• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kupno używanego podnośnika kolumnowego i montaż w wąskim pomieszczeniu

sosna90

Początkujący
Punktów
1
Miasto
tuszyn
Cześć,
planuję w swoim garażu zainstalować podnośnik dwukolumnowy, podnośnik do użytku prywatnego.

Szerokość pomieszczenia to 3,87.
Początkowo planowałem kupić nowego Redats-a lub innego chinola, w warsztatach działają więc przy moim amatorskim używaniu (choć jak na amatora grzebię dużo) spokojnie dadzą radę. Niestety, dla nich minimalna szerokość to 4,20 (taką odpowiedź dostałem od redats). Mógłbym co prawda wykuć takie wnęki w ścianach, ale to po maks 5cm, a więc wyszły by powiedzmy 4m, czyli i tak brakuje po 10cm z każdej strony.

Zacząłem szukać innych podnośników no i znalazłem używane śrubowe, które mają szerokość zewnętrzną 3-3,10, a więc wejdą bez problemu.
Na przykład ten, sprzedający mi napisał, że ma 3m na zewnątrz:

Na co zwracać szczególną uwagę przy oglądaniu takiego podnośnika, co sprawdzić, gdzie szczególnie patrzeć? Ile kosztuje mniej więcej regeneracja jeśli okazało by się, że jest mocno zużyty?

Jak wygląda sytuacja z posadzką jeśli podnośnik jest na ramie, w tej chwili mam tam posadzkę betonową, która ma z 30lat i w niektórych miejscach się kruszy/wyciera, ale nigdzie nie pęka. I tak podłogę będę robił żeby była ładna i jasna, więc na zrobienie ławy jestem gotowy.

Co z UDT, jak wygląda rejestracja używanego, czy jest możliwa, zakładam, że kupie bez żadnych papierów, bo tak pewnie z większością używek jest.

Kto musi [podnośnik zamontować i ewentualnie zrobić posadzkę żebym mógł go zarejestrować?

Jeszcze po głowie chodzi mi nożycowy, ale one są sporo droższe, nowy redats prawie 13tys, chyba, że trafiłaby się jakaś fajna używka... Przy nożycowym jak wygląda sprawa posadzki?

Z góry dzięki za odpowiedzi :)
Pozdrawiam

Kloit777

SuperMechanior
Punktów
73
Miasto
WLKP.
Temat już poruszany na forum <szukaj>
A tak ode mnie to przy takim wąskim garażu nie wyobrażam sobie pracować.Przejść będzie ciężko a co dopiero przejechać z wózkiem narzędziowym i innymi rzeczami.
A pamiętaj,ze nawet jak uda się Tobie go zamontować to jeszcze musisz mieć miejsce na otworzenie drzwi samochodu żeby z niego wyjść jak będzie stał na podnośniku. :D

sosna90

Początkujący
Punktów
1
Miasto
tuszyn
Temat już poruszany na forum <szukaj>
A tak ode mnie to przy takim wąskim garażu nie wyobrażam sobie pracować.Przejść będzie ciężko a co dopiero przejechać z wózkiem narzędziowym i innymi rzeczami.
A pamiętaj,ze nawet jak uda się Tobie go zamontować to jeszcze musisz mieć miejsce na otworzenie drzwi samochodu żeby z niego wyjść jak będzie stał na podnośniku. :D
Wiem, szukałem szukałem, ale wszystkiego nie znalazłem więc postanowiłem założyć temat.
Nie jest aż tak wąsko, przy ścianach nic nie stoi, więc nawet bez podnośnika nie ma problemu żeby robić coś od strony koła,a cały budynek jest na tyle duży, że wokół samochodu mogą być puste ściany i podłoga. Zresztą innego budynku nie postawię, więc musi być tutaj. Przez ostatnie 3 lata garaż służy jako magazyn, a auto naprawiam pod chmurką i nie raz musiałem szybko chować narzędzia przed deszczem, a więc uwierz mi, że przeciskanie się za kolumnami nie będzie dla mnie problemem :D

