• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kompresor i mig jaki kupic?

m3ichael

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
rhyl
Witam! Jestem nowy na forum i planuje zakup do warsztatu kompresor oraz migomat.Kompresor glownie do kluczy pneumatycznych czy w grancach 1000 zl jest szansa kupic cos sensownego tak samo nie bardzo wiem jakiego miga kupic u mnie w poprzedniej pracy byly urzadzenia warte kilka tysiecy i dzialaly bez zarzutu,a ztymi tanimi nie mialem wogule stycznosci. Migomat tez w granicach 1000zl moge liczyc na WASZA pomoc

smyku28

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
stolica Bieszczad
kolego za 1000 zł to raczej nic dobrego nie kupisz
kup bastera lub telwin
ja osobiście mam już 6lat telwin 183/2
i nie mam żadnych problemów żadnej awari a spawam rużne rzeczy progi reperaturki i łańcuch do traktorów płógi do lasu łyżki do koparek i nic nie siadło ani spawarka ani żadna żecz pospawana przez nią jestem super zadowolony

P

PogotowieSamochodoweUK

Tak jak wyzej dobry kompresor zeby ci polatal to 100L i minimum 9cfm. A to juz koszta okolo 2000zl. Dobry migomat to minimum 200A zeby to spawalo a nie kleilo. Ja uzywam migomatu Clarke Turbo idzie jak wsciekly nawet kolektor z turbina spawa do kupy na 1,5cm w glab przetop. Ale to maluch, jak bym mial warsztat stacjonarny to bym bral miga takiego z tigiem na duza butle a nie male nie nabijalene. Inwestycja ktora sie zwraca momentalnie, wierz mi. Spawarka zarobi na siebie jak sie oglosisz ze spawaniem dostawczakow, one lubia sobie pordzewiec.

m3ichael

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
rhyl
Jest niestety sporo do kupienia narzedzi i budzet tez nie zaduzy wiadomo ze nie jest to sprzet na lata ale od czegos trzeba zaczac wiec jest szansa na cos w miare sensownego ? Wiem ,ze to nie bedzie dobry sprzet

P

PogotowieSamochodoweUK

Ale mniej niz 9 cfm ci nie uciagnie zadnego narzedzia a przynajmniej nie z taka moca ze chociaz opaski zaciskowe poodkrecasz. Reka bedziez pistolet zatrzymywal;) Z kompresorem nie ma kompromisow, z migomatem owszem, da sie nabyc fajny nawet do 600zl tyle ze nie koszniecznie w PL;)Poszukaj na ebay. Sa kurierzy co wioza paczki do PL 25kg za 100zl.

P

PogotowieSamochodoweUK

160A malo, minimum 190A potrzebujesz no chyba ze same tlumiki chcesz spawac. Telwin z tego co wiem jest OK ale ten model nie.

smyku28

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
stolica Bieszczad
ja dalej polecam co wyżej zmieniasz wąż na euro ja mam chyba 5 albo 6 metrowy elektro zawór do gazu i będziesz spawał

m3ichael

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
rhyl
Mozecie podac jakies konkretne modele ... jesli chodzi o ebay

P

PogotowieSamochodoweUK

Dzis albo jutro poszukam i powklejam ci linki kompresorow i spawarek z ebay, troche tego angielskiego sprzetu przerobilem to jako tako sie orjetuje jaka ichsiejsza firma daje rade.

P

PogotowieSamochodoweUK

Wczoraj nie mialem czasu, teraz wrocilem od klienta na sniadanko, i jade znowu ratowac nieodpalajace doblo. Pozniej mam wolne i czekam jedynie na paczki z czesciami w domu wiec bede mial czas zeby cos tam wygrzebac. Bede sie staral zeby to bylo jak najmocniejsze i zeby sie zmiescic w tym twoim budzecie cenowym wraz z przesylka.

Tu jesli sie pospieszysz to masz super sprzet (sam bym taki chcial miec) ponad 15cfm czyli i do malowania profesjonalnego i do ciagania mlotow udarowych i do kluczy udarowych wysylka tego kolo 250F by cie kosztowala a cena dokonca bedzie okolo 1000zl. Normalnie taki sprzet okolo 3000F czyli jakies 15000zl. http://www.ebay.co.uk/itm/air-compr...Air_Tools_and_Compressors&hash=item2ebdf88cdc

Tu masz fajnego miga http://www.ebay.co.uk/itm/SIP-Autop...046?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item1c2725b98e

I nastepnego takiego na cale zycie chyba tylko trzeba mu okablowanie z pistoletem dokupic.
http://www.ebay.co.uk/itm/ESAB-tig-...600?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item4ab7199f40

Musisz celowac w porzedne uzywki bo takie nowe kosztuja po 10 razy tyle.

malwis

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bydgoszcz
www.malwis.com.pl
kompresor butla minimum 100 wydmuch teoretyczny 425 litrów minim seria L

a jak szukasz spawarki to musisz najpierw określi co ona ma spawać i jak często. Telwin ma dobre startery i spotery ale spawarki i szczególnie ich osprzdobręt szału nie robią. Esab Orlikon jest zajebisty, ale do warsztatu za profesjonalny fajny stosunek Cena/jakość ma Jlt Welder Fantasy, ale musisz potrafić spawać, zresztą poprzednie też. Nie wygórowana cena i osiągi rzeczywiste porównywalne z kartą katalogową ma Mitech tylko, ejże trudno dostępny, za 1000 możesz kupić średniej klasy 200 mma, ale nic więcej. Kompresor 100 minimum 1750zł, przy zakupie spójrz na produkcje pompy i specyfikacje

malwis

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bydgoszcz
www.malwis.com.pl
nie jest to sprzęt do pracy ciągłej ale w warsztacie całkiem nieźle sie sprawuje
http://allegro.pl/spawarka-tig-plazma-mma-welder-fantasy-solar-3w1-i2454916831.html

myślałem raczej o czymś takim wersja 170 starcza w zupełności do warsztatu, gdzie są małe przetopy, chyba, że ktoś pragnie spawać przyczepke, elementy ciężarówek lub felgi to wtedy 210

https://picasaweb.google.com/117195500538328552580/JLTWELDERFANTASY#5749738875072891938

Do góry Bottom