• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Laguna I 1,9dci 1999 lift

Punktów
0
HELP ! ! !

Zgłosiłęm się do stacji obsługi samochodów ponieważ Laguna dymiła i miała spadek mocy . Mechanik jednak to zlekceważył . Po przejechaniu około 60 km SZOK !!! Auto stanęło , dym niesamowity z wydechu , nie mogłem wyłączyć silnika , wystrzelił korek od płynu chłodniczego , dobre 3 min zatrzymałem ruch na drodze w obydwu kierunkach - taka dymówa ...
Laweta i powrót do stacji . Okazało się że poszła turbosprężarka . Kupiłem na drugi dzień po regeneracji koszt 820 zł + 650 zł koszt montażu , płynu , filtru , oleju itp.
Do sprężarki dołączona była szczegółowa instrukcja czyszczenia układy i montażu . Oczywiście nie zrobili tego - uszkodzili sprężarkę . Następną załatwiali na własny koszt . Samochód stał kilka dni na warsztacie , odebrałem kompletne zwołki - totalny brak mocy . Pojeździłem dwa dni . Kolejny powrót na lawecie z trasy . Tym razem stwierdzili upalenie się jakiegoś przewodu , przy okazji stwierdzili że przyczyną braku mocy jest przepływomierz powietrza - koszt od 300 zł podróbka do 800 zł firmowy . Odebrałem samochód ale mam kompletnego doła , co zrobić z autem i stacją obsługi która mnie tak urządziła . Gdyby nie pierwsza fatalna pomyłka w diagnozie koszt byłby dużo mniejszy o nerwach nie wspomnę . Czy jest możliwe że awaria przepływomierza jest wynikiem awari turbosprężarki i wogóle co z tym wszystkim zrobić ? Proszę o radę !

Pozdrawiam Piotr

darektech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
17
Miasto
Legnica
widzialem na wlasne oczka jak sie rozbiegla taka lagunka na chinskim przeplywomierzu. Zmien Warsztat

richi9

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Kraków
Nie będę straszył ale sprawdził bym tez kompresje silnika. Według mnie przepływomierz to bajka... Mogło sie tak zdazyc jak ja sie spotkałem że zatarł sie silnik od temperatury i braku smarowania...

Do góry Bottom