• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

M4K Garage - mechanika widziana okiem youtubera

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
Teraz zapodam taki trochę "drażliwy" temat. Na pewno podzieli on nasze SPOŁECZEŃSTWO niczym nasze partie NIErządzące ;). Taki trochę kij włożony w mrowisko.

Pewien znany w Polsce youtuber, miłośnik i pasjonat szeroko pojętej motoryzacji działa w branży motoryzacyjno-warsztatowej. Ostatnio otworzył warsztat w nowym miejscu. Zjechało się trochę luda i wielu innych znanych youtuberów.

Od jakiegoś czasu obserwuję jego poczynania w internecie, śledzę filmy, które nagrywa i ogólnie, co tam sądzi o motoryzacji.

Wiadomo. Jedni go nie lubią, inni darzą niebywałą estymą. On sam uosabia się trochę jako kompendium motoryzacyjne, wręcz kreuje na niebywałe "bóstwo" w dziedzinie motoryzacji. Nie wiem, nie znam się, ale się wypowiem....Jak często głosi napis na jego koszulce ;).

Są momenty, że trochę najeżdża na klientów warsztatów, ale bardziej jednak usiłuje pokazać mechaników w Polsce jako osoby chytre, przebiegłe, nawet wręcz oszukujące tego "biednego i nieświadomego niebezpieczeństwa jakie go może spotkać" klienta.

Próbuje objaśniać niejednokrotnie "łopatologicznie" użytkownikom pojazdów mechanicznych arkana sztuki motoryzacyjnej - oczywiście w miarę swoich kompetencji i możliwości. Nieopierzony gimbus zapewne słucha go z rozdziawioną z zachwytu buzią, drugi, bardziej doświadczony życiem i zawodem człowiek ziewając przy tym, też z przyjemnością wysłucha. Trzeci - będzie już wk......, czwarty wyrzuci monitor przez okno :D:D:D.

W tym pierwszym filmiku ciekawy jest moment 12:25 - 14:05 - wszystko zrobimy, nie ma dla nas rzeczy niemożliwych, jesteśmy debeściaki najlepsi w całej Polsce, przed nami popylały dinozaury, a wszyscy "starzy" mechanicy naprawiali wyłącznie pojazdy jaskiniowców :nailbiting:.

Trochę taki warsztatowy harkor. 18:15 - 18:45 Pensje mechanika zaczynają się od 4500 zł + obrót.
Nie będę pazerny. Zarobię w innych źródłach i na yt. :eek:
Resztę dam do podziału : 50% pracownikom i 50% na inwestycje.:happy:

Ciekawa filozofia życiowa. :drowning:

Idea samego prowadzenia warsztatu - ok. Idea metod "konkurowania" z innymi warsztatami- jakoś tak średnio. Idea sprzedawania części "bez złodziejskiego narzutu" :confused::eek: jak powiada i zarabiania tylko na robociźnie. wymieniając klocki z tarczami po 60-70 zł jak powiada (0,30 x 100-120 zł rbg)..
Hm. To skąd wytrzasnąć kasę na wielotysięczne zarobki 4 -5 ludzi? Perpetuum mobile?

Ciekawe co o tym myślicie? Wiadomo. Era internetu wyciąga różne osobowości z różnych czeluści wszechświata. Zapraszam do pogaduszek.

Tylko z góry proszę o merytoryczne wypowiedzi, bez agresji, wzajemnego obrażania się itp.

adam89

SuperMechanior
Punktów
43
Miasto
Kraków
Też ogladam. Często sie niezgadzam . Ego ma napewno wielkie. Wiedze, różnie bywa. Ogolnie wkomponowal sie w nurt oczerniania warsztatow i skp, i z tego czerpie niemałe jak mniemam profity. Ogolnie jak pokazuje na filmie 4 stanowiska , 4 pracownikow a jedna panda do naprawy troche słabo zeby na to wszystko zarobić.
Ogolnie pożyjemy zobaczymy. Klientów pewnie bedzie mial ,tylko podejrzewam ze glownie takich co tylko szukaja po internecie jak niedac sie oszukac. Bo kazdy mechanik to zlodziej itp.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
940
Oglądałem kilka jego odcinków. Rynek go zweryfikuje bardzo szybko, bo otworzyć warsztat a nie dać się dymac klientom to dwa różne światy. Każdy z nas tutaj będących miał już nie jedną sytuację gdzie klient chciał wymusić coś na nas, rysa na drzwiach, check na desce itd będąc tak rozpoznawalną osobą trudniej będzie mu się z tego tłumaczyć np w internecie. Jeśli stawki mu się nie zmienią, to pewnie zacznie dokładać do interesu zarobione pieniądze na YouTube. A już ostatni element układanki, to wiedza. Zaczynając drogę mamy praktyki, latami podpatrujemy coś od innych mechaników aż kiedyś sami otwieramy swoje i mamy już jakiś zasób wiedzy, oraz różne sztuczki przecwiczone. Taka jest kolej rzeczy, czy 3 lata pasji mu wystarczy ?

