• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Małe zwinne auto na krótkie dystanse

Todi1

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Polska
Cześć, szukam w miarę małego samochodu, ale pakownego i żwawego typu Civic VII. Mój budżet to około 15k i szukam czegoś z +2006r i w hatchbacku, rozglądam się za jakąś benzyną z LPG lub małego diesla bez dpf.

Upatrzyłem sobie C4 1.6 HDI 90km, ale chciałbym poznać wasze opinie na jego temat i jakieś porady co zamiast tego wozu mógłbym rozważyć. Samochód ma mi służyć jako drugie ekonomiczne wozidło na dystanse raczej nie przekraczające 100km w jedną stronę, dotychczas śmigałem Civicem VII 1.6b, ale jazda autostradą nie jest zbyt przyjemna a chciałbym sporadycznie trasę 500km zrobić. Przez to zrodził się pomysł na C4 1.6 HDI bo jest w miarę wygodne w środku i niezbyt drogie w utrzymaniu gdy patrzę na części. Czy są w tej cenie jakieś inne lepsze propozycje na które można by zwrócić uwagę ?

Myślałem nad 1.4t-jet, ale trzeba raczej przygotować bliżej 20k aby kupić coś w miarę sensowego, tak samo 1.4tce i 1.4t od Opla. Honda UFO 1.8 też trzyma cenę bliżej 18/20 niż 15 a inne propozycje jakoś mi nie przychodzą na myśl.

Pozdrawiam

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
157
Miasto
Rzeszów
Kup sobie Polo w tedeiku. Ibiza byłaby tańsza, ale sebki już sobie ją upatrzyły i ciężko o jakiś niespi€rdolony gównotuningiem egzemplarz, a Fabia jest brzydka. T-Jet jest trudny do poprawnego zagazowania, rozjeżdża mu się czas wtrysku i z czasem przestaje odpalać na zimnym, temat znany od ponad 10 lat i nikt nie wie dlaczego tak się dzieje. A Polo w najgorszym razie będzie miało piankę w progach.

Todi1

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Polska
Chodzi o 1.9tdi ? Zastanowie się nad nim, Panda też trochę mała jest. Raczej szukam coś gabarytowo zbliżone do Civica lub nawet większe jak np C4.
A co możecie mi powiedzieć na temat 1.6 VTi np Peugeota 308 lub C4 polift 2008 120km czy on faktycznie taki kiepski czy jeśli na początku mu się wymieni rozrząd to będzie służył. Bo w sumie kupno + remont 1.6 VTi wyjdzie tyle co kupno diesla i jego późniejsza eksploatacja. Miałem BMW n42 i nie było z nim problemu jedynie na początku wymieniłem rozrząd dla spokoju głowy.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
298
Panda też trochę mała jest
To Thalia...Thalia to już krokodyl. Krokodyl szos.

Za pięć koła jaką Thalię wyrywasz, człowieku....80tys/km dopiero co dotarta....
A nie skręcone VTi z przebiegu 400tys. na 200.

Todi1

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Polska
Thalia jest w porządku samochodem, trochę km pokonałem nią. Lecz szukam coś jednak większego.

Zastanawiałem się jeszcze nad poliftową laguną 2 z silnikiem 2.0t, czy faktycznie jest ona taka wadliwa jak każdy mówi bo z własnej obserwacji wśród znajomych, którzy posiadają laguny, ale 1.6/2.0 z silnikami wolnossącymi i przedliftami to specjalnie oprócz pierdół w postaci np nieodsuwającej się szyby to nie mają problemu.

Ostatnia edycja:

carniski1

SuperMechanior
Punktów
-142
Nie kupuj ani Peugeota ani Citroena to są takie złomy że coś strasznego cały czas tylko lądują na lawetach
A co możecie mi powiedzieć na temat 1.6 VTi np Peugeota 308 lub C4 polift 2008 120km czy on faktycznie taki kiepski czy jeśli na początku mu się wymieni rozrząd to będzie służył. Bo w sumie kupno + remont 1.6 VTi wyjdzie tyle co kupno diesla i jego późniejsza eksploatacja.
Zastanawiałem się jeszcze nad poliftową laguną 2 z silnikiem 2.0t
Jak Renault to tylko w dieslu

heniek1000

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
298
Przyszłością jest Picanto...vs skuter.

carniski1

SuperMechanior
Punktów
-142
Popatrz jeszcze raz temat jest z tego roku

Heniu, nie nakręcaj go proszę, zabiera się na rozgrzebywanie tematu sprzed 8 lat to już nie dobrze.
Jakikolwiek silnik wybierzesz w Mercedesie klasy b pierwszej generacji i będzie miał on minimum 120 koni

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
498
Miasto
Częstochowa

heniek1000

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
298
5 drzwiowe Picanto...mucha nie siada.
(od maja tego roku można nieformalnie Picanto pisać z dużej litery, pamiętajcie!)

carniski1

SuperMechanior
Punktów
-142
Do góry Bottom