• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Laguna 2 1.9 dci na zimnym nie przyspiesza.

Bolec

SuperMechanior
Punktów
1
Witam koledzy mam problem z laguna ostantio zauwazylem ze jak jest zimna czy tez nawet jak sie zagrzeje i zgasze ja po jakims okolo pol godziny jak ja odpale i ruszam to nie chce sie zbierac tak jakby turbo wogole nie pracowalo dopiero przy 3 biegu od okolo 2500 tys zaczyna jechac i pozniej juz normalnie jezdzi . Mial moze ktos podobny problem ? Bylem u mechanika pod kompem tylko zanim dojade do niego to juz normalnie chodzi bo mam jakies 15 km do niego i powiedzial mi ze turbina ma za pozno rzadane doladowanie dopiero przy 2600 obr . Podpowie moze ktorys z kolegow co to moze byc ?

Bolec

SuperMechanior
Punktów
1
Kolego podmienilem przeplywke , czujnik cisnienia ,EGR zaslepiony . O katalizatorze wlasnie myslalem bo na czarno mi coraz bardziej dymi . Kolego a pompa vacum ma cos do tego czy jakby byla niesprawna to caly czas by nie mial sily ?

goralpio

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
mława
vacum daje podciśnienie którym jest sterowana turbina , a hamulce słabsze ?

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
weź vacuometr i sprawdź podciśnienie, ono steruje prawie wszystkimi gratami za pośrednictwem elektrozaworów.
Jak zaczyna dymić na czarno to szukaj nie szczelności w dolocie - kolektor, rury dolotu, intercooler.

Bolec

SuperMechanior
Punktów
1
No wlasnie ostatnio zauwazylem jakby byl twardszy pedal hamulca . Bylem u mechanika wczoraj i powiedzial mi ze prawdopodobnie kat jest zatkany bo juz drugi raz puscila mi opaska zaciskowa na rurze od EGR i leca spaliny . Koledzy a nie wiecie ile daja za kat w skupach ?

Bakłażan

Początkujący
Punktów
0
Jeśli pokruszony to za wkład około 150zł/kg. Jak cały to dużo więcej.

Bolec

SuperMechanior
Punktów
1
Witam kolegów ponownie . Ostatnio wyciolem katalizator i nic za bardzo się nie zmieniło oprócz tego ze przy pierwszej przejazdzce wszystkie sadze z wydechu wylecialy ale problem z brakiem mocy pozostał. Zamowilem vakuometr żeby zmierzyć podciśnienie bo zauwazylem ze po odpaleniu sztanga strasznie wolno zmienia położenia . Zmienilem wszystkie wezyki pod ciśnieniowe i nadal to samo i stąd pytanie jakie ciśnienia powinno być z vacum ? Czy gruszka powinna lekko chodzić czy z jakimś oporem bo u mnie to da się ja jednym palcem przesunąć ?

Do góry Bottom