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
293
Miasto
Tarnów
cytuje łysego .. chciałem stworzyć warsztat jakiego jeszcze niema, który nietnie klientów na częściach, wystawia paragony i faktury .. koniec cytatu
... czyli wynika z tego że poza tym łysym pajacem to reszta warsztatów to oszuści i złodzieje ?

Ostatnia edycja:

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1858
Miasto
Koszęcin
Ja zawsze zwracam uwagę na dłonie. Nie wyglądają na "doświadczone życiem"

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
No ja się zagotowałem...
Widać że chłopak czasów napraw nie oglądał... Na filmie mówi o 120 - 130zł zrozumiałem brutto a na opiniach widnieje napis 150zł netto... Za tyle to ja mogę pracować. W końcu zobaczy jaki świat jest naprawdę.
Ciekawe czy nadal będzie gadał że warsztaty to złodzieje...

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
wólka
Opinia jest jak dupa, każdy ją ma , ale jak nazwać opinię za pieniądze ....

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
https://www.google.pl/search?source...4#lrd=0x46fd73a81b9edbb5:0xf22a8d60c1a50155,1,,,

Nie tniemy klientów na częściach :eek:. Po czym rachunek za użyty płyn hamulcowy 45 zł. Za tyle to mam 2,5 litra Boscha lub Textara. Lub 5-6 litrów Maxgeara ;).

Chyba jednak łysy coś "przyciął" :D

Życie.

cytuje łysego .. chciałem stworzyć warsztat jakiego jeszcze niema, który nie tnie klientów na częściach, wystawia paragony i faktury .. koniec cytatu
... czyli wynika z tego że poza tym łysym pajacem to reszta warsztatów to oszuści i złodzieje ?

Kurczę. Przekaz jest jasny. Żaden warsztat w Polsce nie wystawia paragonów i faktur :cool:.
Tak to jest, gdy aparat gębowy wyrzuca słowotok szybciej niż myśli mózg ;).
No chyba że całą młodość obracał się wokół gdańskich "szopenfeldziarzy" (bez obrazy warsztatowcy z GD :p) i nie wiedział, że istnieją oprócz "dziupli" normalne warsztaty.

P.S. Za stworzenie własnej marki - pełen szacun. Ale podejście do tematu...............Nie ta strona barykady............

Ostatnia edycja:

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
955
Miasto
Pruszcz Gdański
moze miec hale ze zlota , platyny , srebra , brazu i miedzi , lecz co mu po tym jak pustka w glowie siedzi....
wiele o tym warsztacie slyszalem , az konkurowac z nim dzisiaj zachcialem
lecz po co walczyc z lysym i na co
skoro klienta omami swą łysą glacą ;)

jak warsztat jest dobry , mechanik robi czysto , nie ma syfu na warsztacie to bedzie zawsze kolejka klientow.

dobre uslugi zawsze sa w cenie , a uczciwy mechanik ktory pokaze i wytlumaczy klientowi dlaczego musi wymienic dana czesc nigdy nie bedzie sie nudzil

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
816
Miasto
Gdańsk
Przedmówca powiedział wszystko;]
Łysy jest bajerantem i bez urazy życiowym gamoniem. Ślizga się na nie swoich "markach" patrz "tune-up", wciska się w nie swoje przestrzenie i niestety ale ostatecznie wszystko czego dotknie musi zwiędnąć. Bo ile ktoś może dokładać kasy. Na początku fajnie bo reklama ale z czasem jeśli "buda" na siebie nie zarabia bajzel trzeba zamknąć i tak było kmf .

Owszem mój pasierb patrzy w jego kanał jak zaczarowany, jest w takim wieku. Jednakże ktoś kto ogania odrobinę posłucha i wyłączy;]

Niech robi co robi. Mi on nie przeszkadza.

