• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

liniał krawędziowy do sprawdzania płaskości głowic/bloków

codipar1988

Początkujący
Dołączył
26.11.2019
Postów
8
Punktów
0
Wiek
33
Miasto
Lublin
Witam, potrzebuję wyposażyć się w liniał krawędziowy aby sprawdzać płaszczyzny bloków i głowic przy naprawach silników.
Planowałem zakupić 500mm ale markowy limit występuje tylko 300mm (najdłuższy), tyle wystarczy czy nie polecacie brać bloków /głowic na kilka długości liniału?
 

WOODOO

SuperMechanior
Dołączył
25.08.2014
Postów
5872
Porady
1
Punktów
2674
Witam, potrzebuję wyposażyć się w liniał krawędziowy aby sprawdzać płaszczyzny bloków i głowic przy naprawach silników.
Planowałem zakupić 500mm ale markowy limit występuje tylko 300mm (najdłuższy), tyle wystarczy czy nie polecacie brać bloków /głowic na kilka długości liniału?
Możesz jaśniej o czym majaczysz ?:)
 

codipar1988

Początkujący
Dołączył
26.11.2019
Postów
8
Punktów
0
Wiek
33
Miasto
Lublin
Planuję zakupić liniał:
Nie wiem czy nie za krótki?
 

codipar1988

Początkujący
Dołączył
26.11.2019
Postów
8
Punktów
0
Wiek
33
Miasto
Lublin
Dłuższe są niemarkowe, nie wiem jak z ich tolerancją wykonania a nie jest to koszt flaszki.
Pytam czy przykładanie krótkiego liniału na długości bloku/ głowicy ma w ogóle sens przy sprawdzaniu płaskości powierzchni ?
 

Radmor

SuperMechanior
Dołączył
21.03.2019
Postów
1327
Porady
2
Punktów
382
Pytam czy przykładanie krótkiego liniału na długości bloku/ głowicy ma w ogóle sens przy sprawdzaniu płaskości powierzchni ?
Historia z przed kilku dni >>> blok silnika opel corsa z12 xep. Przyłożenie liniału nie pokazało krzywizny (nierówności ) płaszczyzny bloku . Ale w trakcie planowania jego płaszczyzny okazało się ..że trzeba było zebrać 0.16 mm aby płaszczyzna była idealnie równa . Wiedz o tym że liniał nie jest w tym przypadku odpowiednim przyrządem pomiarowym .bo nie jest on miarodajny ... ale z grubsza możesz sobie sprawdzać równość płaszczyzn .Decyzja należy do Ciebie !
 

codipar1988

Początkujący
Dołączył
26.11.2019
Postów
8
Punktów
0
Wiek
33
Miasto
Lublin
Wiem że liniał nie zastąpi płyty, nie o to pytałem. Pytałem o to czy jest różnica jeden długi liniał przez całą głowicę/ blok czy na kilka razy krótszym?
 

Radmor

SuperMechanior
Dołączył
21.03.2019
Postów
1327
Porady
2
Punktów
382
Im dłuższy tym dokładniejszy będzie pomiar !
 

WOODOO

SuperMechanior
Dołączył
25.08.2014
Postów
5872
Porady
1
Punktów
2674
Ciekawie będą wypadały te pomiary liniałem przez człowieka który nie ma pojęcia jak obsługiwać liniał... :D
 

Diagbox10

-*-*-
Dołączył
5.04.2018
Postów
6834
Punktów
1146
Miasto
trasa lublin siedlce
500mm za 580zl ostatnio pytałem. Gwarancja itp itd. Zrezygnowalem. Koszt planowania 60zl to piernicze liniał. Lepiej zplanowac.
 

pawcar

SuperMechanior
Dołączył
6.02.2017
Postów
2552
Punktów
727
Miasto
Manchester
Na Amazonie najwyższej dokładności 600mm kosztuje około 100 USD z wysyłka.

Problem z używanymi jest taki, że nikt tego nie chce poddać legalizacji ... i sprawdzeniu. W sensie nie ma firm które to robią.
 

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
29.11.2010
Postów
12266
Punktów
2310
Wiek
39
Miasto
PZ
Na Amazonie najwyższej dokładności 600mm kosztuje około 100 USD z wysyłka.

Problem z używanymi jest taki, że nikt tego nie chce poddać legalizacji ... i sprawdzeniu. W sensie nie ma firm które to robią.
A jak się sprawdza taki liniał?
 

pawcar

SuperMechanior
Dołączył
6.02.2017
Postów
2552
Punktów
727
Miasto
Manchester
Tak samo jak inne, masz inny przyrząd, który jest jeszcze dokładniejszy od badanego itd.

Zapewne chodzi o jakąś płytę treserską lub coś w ten deseń.

W pl nikt tego nie robi ogólnie...
 

nanab

SuperMechanior
Dołączył
25.09.2020
Postów
506
Punktów
119
Wiek
30
Miasto
Bydgoszcz
Ciekawie będą wypadały te pomiary liniałem przez człowieka który nie ma pojęcia jak obsługiwać liniał... :D
Są opisane wyżej:

Historia z przed kilku dni >>> blok silnika opel corsa z12 xep. Przyłożenie liniału nie pokazało krzywizny (nierówności ) płaszczyzny bloku . Ale w trakcie planowania jego płaszczyzny okazało się ..że trzeba było zebrać 0.16 mm aby płaszczyzna była idealnie równa
 

WOODOO

SuperMechanior
Dołączył
25.08.2014
Postów
5872
Porady
1
Punktów
2674
Jakoś nie chce mnie się wierzyć, że nie wyszła szpara 0.16 mm...:)
Przecież na światło by było widać...:)
 

pawcar

SuperMechanior
Dołączył
6.02.2017
Postów
2552
Punktów
727
Miasto
Manchester
Pytanie jeszcze w jakieś klasie mają ten linial ?
Automatyczne połączenie postów:

Klasie dokładności ....
 

WOODOO

SuperMechanior
Dołączył
25.08.2014
Postów
5872
Porady
1
Punktów
2674
No fakt...:) bo jak to kawałek płaskownika...:)
 
Do góry Bottom