• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kupno interfejsu z naszego forum

Status
Zamknięty.

domcioo26

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Ostróda
Witam. Mam problem ale też i pytanie odnośnie kupna rzeczy przez internet. Spotkała mnie nie miła sytuacja z ‘kolegą’ z naszego forum.
Otóż szukałem interfejsu do diagnozy auta i odezwała się do mnie osoba z forum iż taki interfejs posiada. Po wysłaniu zdjęć oraz dogadaniu ceny wysłałem pieniądze na konto i czekałem na paczkę. Po odpakowaniu moim oczom ukazała się duża ‘plama’ ma środku wyświetlacza. Początkowo byłem pewny że na oryginalnym wyświetlaczu jest przyklejona folia bądź też szkło zabezpieczające dlatego też widać tak jak by pęcherz powietrza.
Niestety po dokładnym obejrzeniu było wiadomo że wyświetlacz ma wadę. Odwiedziłem też warsztat który zajmuje sie zaprawami telefonów i poinformowano mnie że warstwa dotykowa wyświetlacza rozwarstwiła się i jedyna opcja pozbycia się tego jest jej wymiana.
Skontaktowałem się ze sprzedającym ale niestety sprzedający nie widzi w tym żadnego problemu ponieważ jak mi wcześniej napisał interfejs nosi ślady użytkowania, jest używany oraz wysłał mi zdjęcia interfejsu i wszystko było na nich ‘widać’.
Zdjęcia oczywiście robione były tak aby jak najlepiej ukryć tą wadę tzn robione były na włączonym wyświetlaczu a jeśli był wyłączony dziwnym trafem światło lampy padało właśnie na to uszkodzenie.
Niestety sprzedający nie widzi żadnej winy w tym i po skontaktowaniu się oraz opisaniu mojego problemu zaproponowałem zwrot urządzenia, lub też zwrot za części które są wadliwe - nową warstwę dotykową. Poinformowałem też że gdybym widział o tym lub został bym o tym poinformowany na pewno bym interfejsu nie kupił bądź też starał bym się o dużo lepszą cenę tak żeby zwróciły się koszta naprawy - około 420 zł. Po tej wiadomości dostałem odpowiedź i przytaczał mi paragraf oraz informację że kontaktował się z adwokatem i koniec końców jest to tylko i wyłącznie moja wina ponieważ kupiłem używany przedmiot przez internet, on poinformował mnie o tym że był używany a na zdjęciach rzeczywiście widać troszkę tą wadę ale były one zretuszowane i winę ponoszę w całości ja. Miał ktoś z Was podobną sytuację? Co mogę w tej sprawie zrobić?

Załączniki

• IMG_3786.jpeg
    4 MB · Wyświetleń: 69
  • IMG_3781.jpeg
    4,6 MB · Wyświetleń: 55

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
574
Miasto
Częstochowa
W świetle prawa, jeżeli sprzedawał jako osoba prywatna ( nie firma) opisał przedmiot (nawet nie szczegółowo) a zdjęcia, które są tutaj, miałeś przed sprzedażą, to nie ma obowiązku przyjmować zwrotu, jest opisany jako używany, ślady użytkowania widoczne na zdjęciach pokazane, też nie musi znać się dokładnie na elektronice (wyświetlacz) wystarczy że działa i ma ślady użytkowania. Inna sprawa, jak sprzedawał z fakturą lub paragonem jako firma, wtedy masz 14 dni na zwrot bez podawania przyczyny.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
346
Miasto
Wasilków
Pewnie bez faktury żeby taniej było.
Wrzuć zdjęcia jakie dostałeś bo te raczej sam robiłeś

