasny i czytelny wprowadzimy regulamin na forum wraz z linkiem do danej zrzutki, która każdego miesiąca będzie zmieniana. Regulamin będzie podwieszony we wszystkich działach z kodami na forum oraz po każdym podaniu kodu radia dekoder będzie umieszczał link do tego regulaminu lub zamieści link do niego w swojej stopce tak aby był on jak najbardziej widoczny i żeby nie trzeba było każdemu z osobna tłumaczyć co ma zrobić żeby uzyskać kod.

Rozwiązanie to jest podyktowane tym, że jeżeli chcielibyśmy wprowadzić system centralny oraz później dzielić się zyskami to byłoby to skomplikowane prawnie i księgowo aby w razie kontroli (mojej lub waszej) w sposób klarowny się z tego dochodu wytłumaczyć - a także chociażby dlatego, że do każdego kodu trzeba by wystawiać paragon/fakturę i przesyłać na maila. Później to rozliczać itd.
Stwierdziłem więc, że aby nie karmić darmozjadów możemy wspomóc potrzebujących a także wyselekcjonować tych ludzi, którym naprawdę zależy na kodzie a nie są darmozjadami.
Mam nadzieję, że pomimo soboty rozumiecie mój zamysł i go zaakceptujecie.
W imię dobra!

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
a dziś napisalem czlowiekowi... wpłać 50zeta na chore dzieci, daj potwierszenie na pw , będzie kod ;)

Lynx222

Moderator Car Audio
Punktów
2895
www.kody-radio.pl
Po głębokich przemyśleniach oraz konsultacjach z księgową oraz prawnikiem proponuję następujące rozwiązanie:
1/ Każdego miesiąca wybierać będę (lub będziemy) jednostkę, która potrzebuje wsparcia za pomocą serwisu https://zrzutka.pl/
2/ Użytkownik chcący uzyskać kod do radia na naszym będzie musiał wesprzeć daną jednostkę wpłatą minimum 10zł za pomocą w/w serwisu, oczywiście kwota może być o wiele wyższa ale absolutne minimum to 10zł.
3/ Wpłacając pieniądze użytkownik użyje w nazwie tej samej nazwy użytkownika co na forum dzięki czemu w bardzo prosty sposób będzie można zweryfikować czy faktycznie wpłata została dokonana.
4/ W sposób jasny i czytelny wprowadzimy regulamin na forum wraz z linkiem do danej zrzutki, która każdego miesiąca będzie zmieniana. Regulamin będzie podwieszony we wszystkich działach z kodami na forum oraz po każdym podaniu kodu radia dekoder będzie umieszczał link do tego regulaminu lub zamieści link do niego w swojej stopce tak aby był on jak najbardziej widoczny i żeby nie trzeba było każdemu z osobna tłumaczyć co ma zrobić żeby uzyskać kod.

Rozwiązanie to jest podyktowane tym, że jeżeli chcielibyśmy wprowadzić system centralny oraz później dzielić się zyskami to byłoby to skomplikowane prawnie i księgowo aby w razie kontroli (mojej lub waszej) w sposób klarowny się z tego dochodu wytłumaczyć - a także chociażby dlatego, że do każdego kodu trzeba by wystawiać paragon/fakturę i przesyłać na maila. Później to rozliczać itd.
Stwierdziłem więc, że aby nie karmić darmozjadów możemy wspomóc potrzebujących a także wyselekcjonować tych ludzi, którym naprawdę zależy na kodzie a nie są darmozjadami.
W imię dobra!
jak dla mnie super pomysl

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem

W imię dobra!

Wprowadziłem zmiany w życie, zrobiłem porządek w regulaminie i wszędzie gdzie się dało dodałem informację o tym temacie:

[UWAGA PRZECZYTAJ!] JAK UZYSKAĆ KOD DO RADIA [WAŻNE!]
Mój telefon działa? O kurxxa...
;)

Jestem za, aczkolwiek zmiany w zakładaniu tematów Michał też porusz...
Daniel dopia swego...
Gratulujemy ;)
W końcu wyszło jak trzeba...
Placmy jak każdy...

Ostatnia edycja:

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1328
Cieszę się sprawa z kodami nareszcie zyskała jakies nowe oblicze bo dokąd to mogło być,wolę zdekodowac wiedząc że jakiś pożytek z tego był albo nie dekodowac wcale.Stac na auto to niech stać na kod,ludzie ładują w wozy tysiącami i nie piszczą a tu będą zebrać o kody za 15zl,do tej pory co zostało zdekowowane w całej Polsce poprzez to forum mogło to pomoc niejednemu choremu dziecku ot taka prawda.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2636
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Prawda jest taka, że od dzisiaj zapewne drastycznie spadnie liczba zapytań o kody do radia bo ludzie nie chcą płacić bo takich miejsc w internecie gdzie znajdą darmowy kod jest jeszcze kilka albo i nawet kilkanaście i taką zmianę trzeba by wprowadzić wszędzie, żeby faktycznie ludzie zaczęli płacić.

• Lubię to!
Punktów: MTM

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
Jak wygenerowalem jakiś tam kod to post został usunięty i słusznie. Gonić jednostrzalowcow, trzepia sianko na naszej dobroci. Na chore dzieci lub na działalność forum. Ja kasy nie chce.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2636
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Od dnia dzisiejszego przywracam zasady do stanu oryginalnego - kody dostępne dla wszystkich.
Nie ukrywam, że moja decyzja spowodowana jest głównie dobrem forum - po wprowadzeniu zmian zauważyłem drastyczne spadki osób odwiedzających i rejestrujących się na naszym forum co w stosunku do liczby wpłat charytatywnych nie ma sensu kontynuowania.
Niemniej jednak nadal uważam, że sam zamysł jest świetny i byłby idealny, gdyby wszystkie miejsca w których można uzyskać kod do radia również go wprowadziły.

Obecnych na forum dekoderów proszę o dalsze generowanie kodów dla użytkowników jednocześnie proponując aby po podaniu kodu umieszczać niżej podany link. Myślę, że w ten sposób sporo użytkowników po uzyskaniu kodu może w ramach wdzięczności chcieć odwdzięczyć się dotując na szczytny cel.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
A co dają rejestracje jednostrzalowcow? Płatne kody ktoś musi zapoczątkować. My będziemy patrzeć na innych A inni na nas. Plus taki że jak się wchodzi w nowe tematy nie ma trzech stron próśb o kod. Osobiście wolałbym płacić. W końcu to forum mechaników A nie klientów

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
620
Miasto
WLKP
To jeszcze proponuje zrobic dział-darmowe kody -

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Prawda jest taka, że ludzie chcą wszystko za darmo i jak dostaną to odchodzą z poczuciem , że im się należało i jeszcze czemu tak długo... Już widzę jak ktoś po otrzymaniu kodu zrobi wpłatę...

Do góry Bottom