• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Master 2,5 DCi 145KM tryb awaryjny

Barney

Nowy
Punktów
0
Witam, mam problem z masterem 2,5 DCi 2009r. zaświeca mi się kontrolka świec żarowych i serwis auto wchodzi w tryb awaryjny i nie ma mocy, dzieje się tak w różnych sytuacjach, czasami od razu po odpaleniu, czasami podczas jazdy równomierną prędkością czasami pod górkę a czasami gdy z wysokich obrotów schodzi na bieg jałowy. Ogólnie wymieniłem już listwę wtryskową z czujnikiem ciśnienia paliwa oraz czujnik ciśnienia doładowania turbiny, błąd pokazywany na komputerze to 2263 co w wolnym tłumaczeniu wychodzi na ciśnienie turbiny. Macie jakieś pomysły? przelewy są ok, grucha z turbo chodzi...

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
a możesz odczytać wartość ciśnienia doładowania oraz wartość ciśnienia atmosferycznego?

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Sprawdź tą turbinę bo ostatnio taka zabawka rozleciała mi się po wejściu na obroty jak zassała olej z turbo. Jeśli znika olej to przyczyna turbo, zdejmij jeszcze rurę z wlotu i zobacz czy wirnik ma luzy i nie czekaj bo szkody mogą być zbyt duże:)

Barney

Nowy
Punktów
0
Dzięki Chłopaki za rady ale już dzisiaj sobie poradziłem... Przyczyną były przegnite kable od czujnika doładowania turbiny bo ewidentnie błędy wskazywały na problem z nim:) już działa jak należy

Do góry Bottom