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
210
Miasto
Gdansk
Ja tez oglądam czasem jego filmiki czasem nawet były ciekawe np. Jak to elm 327 moc podnosil hehe pamietam kiedy jak to opowiadał ze my tutaj w „Trojmiescie działamy” a nie u Janusza w Wejherowie czy gdzieś na wioskach za to dziś Łysy działa pod Wejherowem Ale na „Kaszubach”

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
816
Miasto
Gdańsk
Zgadza się jednakże mówisz o krawaciarzach i garsoniarach którym do życia niezbędne są czerwone dywany, ekspresy do kawy i wifirifi. Normalnym ludziom nadal niezbędny jest normalny kontakt z ludziem który będzie naprawiał ich auto. Poza tym świadomość finansowa ludzi też jest coraz większa i mają świadomość, że utrzymywanie blondynki na recepcji, czyszczenie białych kafli i cała ta oprawa kosztuje a co ważne to oni za nią płacą.

Roman T.

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tychy
Zgadza się jednakże mówisz o krawaciarzach i garsoniarach którym do życia niezbędne są czerwone dywany, ekspresy do kawy i wifirifi. Normalnym ludziom nadal niezbędny jest normalny kontakt z ludziem który będzie naprawiał ich auto. Poza tym świadomość finansowa ludzi też jest coraz większa i mają świadomość, że utrzymywanie blondynki na recepcji, czyszczenie białych kafli i cała ta oprawa kosztuje a co ważne to oni za nią płacą.
Na przykładzie hipermarketów możesz zobaczyć jak zmieniają się potrzeby "normalnych ludzi". Już nie trzeba znajomej Pani Kasi w sklepiku co doradzi i podpowie co najlepiej kupić.
Klienci, o których mówisz będzie ubywać. Pokolenie wifirifi, poczekalni, kawusi i samochodu zastępczego za 5 lat będzie dominować na rynku :) A świadomość finansowa o której piszesz nie jest jedynym ratunkiem, a nawet może się obrócić przeciwko - łatwiej zrozumieć cenę jeśli się widzi blondynkę w recepcji i napije dobrej kawy niż uwierzy "na słowo" mechanikowi, że oprócz klocków do wymiany to jeszcze trzeba tarcze wymienić a i przewody już ledwo zipią i była dolewka płynu :)

Mengog

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Jelenia Góra
Moje zdanie jest takie chlopina robi sobie kase na czym sie da, a to że zna go duzo youtub'erów to na tym zyskuje,
jedzie Kolwaski do niego bo widzi ze wg niego ma wiedze i robi tanio i dobrze.
A tak naprawde "Łysy" to wszystko olewa bo dostaje dobra kaskę za swoje filmiki, plus jeszcze nowych klientów.

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
Łysy "reklamuje" forum ;)

