• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mała jednoosobowa działalność a kwestie BDO+ stodoła na warsztat

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Witajcie,
Długo mnie tu nie było, ale właśnie pojawiła się możliwość na reaktywowanie jakiś działań . Wynajmowałem warsztat w standardzie "późny Gierek" , włożyłem kase w odnowienie hali, elektryke, po paru miesiącach zaczął przeciekać dach, wynajmujący nie chciał się dogadać ani ponieść dużych kosztów naprawy, trzeba było sie ewakuować. Obecnie mam możliwość kupna domu z murowaną stodołą ok 90m2, zaadaptowaną już na garaż i ze wstawioną odpowiednią bramą. Pracuje na umowie o prace i tego w obecnych czasach nie chciałbym zmieniać, plan zakłada otworzenie niewielkiej JDG po godzinach normalnej pracy. Specjalizacja to głównie prace renowacyjne przy pojazdach zabytkowych, przyszłościowo drobne piaskowanie, plus oczywiście typowa mechanika hamulce, zawieszenia, rozrządy.
Jak obecnie w 2021 roku wygląda sprawa z BDO przy tak małej skali? Zdaje sobie sprawe z istnienia wyszukiwarki, jednak brakuje najświeższych informacji a wszystko się zmienia. Czytałem o zerowych deklaracjach przy braku wytworzenia odpadów ale też o jakiegoś rodzaju zwolnieniu przy wytworzeniu do 100kg odpadów niebezpiecznych rocznie? Gdzie sie udać w kwestii BDO i na jakie koszta przygotować, przede wszystkim nurtuje mnie kwestia posiadania umowy na odbiór odpadów- czy jakakolwiek firma będzie chciała takową podpisać przy tak małych ilościach wytwarzanych odpadów skoro wszędzie mają limity odbioru? Jak wtedy wygląda deklaracja jeśli odpady posiadam ale nie zostały jeszcze przekazane do utylizacji bo nie posiadam wystarczającej ilości?
Ponadto kwestia budynku- stodoła jest zewidencjonowana prawdopodobnie jako budynek gospodarczy lub w najlepszej sytuacji garaż- czy przy małej JDG porywać się na zmiane sposobu użytkowania budynku, czy działać tak jak jest i np. zarejestrować usługi mobilne ?
A może na początek nowa "Działalność nierejestrowana" byłaby sposobem na BDO i inne komplikacje? (warunkiem jest zatrudnienie na pełny etat i nie przekroczenie przychodu do połowy płacy minimalnej)

mophk

Początkujący
Punktów
2
Miasto
łódź
w kwestii bdo to koszt rejestracji jest darmowy - dostajesz numer i w sumie mozna go schować sobie w buty, do 15 marca każdego roku - wtedy trzeba zrobić sprawozdanie.

co do odbioru oleju. gadałem z 1 firmą i odbiorą nawet 100L ale po prostu "przy okazji" jakbyś miał 1000L to przyjadą dogodnie dla Ciebie.
W temacie metali/smieci etc jeszcze nic nie patrzyłem, ale metal przyjmują na złomie raz na rok można wywieźć.

Za olej płacą od kilograma, mauzer 1kL to okolo 800 kilo i masz za to około 300zł przychodu.

ostatnia kwestia którą mogę podpowiedzieć musisz być w vacie jeśli będziesz robił coś w temacie olejów. jakbyś potrzebował obsługi księgowej, to mogę dać namiar do mojej, ogarnia mi mój burdello automobili...

mechanik mobilny to straszna katorga i to po prostu nie pyknie, bo część usług nie jesteś w stanie wykonać w terenie legalnie.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Z BDO nie ma tragedii,zajmujesz sie generalnie 1 dzien lub 2 w roku na to gówno.
Pamietaj o jednym małym szczegole,jakbys nie byl na vacie to nie wolno ci sprzedac oleju przepracowanego firmie,mozesz to zrobic jedynie bedac podatnikiem VAT.Ale jak najbardziej mozesz go oddac ,po wiecej informacji dzwon,niechce mi sie pisać opowiesci

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Prowadzenie teraz warsztatu a raczej przystosowanie go do panujących obecnie praw to jedna wielka ch..nia... Wszędzie jest ktoś kto czycha tylko na pomyłkę właściciela żeby wbić mu kolejna karę a raczej kolejny gwóźdź do trumny i zamknięcia interesu... Skarbowka, zus, środowisko bez sztabu mądrych głów z zewnątrz nie ma szans na prowadzenie jednoosobowej działalności a raczej jest jeśli więcej grzebiesz w kwitach a nie w autach... Ale w tym wypadku nie można liczyć na zyski

Punktów
0
Proszę mi powiedzieć, jeśli nie ma odpadów, to nie muszę co miesiąc wystawiać KEO KPO?
KPO muszę wystawiać przed odbiorem. A KEO kiedy?

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Nie ma odpadów czyli nie pracujesz? Nie zarabiasz? Nie masz dochodu a płacisz składki?... No chyba że każdy klient podpisze kwit że zabiera stare części... choć pewnie i to nie jest zgodne z prawem... Bo klient nie ma takich możliwości utylizacji odpadów niebezpiecznych co warsztat.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Nie ma odpadów czyli nie pracujesz? Nie zarabiasz? Nie masz dochodu a płacisz składki?... No chyba że każdy klient podpisze kwit że zabiera stare części... choć pewnie i to nie jest zgodne z prawem... Bo klient nie ma takich możliwości utylizacji odpadów niebezpiecznych co warsztat.
Tak,wedle prawa klient nie ma prawa i obowiązku wiedzieć co z tym zrobić (jak zutylizować)nie ma prawa żądać swoich zużytych czesci,bo dalej wedle prawa warsztat ma obowiązek zutylizować te zużyte części i na nim ciąży ten obowiązek.
Informacja z praktyki (była afera)

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Przy wymianie kata powiedz klientowi, że starego mu nie oddasz ;)

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Oczywiście że powiem... Takie u nas prawo a pretensje do rządzących

kondzioMMA

Początkujący
Punktów
-2
Miasto
Szczecin
Siema i co ogarnales? Myślałem żeby po robocie coś znajomym pogrzebać. Chce kupić garaż taki bez kanału do drobnych napraw . Działalnośc nierejestrowana

Do góry Bottom