• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

megane 3 2.0 f4r dziwne stuki co jakiś czas z silnika

dwazero

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich :) zarejestrowałem się i na tym forum by tutaj też spytać bo na megane klub mało odpowiedzi.

Sprawa ma się tak posiadam auto megane 3 2.0 turbo 180km f4r przebieg 222tys km.

Auto jest po wymianie następujących rzeczy:
-kompletny rozrząd oe wraz z kołem kzfr,kołem wałka wydechowego + zawór/elektrozawór kzfr pierburga
-cewki oe,
-świece oe
-olej 5w40 shell helix ultra,płukanka archoil,filtr oleju,powietrza,kabinowy oe,
-olej w skrzyni
-termostat
-czyszczona przepustnica.
Objawów nie udało mi się nagrać bo muszę innym telefonem spróbować to nagrać a jedynie mogę opisać.
Po odpaleniu zimnego silnika wraz z nagrzewaniem się go dochodzi jakiś taki stuk/grzechot jakby pierwsza myśl z dwumasy,ale zauważyłem,że dodając gazu na postoju nasila się ze wzrostem obrotów i np jak już jest cisza i nic nie ma żadnych odgłosów a dodam gazu tak do 3.5tys obrotów to coś ''zagrzechocze zagra pod maska''.
Wygląda to tak jakby niby dwumas/lub coś z misce olejowej albo pod pokrywą zaworów,ale też ogólnie jak np odpali się silnik i zostawi na wolnych obrotach to tak jak wspomniałem pracuje OK po czym samo z siebie coś zacznie jakby pukać kilka sekund i ucichnie.Jak silnik się rozgrzeje całkowicie to już nie ma żadnego pukania jedynie jak dodam gazu i puszczę to coś jak wspominałem zagrzechocze pod maską.Jak silnik zimny to ten grzechot słychać juz bez dodawania gazu itp

Rozrząd był robiony u dobrego mechanika specjalizującego się w reno.Na 99.9% nie było tego po wymianie rozrządu bo mam słuch wyczulony i bym słyszał.Generalnie jak auto rozgrzewa się i jest cisza a ja stoję obok to co jakiś czas odezwie się coś jak by młoteczkiem pukało 2,3 sekundy i znów cisza na jakieś 2,3minuty.Auto ma moc jezdzi dobrze.

Czy da się jakoś pyrenem lub ddt4all sprawdzić ustawienie rozrządu? czy jak bym kupił blokadę wałków rozrządu plus zaślepki nowe to już mi to coś powie czy rozrząd jest ustawiony ok? (mam na myśli czy blokada np wejdzie dobrze na wałki) problem taki,że do mechanika mam prawie 200km.Rorząd robiłem w Katowicach a mieszkam w Kielcach dlatego pytam czy samemu dam radę sprawdzić ustawienie

dodaje dwa nagrania(słaba jakość ale słychać mimo to dobrze to pukanie/grzechotanie,klepanie)

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
520
Zmień olej. Chu. wie co ten spec od Renałta wlał, pewnie jakiś Mołdawski z promocji.
Chyba, że sam osobiście wymieniałeś olej?

Zaraz się okaże, że to nie Mistrz robił rozrząd i kzfr, tylko jego uczeń. Który gdzieś tego doświadczenia musi nabrać.

dwazero

Początkujący
Punktów
0
olej filtry wszystko sam zmieniałem a rozrząd typ co faktycznie robi tylko reno

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
520
Jak sam wymieniałeś, to umarł w butach.
Może coś z tymi kołami pochrzanili...rozrząd jak rozrząd na pasku...

Wydajesz pięć koła i jest gorzej niż było. Oczywiście oni zrobili wszystko tak jak należy i winnego nie znajdziesz.
Powinieneś jechać do niego i niech zobaczy, jaki bocian klekocze...ale to i tak nawet jak będzie ich wina, to powiedzą że było coś innego i zapłacisz drugi raz.
Naprawdę trudno coś Ci doradzić.

