• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mazda 6 2.0 citd 2004r. Puka po wciśnięciu sprzęgła.

Spojleer

Początkujący
Punktów
2
Witam kolegów forumowiczów. Otóż walczę od dłuższego czasu z Mazdą, taką jak w temacie i nie mogę zlokalizować owego pukania o którym mowa. Dźwięk ów pojawia się podczas wciskania pedału sprzęgła. Po wciśnięciu do końca prawie w ogóle go nie ma; tak samo jak przed wciśnięciem. Jest tylko delikatne pukanie w okolicy koła dwumasowego. A jak lekko puści się pedał sprzęgła to tak puka, że aż przenosi drgania na pedał sprzęgła. Jak się wrzuci po kolei każdy bieg i z wciśniętym hamulcem rusza do przodu to na każdym biegu jest spokój ale na 5 czuć takie same wibracje na lewarku jak na pedale. Dwumasa wraz ze sprzęgłem wymieniona na nową, panewki poszły nowe (głównie chodziło o likwidacje luzu wzdłużnego wału; czyli półpierścienie ustalające poszły nowe, a panewki przy okazji) i już kończą nam się pomysły w warsztacie. Potrzebuje jakiejkolwiek porady, co to może być.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Rozumiem że powodem wymiany panewek i koła było to właśnie pukanie? Czy po wymianie panewek i koła dwumasowego coś w ogóle się zmieniło czy jest tak samo?

Spojleer

Początkujący
Punktów
2
Tak samo jest. Rozebrałem dziś skrzynie. Dopiero po rozpięciu wszystkich wałków i złożeniu jej z powrotem (włożyłem tylko główny wałek) jest wyczuwalny luz na owym wałku. Dźwięk jest taki, jakby wałek uderzał o tyl skrzyni biegów. Zaraz będę drugą skrzynie wrzucał i się zobaczy.

Spojleer

Początkujący
Punktów
2
Skrzynia wymieniona. Dalej nic się nie zmieniło...

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
To może nagraj filmik, bo tak to strzelanie w ciemno. Może koło pasowe...A Tobie wydaje się z tym sprzęgłem

Do góry Bottom