Łysy "rujnuje rynek" i parę komentarzy pod filmem

Komentarz 1

Witam. Miałem odpuścić ale jednak nie można tak. Michale pomijając hejt i cebulastwo w PL to pokaż mi warsztat w PL poza ASO który bedzie kazał zapłacić klientowi za diagnostyke. Do takiego warsztatu nikt 2 by nie przyjechał. Nikogo nie interesuje ze trzeba poświęcić kupe czasu na znalezienie usterki - on płaci za naprawe. I tutaj dochodzimy kwestii która mnie osobiście irytuje w twoim podejściu. Nie możesz zarzucać innym, że maja przebitki i źle wynagradzają pracowników ( co jest zawsze dyskusyjne ) jeżeli sam mówisz, że ty z warsztatu nie bierzesz pieniędzy. No HALO!! Uważasz, że ile takich jak ty właścicieli warsztatów jest w PL co mogą sobie pozwolić na taki gest. Kolejna rzecz - warsztat, wyposażenie, reklama itp rzeczy jak sam mówisz użytkujesz, zakupiłeś z bonifikatą lub jak wózek warsztatowy dostałeś w gratisie. No LUDZIE!! Ilu mechaników chciało by dostać wózek za 10k tak po prostu. Po prostu to trzeba na to zarobić. Na te narzedzia, na podnośniki, urządzenia diagnostyczne i szafki. Tak na moje oko to lekko masz na warsztacie sprzetu za 100tyś za które zakładam zapłaciłes coś koło 30k. HALO!!! HALO!!! HALO!!! Pytam jeszcze raz: ilu mechanikom uda sie taki myk jak Tobie??? Kolejna rzecz - wspominasz o sieciówce. Jasne !!! Powyższe numery przejdą raz ale nie więcej bo nikt nie jest fundacją dobroczynną chociażby takich wózków z narzędziami nie bedzie Ci dawał za free na każdy nowy warsztat a jeżeli mówimy o franczyzie to jezeli ktoś zainwestuje 100tys czy 200tys w warsztat to nie po to zeby dokładać do interesu tylko żeby zarobić wiec zastanów sie zanim będziesz opowiadać bajki ze to co masz u siebie to moze byc wszędzie. Tak dla porządku powiem tylko, że nie jestem mechanikiem i nie mam warsztatu. Ale prowadze firme od 7 lat i zatrudniam 6 osób. I wiem to i owo o prowadzeniu własnego biznesu. I szczerze to pusty śmiech mnie ogarnia jak słysze ze ty po miesiącu robisz jakieś podsumowanie. Czego??? Teraz to masz fale nowości. Poczekaj rok. Zapłać podatki, ZUS, podatek dochodowy za poprzedni rok. Poczekaj na wtope - nie życze, ale ja miałem taka ze pracownik przez swoje niedbalstwo zrobił błąd który kosztował 6000zł. I ja wziąłem to na klate ponieważ mam taką samą filozofie jak ty ze nie uciekam od odpowiedzialności ale to kosztuje. I z czegoś trzeba będzie to zapłacić. I tak na koniec bo sie rozpisałem już za bardzo. Bardzo lubie twój kanał, Ciebie też o ile można tak powiedzieć o osobie którą sie ogląda w necie, i mamy naprawdę bardzo podobne spojrzenie na świat również to z kanału prywatnego bardzo bym Cię prosił abyś nie robił krzywdy przedsiębiorcą - bo to nie chodzi o mechaników czy właścicieli warsztatów tylko wszystkich. Właściciel ma w większości przypadków tylko jedno źródło utrzymania i to jest ten biznes który prowadzi i musi z nie go utrzymać siebie, rodzine, dom, firme, pracowników, płacić podatki i miec coś na czarną godzine bo różne sytuacje się zdarzają. A przede wszystkim musi za wszystko płacić więc nie mów ze sie da zrobić to i to mając za plecami sprzęt za pół darmo albo za darmo do osób które nawet rabatu nie dostaną. Jest to nieuczciwe poprostu. Masz fajny projekt, życzę Ci i twojej ekipie jak najlepiej - opowiadaj co jak itd, mów jak powinno być - tak jak z tymi kartami gwarancyjnymi czy innymi kwitami czy podejściem do klientów ale nie pouczaj innych co, jak i za ile powinni robić bo ty robisz to inni też powinni. Fajnie jest tworzyć standardy i ty masz tą mega możliwość aby to robić ale zachęcaj innych do dążenia do nich a nie obrażaj ich, że nie prowadzą firmy tak jak ty byś chciał lub jak wydaje Ci się, że powinno tak być. Na koniec dobrej niedzieli życzę i wszystkiego dobrego.

komentarz 2

Kurde ja tam nic nie mowie.ale klucze wiertarka i wszystkie rzeczy w ogole nie smigane. To czym odkrecacie ??chyba,ze po koncu robocie kwas i sterylizator dentystyczny. A siec warsztatow ktora robi na marzy 10% i musu oplacic mechanikow po 5tys...i rzad ludzi do sprawdzania jakosci... ja tego nie widze...dlaczego w ASO jest drogo ?? Bo jakosc kosztuje...nie da,sie przy minimalnych marzach i narzutach zrobic siec aso miec kompy diagnostyczne za 100tys...mam biznes transoprtowy 12lat..wiem ze jakbym jezdzil.po cenie paliwa to dzisiaj bylbym w anglii.na zmywaku...wiec michu zejdz na,ziemie z wizja super hiper sieci dzialajacej mega profi za pol darmo...koszta beda stale duze a,zyski ?? No chyba ze jak ostatnio gadales ze zyjesz z yt i jestes filantropem i warsztat finansujesz poprzez yt. U mnie dziala chlodna kalkulacja. Nie mowie aby przycinac ale smieszy mnie mit szklanego domu ze mechas zarobi 5tysi na miesiac a wymiana rozrzadu w v6 tdi 100zl...no chyba ze yt reszte dolozy czy bridgestone...na koniec. Nie dalem i nie dam zadnego negatywnego lajka bo jestes spoko.bylem nawet na mazurach rok temu z toba...ale ja tez chcialbym miec nowe fury kierowcy z zarobkami 5tysi i kursy brac po 1zl za 1km.pozdr

Panowie Łysy nas czyta :D:D:D (albo ma donosicieli)

Do góry Bottom