• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mazda 6, 2.0, wersja 1, pytanie czy warto?

Lilith

Początkujący
Punktów
0
Witajcie!
Chciałabym dopytać o opinie w sprawie zakupu Mazdy 6, 2006 r. Benzyna+Gaz, mam ofertę na zakup z tzw. 'dobrego domu' :)
Czy warto kupić auto, które jest bardzo zadbane i 'pewne', ale powszechna opinia o rdzy w mazdach mnie trochę martwi ;)
Pozdrawiam i dziękuję

Dbanan992

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Luton
Jeździłem taką, w automacie. Rdzewiała ale jakoś problemów z silnikiem/skrzynią nie było. Sprzedana, potem jeszcze 2 lata użytkowana "niedbale" skończyła dojechana na szrocie. Auto bez emocji, nadawało się na dojazdy do pracy i marketu.

Lilith

Początkujący
Punktów
0
Jeździłem taką, w automacie. Rdzewiała ale jakoś problemów z silnikiem/skrzynią nie było. Sprzedana, potem jeszcze 2 lata użytkowana "niedbale" skończyła dojechana na szrocie. Auto bez emocji, nadawało się na dojazdy do pracy i marketu.
Dziękuję za odpowiedź!
Dla mnie auto ma wszystko czego potrzebuje :), tylko właśnie obawiam się tej rdzy nieszczęsnej.
W planie miałabym zabezpieczenie podwozia na pewno, podobno pod względem mechanicznym to auto w BDB stanie.

Dbanan992

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Luton
Bez porządnego obejrzenia i pomierzenia czy nie jest picowana na sprzedaż nie kupowałbym tego. I z tą rdzą to nie tylko podwozie.

Dbanan992

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Luton
No jak uważasz. Tylko żebyś potem nie żałowała jak ewentualnie rdza zacznie wychodzić z różnych dziwnych miejsc. Jeszcze zależy od ceny, bo jak patrzę w necie to różnie cenią za to auto.

Lilith

Początkujący
Punktów
0
No jak uważasz. Tylko żebyś potem nie żałowała jak ewentualnie rdza zacznie wychodzić z różnych dziwnych miejsc. Jeszcze zależy od ceny, bo jak patrzę w necie to różnie cenią za to auto.
Mały przebieg, auto jest mega zadbane, cena wg mnie też atrakcyjna.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
445
Miasto
Podkarpacie
Dokładne oglądnięcie przez blacharza to podstawa . Jeśli będzie w miarę to od razu konserwacja z renowacja podwozia ( 6-7 tys. zł ). Jeśli chodzi o silnik to on ma regulowane luzy zaworowe i tu musisz sprawdzić ile taka regulacja kosztuje bo na pewno instalacja gazowa nie jest obojętna dla tego silnika .

Inna propozycja : Renault Megane III 1.6 16v kombi do 2008 - 2013 r.

donpedro5

Nowy
Punktów
0
Rdza rdzą, ale trzeba też zwrócić uwagę na nawet najdrobniejsze elementy które nie działają jak należy bo już zaczynają pojawiać się na rynku problemy z częściami do tego auta. Nawet nie mówię o nowych ale z rynku wtórnego. Jeszcze nie ma tragedii ale mówię o tym do tego że paradoksalnie eksploatacja, potencjalne wymiany różnych części mechanicznych mogą rosnąć i to nie tylko przez panującą nam inflację, ale właśnie fakt że maleje stopniowo konkurencja wśród dostępnych części. Najmniejsza pierdoła jak chociażby nie składające się lusterka albo nie działające szyby mogą sporo kosztować, a jest to dość częsta usterka tej generacji szóstki. Jeśli autko Ci się spodobało, wszystko jest sprawne, a buda w miarę zdrowa to kupuj, zadbaj o zabezpieczenie blachy żeby jeszcze trochę autkiem się nacieszyć.

Grzegorz.Józefów

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
322
Miasto
Józefów
Rdza rdzą, ale trzeba też zwrócić uwagę na nawet najdrobniejsze elementy które nie działają jak należy bo już zaczynają pojawiać się na rynku problemy z częściami do tego auta. Nawet nie mówię o nowych ale z rynku wtórnego. Jeszcze nie ma tragedii ale mówię o tym do tego że paradoksalnie eksploatacja, potencjalne wymiany różnych części mechanicznych mogą rosnąć i to nie tylko przez panującą nam inflację, ale właśnie fakt że maleje stopniowo konkurencja wśród dostępnych części. Najmniejsza pierdoła jak chociażby nie składające się lusterka albo nie działające szyby mogą sporo kosztować, a jest to dość częsta usterka tej generacji szóstki. Jeśli autko Ci się spodobało, wszystko jest sprawne, a buda w miarę zdrowa to kupuj, zadbaj o zabezpieczenie blachy żeby jeszcze trochę autkiem się nacieszyć.
boty widzę szaleją

Do góry Bottom