matus1014

SuperMechanior
Punktów
175
Witam. Mam problem ale też i pytanie odnośnie kupna rzeczy przez internet. Spotkała mnie nie miła sytuacja z ‘kolegą’ z naszego forum.
Otóż szukałem interfejsu do diagnozy auta i odezwała się do mnie osoba z forum iż taki interfejs posiada. Po wysłaniu zdjęć oraz dogadaniu ceny wysłałem pieniądze na konto i czekałem na paczkę. Po odpakowaniu moim oczom ukazała się duża ‘plama’ ma środku wyświetlacza. Początkowo byłem pewny że na oryginalnym wyświetlaczu jest przyklejona folia bądź też szkło zabezpieczające dlatego też widać tak jak by pęcherz powietrza.
Niestety po dokładnym obejrzeniu było wiadomo że wyświetlacz ma wadę. Odwiedziłem też warsztat który zajmuje sie zaprawami telefonów i poinformowano mnie że warstwa dotykowa wyświetlacza rozwarstwiła się i jedyna opcja pozbycia się tego jest jej wymiana.
Skontaktowałem się ze sprzedającym ale niestety sprzedający nie widzi w tym żadnego problemu ponieważ jak mi wcześniej napisał interfejs nosi ślady użytkowania, jest używany oraz wysłał mi zdjęcia interfejsu i wszystko było na nich ‘widać’.
Zdjęcia oczywiście robione były tak aby jak najlepiej ukryć tą wadę tzn robione były na włączonym wyświetlaczu a jeśli był wyłączony dziwnym trafem światło lampy padało właśnie na to uszkodzenie.
Niestety sprzedający nie widzi żadnej winy w tym i po skontaktowaniu się oraz opisaniu mojego problemu zaproponowałem zwrot urządzenia, lub też zwrot za części które są wadliwe - nową warstwę dotykową. Poinformowałem też że gdybym widział o tym lub został bym o tym poinformowany na pewno bym interfejsu nie kupił bądź też starał bym się o dużo lepszą cenę tak żeby zwróciły się koszta naprawy - około 420 zł. Po tej wiadomości dostałem odpowiedź i przytaczał mi paragraf oraz informację że kontaktował się z adwokatem i koniec końców jest to tylko i wyłącznie moja wina ponieważ kupiłem używany przedmiot przez internet, on poinformował mnie o tym że był używany a na zdjęciach rzeczywiście widać troszkę tą wadę ale były one zretuszowane i winę ponoszę w całości ja. Miał ktoś z Was podobną sytuację? Co mogę w tej sprawie zrobić?
Ja jak wysyłam coś to tylko za pobraniem nie ma wtedy żadnych problemów odpakujesz zobaczysz że wszystko gra to bierzesz jak coś nie tak to odsyłasz i po temacie. Ludzie to się nigdy nie nauczą jak nie chce wysłać za pobraniem to znaczy ma coś do ukrycia krótka piłka.

domcioo26

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Ostróda
Tak. Te które wysłałem wcześniej były robione przeze mnie. Faktury, paragonu nie dostałem. Osoba od której kupiłem przedmiot ma warsztat i nawet w opisie ma podaną stronę internetową i informacje o firmie. Niżej podsyłam zdjęcia które ja dostałem wybiorę oczywiście te na których wydaje mi się że widać to najbardziej.
Po otrzymaniu i rozpakowaniu interfejsu oczywiście wiedząc w którym miejscu znajduje się wada warstwy dotykowej można znaleźć na zdjęciach wysłanych przez sprzedającego. Nie wiedząc o wadzie i opisie którym dostałem nie było opcji jednoznacznie wskazać czy to jest wada czy też folia czy też co innego
W świetle prawa, jeżeli sprzedawał jako osoba prywatna ( nie firma) opisał przedmiot (nawet nie szczegółowo) a zdjęcia, które są tutaj, miałeś przed sprzedażą, to nie ma obowiązku przyjmować zwrotu, jest opisany jako używany, ślady użytkowania widoczne na zdjęciach pokazane, też nie musi znać się dokładnie na elektronice (wyświetlacz) wystarczy że działa i ma ślady użytkowania. Inna sprawa, jak sprzedawał z fakturą lub paragonem jako firma, wtedy masz 14 dni na zwrot bez podawania przyczyny.
Zdaję sobie sprawę że kupiłem używany przedmiot. Także liczę się z tym że ma rysy które widać oraz jest brudny jak na zdjęciach widać ale też bez przesady. Kiedy wyświetlacz jest wygaszony widać to rozlanie bardzo mocno. Nawet nie znając się na elektronice od razu można stwierdzić że to nie jest normalne. Tym bardziej że sprzedający ma warsztat i siedzi na bank w elektronice bo robi instalacje LPG oraz używał tego interfejsu także moim zdaniem to wada ukryta o której ani razu nie wspomniał. Kiedy napisałem że interfejs działa - bo rzeczywiście działa i nie chce też oczerniać ani kłamać nikogo ale bez przesady kiedy mu o tym napisałem stwierdził że jak działa to działa i koniec rozmowy
Ja jak wysyłam coś to tylko za pobraniem nie ma wtedy żadnych problemów odpakujesz zobaczysz że wszystko gra to bierzesz jak coś nie tak to odsyłasz i po temacie. Ludzie to się nigdy nie nauczą jak nie chce wysłać za pobraniem to znaczy ma coś do ukrycia krótka piłka.
Nigdy nie kupił bym w taki sposób czegokolwiek z o l x lub innych stron ale jeśli to forum mechaników, sprzedający udziela się w wielu wątkach, ma firmę która reklamuje myślałem że zakup jest conajmniej pewny. Ale jak widać nawet i tu może się zdarzyć przekręt
Pewnie bez faktury żeby taniej było.
Wrzuć zdjęcia jakie dostałeś bo te raczej sam robiłeś
Zdjęcia podesłałem. Na włączonym wyświetlaczu nie widać tego kompletnie i takich zdjęć dostałem z 8 minimum. Z wyłączonym max 2 i zrobione tak że praktycznie nie widać

