• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

MB w168 a160 przebiera, gaśnie, wypadają zapłony.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
21.04.2017
Postów
5457
Punktów
1469
Wiek
30
Miasto
Kaczory
Mam na placu takiego sztrucla jak w temacie.
Ciśnienie paliwa 3.5bar, świece nowe, kompresja równo na wszystkich cylindrach po 14bar.
Rano dłużej kręci do odpalenia. Jak odpali to potrafi zgasnac. Jak chodzi to słychać w wydechu jak wypadają zapłony. Na szybko patrząc parametry w ecu ok. Na co zwrócić jeszcze uwagę w tym padle.
 

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
21.04.2017
Postów
5457
Punktów
1469
Wiek
30
Miasto
Kaczory
Nie pamiętam konkretnej wartości na jałowym, ale raczej było ok skoro nie zwróciłem uwagi. Postaram się jutro wrzucić wartości.
 

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
14.08.2012
Postów
1871
Punktów
390
Wiek
37
Miasto
PLE
Temp. Prawidłowa dla zimnego rozruchu? Sprawdz czy nie spada ciśnienie paliwa przy zimnym rozruchu. Miałem kiedyś takiego. Przekręciłem zapłon nabił 3.5 potem kręce a tu wskazówa w dół i też zapalał jak chciał a raczej nie chciał.
 

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
21.04.2017
Postów
5457
Punktów
1469
Wiek
30
Miasto
Kaczory
Jutro sprawdzę to ciśnienie przy rozruchu. A bywały problemy z wtryskiwaczami w tych wynalazkach?
 

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
14.08.2012
Postów
1871
Punktów
390
Wiek
37
Miasto
PLE
Jutro sprawdzę to ciśnienie przy rozruchu. A bywały problemy z wtryskiwaczami w tych wynalazkach?
Nie spotkałem się z takim czymś jak dotąd.

Za to przepływki padają notorycznie. I może być tak że ktoś listki wstawiał na własną rękę i porobił krzaki. Ale to tylko przypuszczenia.
 

lukias

SuperMechanior
Dołączył
31.05.2013
Postów
437
Punktów
124
Miasto
Lubelskie
Kiedy miałem podobny problem z w168. Pompka w baku nie trzymala cisnienia. Jak rano przed rozruchem spiąłem przekaźnik od pompki na krótko odpalił od strzała
 

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
21.04.2017
Postów
5457
Punktów
1469
Wiek
30
Miasto
Kaczory
Pompkę, wymieniał warsztat przedemną. Co nie znaczy, że wszystko musi być ok.
 

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
14.08.2012
Postów
1871
Punktów
390
Wiek
37
Miasto
PLE
Pompkę, wymieniał warsztat przedemną. Co nie znaczy, że wszystko musi być ok.
Pewnie używkę założyli. Przy wielopunktowym wtrysku to proszenie się o problemy. Używki często mają problemy z wydajnością. Zwłaszcza jak xxx czasu przeleżą na regale.
 

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
21.04.2017
Postów
5457
Punktów
1469
Wiek
30
Miasto
Kaczory
Ciśnienie przy rozruchu ok. Temperatury na czujnikach ok. MAF około 10kg/h na jałowym. Czas wtrysku na jałowym 4ms (nie za dużo czasem?)
Przy 2000rpm MAF 15kg/h, czas wtrysku 3ms.
Fault counter dla wszystkich cylindrów 0
Smooth engine running cyl1,3,4 -0/ cyl 2-0.20

Na jałowym słychać jak przebiera. Obrotomierz stoi równo.
Parametr O2 sensor voltage before TWC to sonda przed katem?
Bo stoi na 480mV, na dodanie gazu słabo reaguje co wskazywało by, że jest zje.. uszkodzona. :)
 

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
14.08.2012
Postów
1871
Punktów
390
Wiek
37
Miasto
PLE
Może cewke spróbuj podmienić.

Ewentualnie obejrzyj przepływkę czy ktoś nie robił pseudo-regeneracji.
 

toomii76

toomi
Dołączył
2.11.2014
Postów
12771
Punktów
6599
Miasto
turek
Odepnij i zobacz czy sie praca zmieni.
4ms na gorącym czy zimnym?
 

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
21.04.2017
Postów
5457
Punktów
1469
Wiek
30
Miasto
Kaczory
Podczas jazdy sonda stoi dęba. Przy tym roczniku/przebiegu chyba czas ją wymienić. Choćby profilaktycznie.
 

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
21.02.2016
Postów
4035
Punktów
999
Miasto
Koszęcin
Jak sonda stoi kołkiem to sonda. Raz miałem przypadek że się poluzowały śruby od przepustnicy i łapał se lewy luft
 

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
21.04.2017
Postów
5457
Punktów
1469
Wiek
30
Miasto
Kaczory
Założona nowa Bosch. Oscyluje ładnie, tylko od palenia z zimnego potrzebuje około minuty żeby ruszyć. Normalne to w nich?

Jeszcze pytanie:
Czy zawór odpowietrzania zbiornika powinien być NO czy NZ?
 
Ostatnia edycja:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
21.04.2017
Postów
5457
Punktów
1469
Wiek
30
Miasto
Kaczory
Tak na logikę po zgaszeniu auta i wyłączeniu stacyjki zawór powinien być zamknięty. U mnie jest cały czas otwarty.
 
Do góry Bottom