• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

maglownica Audi A4 B8 drgania kół po wymianie regenerowanej maglownicy

GregorLen

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Małopolska
Witam.
Wymieniłem maglownicę w Audi A4 B8 2,0 TDI 105kW z 2008r. W poprzedniej stukała listwa zębata z lewej strony, wspomaganie działało poprawnie. Po wymianie magla, przepłukaniu nowym olejem OE Skoda, Audi G004000M2 koloru zielonego i odpowietrzeniu jest taki objaw, że przy skręcaniu kierownicą widać wyraźnie skoki kół bardzo szybko w lewo i prawo (drżenie). Z reguły już przy lekkim skręcie i czuć to na kierownicy. Tak samo na podnośniku jak i na kołach kręcąc w miejscu. Auto ma przebieg prawie 300 000 km, stary olej był ciemnobrązowy. Ma ktoś jakiś pomysł ?
W zakładzie skąd była brana przekładnia nie mają pomysłu na przyczynę tego zjawiska, ale zgodzili się dać inną maglownicę.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Orbitrol (czy jak to sie profesjonalnie w maglu nazywa, zawór proporcjonalny?) lub sama pompa. Podmien magiel i jezeli nie pomoze uderz w pompke:)

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1753
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
Kiedyś miałem taki przypadek ale z passatem.Gość wymienił jedną pompę potem drugą potem magiel przy którym urwali mu taśmę w kierownicy.Zadzwonił do mnie sprawdziłem i się okazało,że kółeczko na alternatorze było walnięte.
Widok miny klienta bezcenny.

GregorLen

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Małopolska
Temat zakończony, auto naprawione. Okazało się że pompa (zaworek w pompie) po zmiane oleju na nowy, nie mogła się dopasować do nowych warunków czyli czystego oleju, który wypłukał wszystkie osady. Stary olej był ciemnobrązowy i gęsty (szambo). Pompa "dotarła się" i układ odpowietrzył w czasie jazdy na odcinku ok 50 km z obrotami 2,5-3 tys. Wcześniej nie pomagało odpowietrzanie na podnośniku przez 0,5 godz. To dla wiedzy tym, którzy trafią na taki przypadek.

Do góry Bottom