Załączniki

• IMG_4016.png
    IMG_4016.png
    911,2 KB · Wyświetleń: 78
  • IMG_4017.png
    IMG_4017.png
    1,1 MB · Wyświetleń: 77
  • IMG_4018.png
    IMG_4018.png
    1,2 MB · Wyświetleń: 78

matus1014

SuperMechanior
Punktów
175
Niestety nauczka na całe życie jak coś z internetu to tylko za pobraniem chyba że już kogoś znasz. To inna rozmowa. De fakto działa. Straszenie paragrafami no nie na miejscu brak jaj żeby wziąć na klatę niestety.

domcioo26

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Ostróda
Niestety nauczka na całe życie jak coś z internetu to tylko za pobraniem chyba że już kogoś znasz. To inna rozmowa. De fakto działa. Straszenie paragrafami no nie na miejscu brak jaj żeby wziąć na klatę niestety.
Przed kupnem oczywiście weryfikowałem tą osobę. Wydawało się okej od 2016 roku na forum, reklama firmy w opisie, 245 wątków na forum minimum i 48 kliknięć pomógł. De fakto działać działa ale już na 1 rzut oka jak dla mnie widać że akurat ta wadę ukrył żeby dostać więcej kasy za interfejs. Gdybym widział że tak to wygląda nie kupił bym go lub z targował cenę żeby to wymienić a tak paragrafy, kontakt z adwokatem itp trochę słabo jak dla mnie. Tym bardziej że osoba która nawet kompletnie nie ogarnia życia widzi że wylany dotyk czy też wyświetlacz jest wadą a nie zużyciem

matus1014

SuperMechanior
Punktów
175
Przed kupnem oczywiście weryfikowałem tą osobę. Wydawało się okej od 2016 roku na forum, reklama firmy w opisie, 245 wątków na forum minimum i 48 kliknięć pomógł. De fakto działać działa ale już na 1 rzut oka jak dla mnie widać że akurat ta wadę ukrył żeby dostać więcej kasy za interfejs. Gdybym widział że tak to wygląda nie kupił bym go lub z targował cenę żeby to wymienić a tak paragrafy, kontakt z adwokatem itp trochę słabo jak dla mnie. Tym bardziej że osoba która nawet kompletnie nie ogarnia życia widzi że wylany dotyk czy też wyświetlacz jest wadą a nie zużycie
Co można poradzić opcje dwie albo przegryźć to i się cieszyć że w ogóle coś przysłał a nie okradł. Ewentualnie dogadywać się ze sprzedawcą chociaż kontakt utrudniony.

domcioo26

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Ostróda
Co można poradzić opcje dwie albo przegryźć to i się cieszyć że w ogóle coś przysłał a nie okradł. Ewentualnie dogadywać się ze sprzedawcą chociaż kontakt utrudniony.
Powiem tak. Przykro mi że na forum mamy osoby które chcą wzbogacić się bardziej kosztem innych i nawet za 400 zł będą udawały że wszystko jest okej. Brak jakiegokolwiek honoru bo szczerze mówiąc pojechał bym i oddał inferfejs osobiście ale skoro wjechały paragrafy i rozmowy z adwokatem byłbym stratny nie tylko za naprawę ale jeszcze o paliwo a i tak byśmy się nie dogadali. No ale widać właśnie jak sprzedający jako wlasciciel firmy ma podejście do klientów i jaką postawę sobą reprezentuje. Moim zdaniem to wada ukryta o której nie poinformował mnie, i wydaje mi się że w warsztacie korzysta z podobnych praktyk z resztą chyba reklama firmy i komentarz będzie w tym przypadku najlepszą opcją żeby ostrzec innych