Miejsce na otworzenie drzwi raczej będzie, przecież ten podnośnik z linku na olx to nie jest jakaś samoróbka, tylko chyba markowa maszyna, która jako nowa pewnie sporo kosztowała, a więc skoro ktoś go kupił to drzwi raczej da się otworzyć.

sosna90

Początkujący
Punktów
1
Miasto
tuszyn
to kup podnosnik nozycowy i masz problem z glowy
no nożycowy byłby spoko jeśli chodzi o problemy z szerokością. niestety jest droższy a używek mniej, ale jak wszystko inne będzie bez sensu nie będzie wyjścia.

np. ten

długość platform 1,4m, kurde wydaje mi się, że wielu i to nie bardzo dużych autach fabryczne punkty do podnoszenia są szerzej (tak na oko, musze zmierzyć), jeśli są szerzej to jak podnosicie? drewienko i po całej długości progu? (może głupie pytanie, ale z podnośnikami nie miałem styczności jeszcze).

jak z posadzką przy nożycowym?

Kloit777

SuperMechanior
Punktów
73
Miasto
WLKP.
Cześć,
planuję w swoim garażu zainstalować podnośnik dwukolumnowy, podnośnik do użytku prywatnego.

Szerokość pomieszczenia to 3,87......

Przepraszam źle odczytałem szerokość Twojego garażu :sorry: myślałem o płycie fundamentowej co średnio liczą 4m x 2m i dlatego pisałem o tym braku miejsca.

sosna90

Początkujący
Punktów
1
Miasto
tuszyn
Przepraszam źle odczytałem szerokość Twojego garażu :sorry: myślałem o płycie fundamentowej co średnio liczą 4m x 2m i dlatego pisałem o tym braku miejsca.
Spoko ;)
ta płyta 4m jest raczej bez problemu do zrobienia ściany by się podkuło (to tylko z 7cm na stronę), później zamurowało i była by płyta 4m.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
946
Miasto
Pruszcz Gdański
Plyta 2x3m wylana 25 cm gruba

Załączniki

• 16372419035041265456589115951442.jpg
    16372419035041265456589115951442.jpg
    3,2 MB · Wyświetleń: 43

Delbeta

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Połaniec
Ja tak z innej beczki zapytam, pracuje ktoś podnośnikiem kolumnowym w pomieszczeniu o wysokości 3,20 ?

sosna90

Początkujący
Punktów
1
Miasto
tuszyn
Plyta 2x3m wylana 25 cm gruba
Jaki to model podnośnika? Jaką ma długośc najazdu? Takie parametry płyty są wymagane przez producenta czy sam o takich rozmiarach zdecydowałeś?
Kurde, dzisiaj zmierzyłem punkty podnoszenia w peugocie 3008 i jest 140cm, czyli tyle ile ma ten redats z linku, który wrzuciłem wcześniej. A to nie jest jakieś wielkie auto przecież, takie bmw 5 kombi czy audi a6 mają pewnie jeszcze większą odległośc między tymi punktami... Czy te "klapki" do najeżdżania rozkłada się i na nich również można oprzeć samochód?

Ostatnia edycja:

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
946
Miasto
Pruszcz Gdański
ja na tym podnosniku X5 , infinity q30d , ml35 , bez zadnego ale podnosze , i nie zawsze trzeba rozkladac najazdy
model BESTLIFT N30WP

AdamMPS

Gaduła
Punktów
10
Miasto
Bielsko Biała
Ja tak z innej beczki zapytam, pracuje ktoś podnośnikiem kolumnowym w pomieszczeniu o wysokości 3,20 ?
Robię w blaszaku 3.10 we wjeździe, 2.90 na końcu. Podnośnik CarLift Ostrów 2.5T
Szerokość garażu 4m
Osobówki da się robić, pod autem wszystko na kolanach lub kucając..
W posadzce gdzie normalnie znajduje się silnik samochodu mam osadzone kręgi fi100 na metr w dół. Sprzęgła można robić, wzdłużne skrzynie też ściągałem :)

Do góry Bottom