• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Landi renzo renault nie przełącza

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
177
Miasto
Warminsko maz.
Mam problem z fabryczna instalacja landi renzo renault Scenic 1.6 16v, w moim mieście nikt oczywiście się z tym nie połączy więc sprawdziłem co mogłem.
Centralka cały czas piszczy i nie przechodzi na LPG, podmieniłem map sensor bez rezultatu, cała wiązka przedzwoniona, elektrozawory na butli i reduktorze na krótko działają, gaz oczywiście jest zatankowane na full, czujnika temperatury w tej instalce nie ma.
Ma ktoś pomysł? Bo chyba już sterownik został tylko chociaż to auto wcześniej jeździło niby na LPG tylko motor padł i od wymiany raczej takie problemy ale nigdy nie wiadomo do końca

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
336
Miasto
Rakszawa
A wskaźnik na butli co pokazuje? Bo coś mi się majaczy, że w Landi właśnie chyba bywał jakiś dodatkowy czujnik przy butli i jak tam są jakieś krzywe wskazania, to nie przełączy na gaz i będzie wył, że ma brak ciśnienia.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
336
Miasto
Rakszawa
No to bez interfejsu to zostaje tylko szukanie na łapu capu raczej, bo zgaduję, że węże już wcześniej sprawdzałeś, czy w ogóle gdziekolwiek gaz dochodzi z butli. Do wsadzenia jakiegoś polskiego sterownika to będziesz miał zabawę z kablami z kolei, więc musisz sam określić, czy nie lepiej się gdzieś dalej przejechać za jakimś specem.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
177
Miasto
Warminsko maz.
Odkręcałem przewód na reduktorze to gaz syczał dość długo, tylko co tu jeszcze można posprawdzać bo chyba więcej się już za bardzo nie da

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
336
Miasto
Rakszawa
Jak długo syczał, to może jest za wysokie ciśnienie i dlatego nie przełącza. Jak masz coś sprawnego na podmianę, to możesz próbować podmienić, ale to loteria jak w totku.

bosman10

Uczestnik
Punktów
6
Miasto
Poznań okolice
Z LR nie jest lekko ale idzie to naprawić, regulować i jeździć. Mało który gazownik to tyka. Sam mam taką i musiałem się nauczyć ją serwisować.
Czujnika temp nie ma bo LR bierze temp ze sterownika silnika.
Sprawdz dokładnie jaki to typ instalacji - bo fabryczne były montowane w 2 opcjach: jako dokładane lub zintegrowane.
Jeśli dokładana to kabel - interfejs kupisz za dwadzieścia kilka złotych, program znajdziesz np tu i po połączeniu odczytasz błędy.
Jeśli instalacja fabryczna zintegrowana ze sterownikiem silnika to może być problem z połączeniem się bo wtedy nie ma standardowej wtyczki wyprowadzonej do interfejsu lpg. Podobno przez clipa idzie coś podejrzeć.
Moje podpowiedzi:
- jeśli piszczy cały czas to może być problem z map sensorem - u mnie tak było, urwany kabel,
- może jest problem ze zbudowaniem ciśnienia potrzebnego do przełączenia - kiedy były wymieniane filtry fazy ciekłej i lotnej?
- jeśli gaz syczał na reduktorze po odkręceniu przewodu doprowadzającego go z butli to może być problem z elektrozaworem na reduktorze - to że działa na krótko nie znaczy że jest sprawny.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
177
Miasto
Warminsko maz.
Ogólnie nawet renault się nie połączył z tym dziadostwem, po kilku próbach uruchomienia tego ja się poddałem i montuje staga pod maskę.

afrikanerhart

SuperMechanior
Punktów
51
Miasto
Warszawa
lpgmasters.pl
Ogólnie nawet renault się nie połączył z tym dziadostwem, po kilku próbach uruchomienia tego ja się poddałem i montuje staga pod maskę.
To jest najlepsze co można zrobić.
Może ktoś się obrazi ale po 20 latach pracy w autogazie mam większe prawa niz inni.
Powiem krótko ktoś kto montuje w samochodzie landiRenzo, Lovato czy BRC to kretyn.
Mamy dużo lepsze i tańsze w naprawach polskie instalacje LPG.

Mateusz199

Początkujący
Punktów
0
hej,
warto sprawdzić, czy nie ma jakiegoś problemu z samą centralką gazową lub z jej ustawieniami. Być może coś się z nią dzieje, skoro cały czas piszczy i nie przechodzi na LPG. Inną możliwością może być problem z samym sterownikiem, zwłaszcza jeśli auto wcześniej działało na LPG i teraz nagle pojawiły się problemy po wymianie silnika.

Bobodia. g

SuperMechanior
Punktów
137
Landi fabryczne jest trudne i niemozliwe czasem. Sprawdz jak zintegrowana czy nie ma bledow w kompie silnika.
Wepnij trojnik i manometr i zobacz jakie cisnienie na reduktorze.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
177
Miasto
Warminsko maz.
Panowie poglądu na parametry tu żadnego nie było bo się nie łączył jak wcześniej pisałem.
Dziś auto odpalone na stagu

Faja

SuperMechanior
Punktów
35
Miasto
Puławy
To jest najlepsze co można zrobić.
Może ktoś się obrazi ale po 20 latach pracy w autogazie mam większe prawa niz inni.
Powiem krótko ktoś kto montuje w samochodzie landiRenzo, Lovato czy BRC to kretyn.
Mamy dużo lepsze i tańsze w naprawach polskie instalacje LPG.
Podpisuję się obiema rękami pod tym.