• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mazda 6 2007 2.0

Herdi

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Warszawa
Witam, odpaliłem Forscana żeby podejrzeć korekty wtrysków i zobaczyłem że nie zgadzają mi się żadne kody korekcyjne wtryskiwaczy, więc je wpisałem. Wykonałem procedurę korekcji wtryskiwaczy i procedura zakończyła się sukcesem jak to ładnie zaraportował kompik. Niestety niewiele to pomogło gdyż dalej FS nie pokazuje mi nic na 1, 3 i 4 wtrysku, natomiast wartość na 2 jest dla mnie niezrozumiała - co to jest? no i wartość ta rośnie z czasem, tzn. im dłużej sobie pracuje tym jest większa, silnik zgasiłem jak było 18.

A tak przy okazji to nie rozumiem dlaczego mi raportuje ładowanie na 10,5V jak na aku mam 13,48V - ktoś coś? :)

korekta wtryskiwaczy.JPG

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Jakie wartości były a jakie wprowadziłeś sam?
Korekta - to coś skorygowanego już np. w stosunku do podstawy. Wartość korekty wynosi 16, tylko nie wiadomo o jakiej jednostce tu mowa.
Na innych wtryskach korekta wynosi 0 zatem uznać można, że korekty wtrysków nie było.
A nie, jednak jest.
mm3/suw.
Czyli, jakby 16mm3 na suw dodano na wtrysku 2 a na pozostałych 0.
Więc, jeśli wtrysk ma seryjnie 100 mm3 na suw (to tylko przykładowa cyfra) to teraz masz na nim chyba 116mm3 jeśli się nie mylę.
Jeśli reszta wtrysków ma poniżej to znaczy że ten drugi leje.

Do góry Bottom