• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kompresor do 500zł

Patrykk27

Nowy
Punktów
0
Witam!
Chciałbym kupić nowy kompresor do sporadycznych zastosowań (napompować koło, coś podmalować, wyczyścić), mój budżet do maksymalnie 500zł. Szukając na allegro znalazłem takie coś:

http://allegro.pl/kompresor-sprezarka-50l-3-8km-zest-lak-olej-gratis-i5438646457.html

http://allegro.pl/bass-polska-sprezarka-kompresor-50l-zestaw-gratis-i5384543867.html

Który wybrać?

Tak jak pisałem wcześniej, sprężarkę będę używał sporadycznie żeby coś podmalować, wyczyścić chłodnice w aucie albo napompować koła.
Czytałem inne fora ale wszyscy polecają jakieś sprężary powyżej 1000 zł... A obecnie nie stać mnie żeby wydać tyle na sprężarkę.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
jeżeli chcesz dla siebie, zeby kolo napompowac czy cos takiego, czasem przedmuchac albo materac napompowac, to daruj sobie kompresor z butla 50 litrow.
Bedzie sie dlugo ladowal, a potem i tak powietrze z niego spuscisz, bo nie wykorzystasz.
przy takiej cenie wydajnosc kompresorow efektywna bedzie oscylowac pomiedzy 100-150 litrow na minute.
myślę, ze 50 litrowy kompresor to pod 1000 trzeba szykowac i mozna sie zastanawiac nad BASSem z kompersorem w ukladzie V.
Jak mniejszy, to za jakies 200-250 PLN w kazdym markecie budowlanym kupisz kompresor i podejrzewam, ze z kazdego bedziesz podeobnie zadowolony.
Na pewno bardziej niz z takiego z butla 50 litrow, ale taka sama wydajnoscia.
To przeciez nawet trodniej bedzie ci przestawic z miejsca na miejsce, a taki 24 litry wazy jakies 30 kg wiec mozesz spokojnie przeniesc :)

C00li

Gaduła
Punktów
28
Miasto
Sopot
www.enjoydriving.pl
Podmalować czy pomalować? Jak podmalować, to lakierem w sprayu - w mieszalni zrobią Ci kolor jaki chcesz i nabiją w aerozol. Jeżeli pomalować, to kompresor dwutłokowy to raczej minimum. Ewentualnie pistolet LVLP ale będzie kosztował więcej od kompresora za "pińcet". Do przedmuchiwania chłodnicy czy czegokolwiek innego oraz napompowania koła wystarczy mały kompresorek typu 8l. Do przedmuchiwania reduktor na wyjściu ustawionym na 1bar w zupełności wystarcza.

Patrykk27

Nowy
Punktów
0
Mówiąc "Podmalować" miałem na myśli coś pomalować, błotnik w aucie, zderzak albo coś. Mój budżet zwiększył się i dysponuje teraz kwotą 700zł, znajdę coś ciekawego w takiej cenie?

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Miasto
Kuj-Pom
Do 700zł to masz same marketówki 50l. Nie kupisz nic lepszego.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
jeszce troszke i powinno starczyc na takiego BASSa 50 litrow z kompresorem 2 cylindrowym w ukladzie V - nawet niesłe ma parametry :)

Do góry Bottom