• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Laguna 2 01r. 1.6 ABS/ESP DF185/ 5131 Brake servo solenoid valve

andrev2222

SuperMechanior
Punktów
1
Witam mam problem z samochodem jak w temacie.
Cały czas wyrzuca w ABS błąd:
DF185 - Obwód/wewnętrzne zasilanie elektrozaworu wspomagania hamulców
Czy ten zawór jest na serwie czy w Pompie ABS? Bo różne opisy można znaleźć na ten temat.
Wymieniałem już na drugą kompletną, ze sterownikiem, pompę ABS, po wymianie dalej twardo zostaje tem błąd. Istnieje prawdopodobieństwo że używka też jest strzelona, ale chyba mało prawdopodobne.
Może ktoś już się spotkał z podobną usterką i podpowiedziałby gdzie szukać przyczyny.
Pozdrawiam

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
A zasilanie na wtyczcę do sterownika ABS masz ?

andrev2222

SuperMechanior
Punktów
1
Sprawdzę te zasilania i masy. Chociaż przy braku zasilania ster. byłby problem z diagnostyką, a ta działa bez zarzutu.
Jeśli chodzi o adaptację, to w tym aucie chyba tylko ewentualnie czujnik kąta skrętu można adoptować. Błąd dotyczy czegoś zupełnie innego.

andrev2222

SuperMechanior
Punktów
1
Zanim jeszcze spr. zasilania i masy może ktoś dysponuje dostępem do serwisówki i podpowiedziałby gdzie w tym roczniku jest ten zawór?

andrev2222

SuperMechanior
Punktów
1
Zasilania sprawdzone, wiązka od czujnika na serwie do pompy też sprawdzona, teoretycznie wszystko ok., a błąd cały czas wyrzuca

Ostatnia edycja:

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
jeśli zasilania sprawdzone,a komunikacja jest , to w mojej ocenie z tym błędem uważam że pompa wraz z modulem , 2litrową miałem i dopiero druga używka podeszła .

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nie znam tego ABS ale moze rzeczywiście cewka zaworu padła ? tam powinien byc wielowtyk moze zabrudzony ?

Do góry Bottom