• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Lancer 1997r 1.6 16v 83kw brak iskry

tomekxxx121

SuperMechanior
Dołączył
2.01.2015
Postów
174
Punktów
3
Wiek
28
Witam Panowie, samochód jechał i naglę zgasł, brak iskry, czy wiecie może gdzie się znajduje czujnik halla w tym silniku? czy może on jest na aparacie zapłonowym?
 

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
14.08.2012
Postów
1898
Punktów
391
Wiek
37
Miasto
PLE
Jest w aparacie.
 

tomekxxx121

SuperMechanior
Dołączył
2.01.2015
Postów
174
Punktów
3
Wiek
28
to podajże 6 pinowa kostka? wiesz może jak sprawdzić halla? które piny? lub jak sprawdzić czy ecu nie umarł?
 

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
14.08.2012
Postów
1898
Punktów
391
Wiek
37
Miasto
PLE
Tam chyba nie ma halla. Wydaje mi się że tam jest jakiś układ optyczny. Ale mogę się mylić . Niech ktoś mondrzejszy się wypowie.
 

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
14.08.2012
Postów
1898
Punktów
391
Wiek
37
Miasto
PLE
Pompka paliwa odzywa się?
 

tomekxxx121

SuperMechanior
Dołączył
2.01.2015
Postów
174
Punktów
3
Wiek
28
wlasnie nie, lecz napięcie dostaje jak już rozrusznik kręci
 

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
14.08.2012
Postów
1898
Punktów
391
Wiek
37
Miasto
PLE
Nie wiem czy nie wprowadzę cię w błąd ale tam jak się nie mylę często sterowniki silnika padały. Konkretnie kondensatory rozlewały elektrolit po płycie sterownika.
 

tomekxxx121

SuperMechanior
Dołączył
2.01.2015
Postów
174
Punktów
3
Wiek
28
znalazłem już coś na ten temat jak sprawdzić , ale jeszcze bym się chcial upewnić jak ecu sprawdzić żeby sie wtryskiwacze odezwały
y
 

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
14.08.2012
Postów
1898
Punktów
391
Wiek
37
Miasto
PLE
Rozbierz i obejrzyj. To widać gołym okiem. Jak kwas jeszcze nie zżarł płytki to koszt naprawy powinnien się zamknąć w 10zł.

Sprawdz ecu ewentualnie ten aparat do wymiany. Tam się nic innego nie psuło.
 

tomekxxx121

SuperMechanior
Dołączył
2.01.2015
Postów
174
Punktów
3
Wiek
28
dzięki kolego, jutro sprawdzę to dam znać, a wiesz może gdzie ecu jest zainstaloway?
 

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
14.08.2012
Postów
1898
Punktów
391
Wiek
37
Miasto
PLE
Na prawym słupku pod schowkiem.
 

tomekxxx121

SuperMechanior
Dołączył
2.01.2015
Postów
174
Punktów
3
Wiek
28
temat ogarnięty, uszkodzony był moduł zapłonowy, dzięki pozdrawiam
 
Do góry Bottom