Tacy spece od renałta. A że masz do nich 200km to tak podchodzą do klienta.

dwazero

Początkujący
Punktów
0
sprawdziłem to jeszcze i tak jak dodam gazu do 3 tys obrotów i puszcze gaz szybko polecę pod auto to gdy ucho przystawię do miski olejowej to słyszę to w misce jak puka o ile nie niesie się dźwięk.. na fb pisała jedna osoba,że ponoć to wina luznego łańcucha pompy olejowej mimo,ze on nie ma napinacza to sam w sobie jest luzny

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
338
Jakby byl luźny to byłby też przed zrobieniem rozrządu słyszalny , a jak nie słyszałeś nic przed a słyszysz po wymianie rozrządu to jedź tam gdzie ci składali i powiedz że coś tu nie gra i jest gorzej niż było przynajmniej zademonstruj dźwięk który słyszysz i którego nie powinieneś słyszeć . Trudno pogonisz te 200km i tak ryzykując że nic to nie da.

dwazero

Początkujący
Punktów
0
Auto było robione w domu u niego w prywatnym garażu,ale mam paragon od niego z wyszczególnioną robota+ częściami za to wszystko co zapłaciłem+ wlepkę jego pod maską wraz z wyszczególnionymi rzeczami,które robił przy aucie datą podpisem jego i powiedział,że się w 100% pod tym podpisuje.To co może w misce stukać jak auto chodzi poprawnie ma moc itp nic się innego nie dzieje,żadne kontrolki błędy itp? tak jak wspomniałem byłem odpaliłem auto i stukanie jest nie tyle większe co dłuższe gdy silnik zimny i powoli się zagrzewa.Jak silnik już ciepły dość jest to tylko poprzez dodanie gazu do 3tys obrotów można to wymusić na kilka sekund.Typ zmieniał mi wszystkie koła prócz koła na wale to najmniejsze zostało,ale powiedział,że było dobre i rzadko kiedy ono się uszkadza.Kurcze,ale to by panewka mogła sobie tak pukać i pukać czy łańcuch bije w misce? :/ autem zrobiłem od zakupu raptem 600km w tym 300 po wymianie rozrządu

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
520
Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
520
I chłop od rozrządu i kół może być niewinny. Może, nie musi ;

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
236
Miasto
Rzeszów
Reklamacja i tyle. Bo to raz komuś wpadły wadliwe części do auta, zwłaszcza w ostatnich latach.

dwazero

Początkujący
Punktów
0
tak dostałem wszystkie części stare dwa koła jedno kzfr drugie wałka wydechowego,pasek,rolke,napinacz,pompe wody,pasek micro.

Na nowym oleju zrobiłem 0KM.Autem śmigałem na poprzednim co był w aucie ale według info z serwisu aso był tam własnie Helix Ultra 5w40 i taki zalałem.. czyli wlałem nowy olej filtry wszystkie i nie jezdziłem autem od tej pory nic jedynie przepalane jest pod wiatą bo miałem przód rozebrany o chłodnicę klimy,potem alternator jeszcze poprawka zderzaka i tak sobie od 3 tygodni po wymianie oleju auto stoi nie jezdzi a jedynie jak wspomniałem przepalam(na dniach będe składał przód i dopiero robił pierwsze KM na nowym oleju)

dwazero

Początkujący
Punktów
0
raczej nie bo bym słyszał.Kurcze chyba dobrze nie będzie generalnie przed zlaniem oleju tego co był po zakupie użyłem płukanki archoil 2820 do rozgrzanego silnika dodałem puszkę i 20 minut zostawiłem i zlałem olej do tego jeszcze przez 2 dni nie zakręcałem korka miski tylko skapywał sobie olej.

Dzisiaj coś mnie tknęło i jak odkręciłem korek wlewu oleju no to niby wszystko ok(silnik pracował już 30 minut wcześniej)ale świecąc w koło korka widać ''taką jakby srebrzankę'' bo jak przechyliłem korek w ręce to widać było jak się to sreberko przelewa.Wyjąłem bagnet oleju z ciekawości kilka razy by sprawdzić jak tam sprawa wygląda,ale na bagnecie olej czyściutki nic się nie świeci nigdzie (z 5 razy wkładałem i wyjmowałem bagnet) a z drugiej strony też nie wiadomo czy już wczesniej czegoś takiego nie było zanim kupiłem auto,że coś się srebrzyło pod korkiem oleju a ja dopiero to zauważyłem.Kolega jeden miał alfę i wiem,że jak raz patrzyliśmy olej w skrzyni bo robił wybierak i zdjął dekiel to też była widoczna srebrzanka mimo,że skrzynia chodziła dobrze drugie kolega w bmw dyfer uszczelniał i też po zaglądnięciu do środka świecąc latarką mieniło się w oleju na srebrno a dyfer działał normalnie ok

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
520

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
344
Miasto
Wasilków
albo kolejny przykład, że płukanka w starym silniku to chory pomysł, nagary wymyłeś i klepać zaczął, już kilka takich przypadków znam

Do góry Bottom