• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Małe pierwsze auto - automat

Yatu

Początkujący
Punktów
0
Witam

Szukam swojego pierwszego auta. Jednak mam problem ze znalezieniem o swoich potrzebach.

Chodzi mi aby auto było małe, ekonomiczne, zwinne, łatwe w serwisie, max 1,4 z pełną automatyczną skrzynią biegów (niestety to co znajduje ma możliwość zmiany na manual). Rocznik powyżej 2007. Auto będzie do jazdy po mieście i tras około 200km. Budżet to ok. 25 000. Niestety jestem osobą niepełnosprawną dlatego zależy mi aby auto było małe i zwinne (kierowanie jedną ręką).

Może macie jakieś propozycje?

Myślałem a Yaris ale ciężko znaleźć w full automacie.

Znalazłem fajną Jazz, ale z 2004 r.

Pozdrawiam serdecznie

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
244
Miasto
Rzeszów
Nie ma już takich aut, przykro mi. Wszystko jest już albo półautomatami, albo dwusprzęgłówkami i generalnie to wybieranie mniejszego zła i szukanie czegoś, co ktoś w okolicy będzie umiał naprawić, bo na pewno kiedyś się zepsuje.

Yatu

Początkujący
Punktów
0
Tego się obawiałem. Dziękuje za odpowiedź. To w takim razie jakiego szukać aby było małe, zwinne i ekonomiczne? Oczywiście z automatem, w którym będzie trudniej włączyć manual niż w Fiacie 500

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
244
Miasto
Rzeszów
Może coś z oplowskim Easytronikiem? Ponoć najprostszy z tych półautomatów wszystkich, ogólnie raczej klasycznego hydrokinetyka nikt nie wkładał do małych aut, bo się nie opłacało. A co byś nie wybrał, i tak będzie dość dychawicznie jeździło. Nie lepiej byłoby ci ubiegać się o jakieś dofinansowanie na przystosowanie auta ze zwykłym manualem do twojej niepełnosprawności? Kiedyś takie coś funkcjonowało i PFRON dawał jakąś kasę na przeróbki, ale na ile było to opłacalne - nie wiem. Tyle, że takie auto później bardzo trudno sprzedać, bo zwykle to jest indywidualne dopasowanie pod konkretną osobę.

Yatu

Początkujący
Punktów
0
Tak jest takie dofinansowanie. Bardziej brałem pod uwagę, że uda mi się coś znaleźć w pełnym automacie. W takim razie przemyślę temat z tym easytronikiem. Może to i dobre wyjście

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1870
Miasto
Koszęcin
Unikaj zautomatyzowanych. Taki przykład z życia. Smart żony. W ciągu 2 lat 7 lub 8 tys włożyłem w auto i sprzedałem póki to jeździło

Yatu

Początkujący
Punktów
0
Próbuję, ale ciężko z tym. Dlatego napisałem tu

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3321
Miasto
PZ
Miałem audi a4 b5 97r 1.8 automat, sprzedałem młodej dziewczynie jako jej pierwsze auto, jeździ zadowolona

Yatu

Początkujący
Punktów
0
Niestety, szukam czegoś nowszego i bardziej ekonomicznego

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
408
Miasto
Józefów
Niestety, szukam czegoś nowszego i bardziej ekonomicznego
Napisz u nas na forum w temacie z automatycznymi skrzyniami, tam siedzi sporo osób które to na co dzień naprawiają i myślę że będą najbardziej konkretni jeśli chodzi o skrzynie których szukać w jakich autach a których unikać na 1000 km
Powodzenia w znalezieniu dobrego auta,
i jeszcze jedno, dobrze przed zakupem podjechać ze swoim mechanikiem obejrzeć potencjalny zakup żeby nie utopić kasy.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1870
Miasto
Koszęcin
Może coś z Japonii z cvt. Sąsiadka ma Corolle. Jedyne co wymieniamy w tym aucie to olej i hamulce

Do góry Bottom