• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kontrolka świec mruga Mondeo mk3 2.0 136 km

Punktów
0
Witam posiadam Forda Mondeo MK3 2.0 TDCI 136 KM. Mój problem polega na tym że pewnego dnia podczas wyprzedzania zaczęła mrugać kontrolka świec żarowych, silnik stracił moc. Po wyłączeniu silnika, a następnie załączeniu kontrolka zgasła, a moc silnika powróciła. Przy każdym gwałtownym przyśpieszeniu zachodziła ta sytuacja. Niestety któregoś dnia kontrolka zaczęła mrugać i gdy zgasilem auto i włączyłem na zapłon wszystkie kontrolki zapłonu pogasly a kontrolka od świec żarowych dalej mruga i gdy chce odpalić auto silnik kręci jak oszalały lecz niestety auto nie chce odpalic. Pomoże mi ktoś gdzie mam szukać przyczyny tego problemu i jak mogę go naprawić???

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
473
Bez diagnostyki się nie obejdzie Panie Kolego. Jak rozumiem sprzętu diagnostycznego nie posiadasz, więc jak już wyżej było wspomniane... Oddaj auto do warsztatu.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
A egr? Raz po rozebraniu na zaworze, znalazłem klapkę egr. Była o połowę mniejsza, ale nie na tyle, żeby wpaść do cylindra. Egr jest tam z przodu silnika blisko rozrządu?

pompa może być przyczyną jak najbardziej, ale to trzeba sprawdzić. Jak do tej pory to jest tylko gdybanko.

Ostatnia edycja:

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Aware zaworu EGR zdazaja sie w silnikach konstrukcji Forda zdecydowanie czesciej,zapieka sie,w zaworach s.PSA\Ford istnieje system samooczyszczania.Objawy,spadek mocy,gasniecie silnik,trudnosci z uruchomieniem,dymienie.Czyszczenie zaworu nie ma sensu,tylko nowy.Opilki?Dwoje znajomych mialo the aura z tymi silnikami,w kazdym opilki z pompy katrupily wtryskiwacze.

Peita

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
63
Napisz do wróżbity Macieja , albo do kogoś kto ma magiczną kule .........

Bym zapomniał jest jeszcze jedna opcja , diagnostyka komputerowa ale widze ze ostatnio przerasta ona wszystkich

Punktów
0
Pompa i wtryski były rok temu regenerujące więc wątpię żeby to było to. Chyba naprawdę do mechanika muszę jechac

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Masz tu tester, zrób diagnostykę. Obstawiam na wtryski, zacieta geometria,nastawnik turbo jesli to polift.
aa23c-09_3706132500.16_3706132500.jpg

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Do wymiany pompa przewody zbiornik i wtryski do czyszczenia. Oczywiscie jak to sa opilki.
Nie znam nikogo kto sie podejmie skutecznego czyszczenia zaworków delphi. Najczęściej konczy sie chińszczyzną i kolejnym wybuchem w krótkim czasie. Porządnie to 500 pln za regenerację wtrysku i nadanie nowego kodu. Oczywiscie cena za sztukę. Plus naprawa pompy plus listwa, zbiornik paliwa No i robocizna.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Wiele razy tak robilem. Pochodził chwile na bj, poźniej jazda do 3 tyś obr min, i hamowanie silnikiem do 1.6 tys obr powinien się unormować. Może sobie kody pozmieniać sam.

No chyba ze w auto warte ze 3.5 tyś chcesz wrzucić 2.5.

Do góry Bottom