• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Master 3 2014 rok 2.3 raz jest moc raz nie ma

Szwerbi

Początkujący
Punktów
0
Siemka! Jak w temacie. Master III 2014 2.3.

Brak mocy + podwyższone spalanie
Jak jest moc to idzie jak szalony i spalanie normalne około 9L na pusto.

Są dwa błędy:
1. 038096 PREHEATING UNIT DIAGNOSTIC CONNECTION,Fault alerted via the control unit.
2. 1525F3 CONSISTENT MULTIPLEX SIGNALS FOR CC/SL,The data supplied to the cruise control or speed limiter are not correct.

Odpala za każdym razem, jeździ cały czas tylko czasami brakuje mocy.

Jakieś podpowiedzi ? Co sprawdzić? Co pomierzyć ?

Sprawdziłem MAF i na zapłonie wartość 9kg/h, na jałowym około 50kg/h (takie wartości są ok?)

Dodatkowo, na zapłonie, podczas pracy pompki paliwa w zbiorniku słychać "syczenie" na pompie wysokiego ciśnienia. Nie mam w pobliży drugiego takiego mastera żeby sprawdzić czy tak powinno być.
Jak silnik jest zimny, pompa paliwa na zapłonie pracuje cały czas. Natomiast jak jest ciepły to pracuje tylko chwilę i się wyłączy.

Jakieś rady?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
1. 038096 PREHEATING UNIT DIAGNOSTIC CONNECTION,Fault alerted via the control unit.
2. 1525F3 CONSISTENT MULTIPLEX SIGNALS FOR CC/SL,The data supplied to the cruise control or speed limiter are not correct.

wystarczy użyć automatycznego translatora
1. 038096 PODŁĄCZENIE DIAGNOSTYCZNE JEDNOSTKI PODGRZEWANIA, Błąd zgłoszony przez jednostkę sterującą.
2. 1525F3 SPÓJNE SYGNAŁY MULTIPLEKSOWE DLA CC/SL, Dane dostarczone do tempomatu lub ogranicznika prędkości są nieprawidłowe.

więc to raczej nie przepływomierz i pompa paliwa. może idź w kierunku opisu błędów

i jeszcze pytanie: czym to zczytałeś? najtańsze chińskie testery potrafią pokazywać cuda

Szwerbi

Początkujący
Punktów
0
wystarczy użyć automatycznego translatora
1. 038096 PODŁĄCZENIE DIAGNOSTYCZNE JEDNOSTKI PODGRZEWANIA, Błąd zgłoszony przez jednostkę sterującą.
2. 1525F3 SPÓJNE SYGNAŁY MULTIPLEKSOWE DLA CC/SL, Dane dostarczone do tempomatu lub ogranicznika prędkości są nieprawidłowe.

więc to raczej nie przepływomierz i pompa paliwa. może idź w kierunku opisu błędów

i jeszcze pytanie: czym to zczytałeś? najtańsze chińskie testery potrafią pokazywać cuda

Oczywiście że tłumaczyłem. Ale czy te błędy mogą mieć wpływ na brak mocy?

Czytane Phoenix MAX i CLIP. Pokazują dokładnie te same błędy.

Odnośnie syczenia w okolicy pompy paliwa, to pytanie czy tak powinno być, nie koniecznie musi to być związane z brakiem mocy.

Szwerbi

Początkujący
Punktów
0
Błąd 038096 - usunięty, przepalona świeca żarowa
Błąd 1525F3 - samoistnie zgasł :bored:

Natomiast brak mocy nadal występuje i syczenie na pompie wysokiego ciśnienia również.

Syczenie słychać jak pompa paliwa w zbiorniku zaczyna pracować. Nie mogę namierzyć ewentualnej nieszczelności.
Stąd pytanie czy w jednostce 2.3 Master III jest to normalne zjawisko czy tylko u mnie takie niespodzianki.

Odnośnie braku mocy, raz jest a raz nie ma. Nie ma zależności. Jakiś pomysł co sprawdzić?

Do góry Bottom