• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Laguna III silnik M4R 2.0 16v brak iskry

MateuszStudziński

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nowy Dwór Mazowiecki
Witam. Mam problem z laguną 3 2.0 16v M4R. A mianowicie problem polega na braku iskry. W aucie zostało wymienione już chyba wszystko. Ogólnie usterka wystąpiła po przełożeniu silnika bo stary padł. Rzeczy wymienione : cewki, świece zestaw startowy czyli sterownik silnika UCH i klucze do kompletu, moduł z bezpiecznikami pod maską, czujnik położenia wału i wałka, wiazki przedzwonione, bezpieczniki i przekazniki też, brak bledow w sterowniku silnika, pompa paliwa podaje. Już mi rece opadaja Macie może jeszcze jakiś pomysł co sprawdzic?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
czy sterownik widzi obroty silnika?

Artur3gos2

Nowy
Punktów
0
Miasto
Siedlce
Nie mam pojecia kto to składał do mnie auto dotarło z usterka braku iskry
Czy nie ma zapisanego błędu w poduszkach mam na myśli crach datę. w lagunie ii był wyłącznik zderzeniowy nie wiem jak jest w iii, warto sprawdzić. Małem podobny przypadek w Nemo. Po skasowaniu błędu w module poduszek powietrznych odpaliło.

MateuszStudziński

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nowy Dwór Mazowiecki
Czy nie ma zapisanego błędu w poduszkach mam na myśli crach datę. w lagunie ii był wyłącznik zderzeniowy nie wiem jak jest w iii, warto sprawdzić. Małem podobny przypadek w Nemo. Po skasowaniu błędu w module poduszek powietrznych odpaliło.
Zero błędów we wszystkich sterownikach

Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? Serio bo straciłem już checi do tego trupa

Ostatnio edytowane przez moderatora:

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Jak słyszę hasło "zestaw startowy" mam od razu odruch wymiotny

Farseer

Bywalec
Punktów
26
Miasto
Pruszków
Ja bym szczerze nie ufał temu, że w parametrach sterownik niby "widzi" obroty. To nie jest do końca miarodajne.Tak samo jak parametr "Synchronizacja/brak synchronizacji" wałka/wału.

Masz dostęp do oscyloskopu? Żeby zobaczyć czy sygnał w ogóle dochodzi do sterownika?

Paliwo podaje, ale przez wtryskiwaczy? Czy tylko iskry brakuje?

Czy w ogóle jest kompresja na cylindrach? RAZ w Megan III, nie pamiętam silnik, ale widziałem jak przy braku kompresji sterownik wyłączał wtryski/cewki. Jak inny mechanik wymienił głowicę, skasował błędy i samochód odpalił. Tak przynajmniej mi to przedstawił.

Do góry Bottom