• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kontrolka ciśnienia oleju

Piotrek048

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kasinka Mała
Witam. Ostatnio podczas jazdy zaświeciła się kontrolka oleju na pulpicie pisze „Niskie ciśnienie oleju!” Kontrolka zaświeca się dopiero po 10 minutach jazdy. Po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu silnika kontrolka gaśnie (na 10 min) po czym ponownie się zaświeca. Dodam, że olej na bagnecie jest w normie (dolałem nawet trochę powyżej połowy). Olej był wymieniany 2 miesiące temu wraz z filtrem oleju.
Golf 5 silnik 1,6 benzyna 102k/m
Bardzo proszę o pomoc.

darcuss

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
Stolyca
Trochę nie rozumiem Twojego podejścia. Nie widzisz auta a dajesz sobie rękę obciąć ze może jeździć bo to nic takiego. Jak klient do Ciebie dzwoni ze ma taki problem to tez mowisz ze to nic takiego? Czerwona kontrolka to czerwona. Koniec krokpa. Koniec jazdy autonatycznie i to nie ważne ze zapala sie dopiero po 10 minutach
Szanowny kolego, wychowałem sie na grupie vw , kiedy golf I był rarytasem :). Poczytaj bolączki golfa V i wtedy pisz dalej.... Zawiła jest elektronika tego modelu i do końca nie zrozumiała nawet dla ludzi z ASO. Jeśli nie odezwie się brzęczyk z licznika , to wina jest elektroniki, a ciśnienie na pewno ma (tyczy się wylącznie tego golfaV). Napisałem j.w. ,że wrócimy do rozmowy po teście. W innych samochodach jest tak jak Ty napisałeś i wielu innych. Świeci , koniec jazdy!!!. POZDRAWIAM

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Szanowny kolego, wychowałem sie na grupie vw , kiedy golf I był rarytasem :). Poczytaj bolączki golfa V i wtedy pisz dalej.... Zawiła jest elektronika tego modelu i do końca nie zrozumiała nawet dla ludzi z ASO. Jeśli nie odezwie się brzęczyk z licznika , to wina jest elektroniki, a ciśnienie na pewno ma (tyczy się wylącznie tego golfaV). Napisałem j.w. ,że wrócimy do rozmowy po teście. W innych samochodach jest tak jak Ty napisałeś i wielu innych. Świeci , koniec jazdy!!!. POZDRAWIAM
ja zawsze myślałem że czerwone kontrolki oznaczają awarię krytyczną :rolleyes: ... nieważne idę się napić, mam w lodówce jabola :D

darcuss

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
Stolyca
Z tego co pamiętam , jest tak, jeśli tyczy się komunikatu:
jeśli nie otwierasz maski silnika dłużej niż 2miesiące
uszkodzony czujnik zamknięcia pokrywy silnika
uszkodzona wiązka elektryczna owego czujnika

To taki wymysł producenta lub programisty softu . głupota jakiej świat nie widział.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Całe życie człowiek się uczy ;)
ci z VW mają swój świat z tą kontrolką, kiedyś po naprawie silnika w naszym warsztatowym Caddym 1.9 sdi tknęło mnie żeby sprawdzić działanie lampy alladyna, zdziwiłem się gdy na odłączonym czujniku kontrolka się nie zaświeciła, więc stwierdziłem że skoro nie działa to nie będę podłączał spowrotem wtyczki i se pojadę do sklepu, jak ruszyłem i przejechałem kilkanaście metrów to się zaświeciła i odezwał się piszczyk dręczyciel :)

darcuss

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
Stolyca
Ciekawostką następną , jest silnik vw 1.2 12V i check z błędem wypadania 3 cylindra ( ZMORA WARSZTATÓW !!!)
Ilu już rozebrało i złożyło siliniki !? a problem dalej powracał :)

Dlatego VW odsprzedał g.... dla skody i seata, niech inni się bujają a nie vw. W ich ofercie nie ma już tego silnika, stwierdzili że zrobili coś co nawet sami nie są w stanie naprawić, tylko wymienić jednostkę napędowa hihihi

Wystarczy tych wypocin, jadę na ryby . NARKA !!

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Ciekawostką następną , jest silnik vw 1.2 12V i check z błędem wypadania 3 cylindra ( ZMORA WARSZTATÓW !!!)
Ilu już rozebrało i złożyło siliniki !? a problem dalej powracał :)

Dlatego VW odsprzedał g.... dla skody i seata, niech inni się bujają a nie vw. W ich ofercie nie ma już tego silnika, stwierdzili że zrobili coś co nawet sami nie są w stanie naprawić, tylko wymienić jednostkę napędowa hihihi

Wystarczy tych wypocin, jadę na ryby . NARKA !!
Połamania kija :)

roger18sx

SuperMechanior
Punktów
41
Miasto
SANOK
Przeważnie silniki vw mają dwa czujniki cisnienia jeden w bloku drugi na głowicy. Miałem taki przypadek że pojechaliśmy kupić golfa 4 2,0 20v . Wszystko ok, po 40 km jazdzy kontrolka oleju niskie ciśnienie + głośna praca głowicy.Do domu było już 30 km. Holowanie do warsztatu odkręciłem miskę smok zawalony wyczyściłem, nowe filtry i olej.Auto jeździ już dwa lata bez awaryjnie. Serwisowane w Italii 200 tyś na blacie a silnik w środku jak by smarowany smołą.

roger18sx

SuperMechanior
Punktów
41
Miasto
SANOK
Wszystko zależy od właściciela jeden w nocy nie śpi bo mu coś w aucie nie domaga a drugi ma wywalone na to że mu puka stuka jeździ trumną na kołach.

Damian bertone

SuperMechanior
Punktów
39
Miasto
Wólka
Z świecacą sie kontrolką cisnienia oleju nie radze jeżdzić . Może to być czujnik ale nie musi . Jak śłabe smarowanie ma może skonczyć sie tragicznie . A kopci czy coś?

Piotrek048

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kasinka Mała
Żadnych objawów nie wykazuje oprócz czerwonej kontrolki.
Wszystko zależy od właściciela jeden w nocy nie śpi bo mu coś w aucie nie domaga a drugi ma wywalone na to że mu puka stuka jeździ trumną na kołach.
Ja jestem raczej z tych pierwszych. Mojemu bratu np. prawie wszystkie kontrolki świecą i ma to w dupie

Ostatnia edycja:

darcuss

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
Stolyca

Ja jestem raczej z tych pierwszych. Mojemu bratu np. prawie wszystkie kontrolki świecą i ma to w dupie

Cześć, i co wyszło z tą kontrolką?

Piotrek048

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kasinka Mała
Oddałem dzisiaj do mechanika. Nic więcej nie powiedział co tutaj się dowiedziałem
Trochę chyba poczekam bo ma dużo roboty i jeszcze rozrząd mi wymienia.
Jak mi z tym zrobi to napisze :)

Do góry Bottom