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2059
Miasto
Kaczory
Niestety na zdjęciach chociaż słabo ale widać ten defekt. Moim zdaniem dla świętego spokoju i własnego honoru kolega który sprzedał (a dobrze wiemy kto) powinien przyjąć to z powrotem i oddać pieniądze. Tak bym uczynił każdy uczciwy człowiek.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
175
Niestety na zdjęciach chociaż słabo ale widać ten defekt. Moim zdaniem dla świętego spokoju i własnego honoru kolega który sprzedał (a dobrze wiemy kto) powinien przyjąć to z powrotem i oddać pieniądze. Tak bym uczynił każdy uczciwy człowiek.
O to to tylko teraz uczciwych że świecą szukać ale nie ma co kolegi jeszcze skreślać jeszcze może pokazać się z tej strony uczciwej.

domcioo26

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Ostróda
Owszem zgadzam się z tym ale po czasie. Interfejs miał być używany i bez wad i nie wiedząc o defekcie oraz o tym w którym miejscu się znajduje nie można jednoznacznie powiedzieć co to - może być to folia na wyświetlaczu lub szkło zabezpieczające? Szczerze mówiąc nie zwróciłem wcześniej na to uwagi ale po rozpakowaniu i wyjęciu wyłączonego interfejsu od razu zapytałem czy ta wada była przed wysyłką czy też może stało się to w czasie transportu. Otrzymałem tylko wiadomość że interfejs jest używany, ma rysy i używany był w warsztacie i nie było żadnej mowy o tym czy było to wcześniej czy też nie także już na pierwszy rzut oka widać że wiedział co sprzedaje

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1082
Miasto
...Seksu i biznesu...
No widzisz , takie rzeczy to lepiej na żywca kupować , wiesz jedziesz do gościa osobiście i widzisz co w jakim stanie jest...no ale wiadomo jak jest.

domcioo26

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Ostróda
O to to tylko teraz uczciwych że świecą szukać ale nie ma co kolegi jeszcze skreślać jeszcze może pokazać się z tej strony uczciwej.
Uczciwy poinformował by o tym a nie ściemniał, dogadał by się jak normalny człowiek ze zwrotem lub naprawa. Ale już po samych wiadomościach nacisk kładł na to że interfejs jest używany, zdjęcia wysłane i wyszło na to że całą winę ponoszę ja

matus1014

SuperMechanior
Punktów
175
Uczciwy poinformował by o tym a nie ściemniał, dogadał by się jak normalny człowiek ze zwrotem lub naprawa. Ale już po samych wiadomościach nacisk kładł na to że interfejs jest używany, zdjęcia wysłane i wyszło na to że całą winę ponoszę ja
Może po tej małej burzy na forum coś się wyklaruje.

domcioo26

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Ostróda
No widzisz , takie rzeczy to lepiej na żywca kupować , wiesz jedziesz do gościa osobiście i widzisz co w jakim stanie jest...no ale wiadomo jak jest.
Wiadomo to nie było 100km żeby zebrać się i jechać. Byłem pewny że osoba jest godna zaufania tym bardziej z forum i się udziela co nie co no ale fakt są ludzie i ludziska

matus1014

SuperMechanior
Punktów
175
Wiadomo to nie było 100km żeby zebrać się i jechać. Byłem pewny że osoba jest godna zaufania tym bardziej z forum i się udziela co nie co no ale fakt są ludzie i ludziska
Trochę się wynosi z domu a całej reszty uczysz się w życiu . Nie ma co kolegi jeszcze skreślać dajmy mu czas .

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1082
Miasto
...Seksu i biznesu...
Ja też kiedyś coś kupiłem z forum :) paczka przyszła i gdzieś mi w domu zaginęła :D znaczy położyłem gdzieś i zapomniałem gdzie i gdzieś kartonik leży...też jakiś skaner czy coś ...też od kogoś tu z forum to wiem że pytanie padło czy jestem pewny zakupu powiedziałem że yo i na tym się skończyło;) pamiętam że sprawnevto było bo musiałem z paki wyjąć i uruchamiać a co dalej z tym się dzieje to niewiem.:)łot cała historia;)
Może kto przeczyta się przypomni kto vici skanera opylił .:) bez spiny;)

autoserwisgd

SuperMechanior
Punktów
28
Nie jest tak jak piszesz bo ja np. nigdy nie wysylam niczego za pobraniem bo ludzie potrafia nie odebrac z różnych powodów i pozniej mam tylko koszta wysylek.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom