• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Megane 3 benzyna 1.6 nie kręci - brak komunikacji ze sterownikiem silnika

Tomkoff

Bywalec
Dołączył
11.03.2021
Postów
63
Punktów
6
Miasto
okolice Poznania
Witajcie, może ktoś z Was spotkał się z podobną usterką w Megane 3 w benzynie, silnik K4M (848) choć pewnie usterka dotyczy również innych silników.
Otóż auto nie kręci, z błędów tylko jeden - brak komunikacji ze sterownikiem silnika i przy próbie uruchomienia auta na zegarach komunikat sprawdź wtrysk.
Faktycznie sprawdzając instalację brak zasilania na ECU z bezpiecznika F13 UPC. Po podaniu "na krótko" zasilania na ów bezpiecznik autko odpala jak gdyby nigdy nic i zero błędów.
Wyglądało mi to na uszkodzony UPC - niestety po podmianie na inny problem dokładnie taki sam.
Może macie jakieś sugestie co do usterki?
 

Tomkoff

Bywalec
Dołączył
11.03.2021
Postów
63
Punktów
6
Miasto
okolice Poznania
Zasilanie przychodzi bezpośrednio z UPC, zarządzane przez elektronikę i tu jest problem. Być może nie spełniony jest jakiś warunek dla którego UPC nie daje zasilania na bezpiecznik lub uszkodzenie wewnętrzne modułu.
 

Tomkoff

Bywalec
Dołączył
11.03.2021
Postów
63
Punktów
6
Miasto
okolice Poznania
W parametrach UPC wszystko w porządku. UPC chciało by widzieć ster silnika a nie widzi. Stąd info na zegarach "sprawdź wtrysk".
 

Markson43

SuperMechanior
Dołączył
25.05.2014
Postów
2116
Punktów
136
Wiek
47
Miasto
Rzeszów
Podmiana ECU lub sprawdzić co wysterowywuje przekaźniki czyli ich cewki po podaniu zasilania na ten bezpiecznik.
 

Tomkoff

Bywalec
Dołączył
11.03.2021
Postów
63
Punktów
6
Miasto
okolice Poznania
Nie wiem jak ja to przegapiłem Przerwany przewód między sterownikiem silnika a UPC.
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.
 

Markson43

SuperMechanior
Dołączył
25.05.2014
Postów
2116
Punktów
136
Wiek
47
Miasto
Rzeszów
| --No OK ale daj namiary dokładnie gdzie a nie takie pierdy tu dajesz !
 

Markson43

SuperMechanior
Dołączył
25.05.2014
Postów
2116
Punktów
136
Wiek
47
Miasto
Rzeszów
Oczywiście pytanie i w dupie mie manie !
Bo inaczej będziemy milczeć !!!
 

Tomkoff

Bywalec
Dołączył
11.03.2021
Postów
63
Punktów
6
Miasto
okolice Poznania
Uszkodzony przewód z wtyczki A pin D4 sterownika silnika do UPC.
Uszkodzenie w okolicach plastikowej osłony ECU
 

Załączniki

  • IMG_20220216_144658.jpg
    IMG_20220216_144658.jpg
    951,6 KB · Wyświetleń: 18

Markson43

SuperMechanior
Dołączył
25.05.2014
Postów
2116
Punktów
136
Wiek
47
Miasto
Rzeszów
Miałeś foto ale kryłeś :)
Twoje info jest bez produkcyjne bo dopiero po naszych upomnieniach dałeś foto....jesteś gó...o warty.
\Bardzo nieładnie napisałem ale jesteś tego tekstu warty !!!!
 

Tomkoff

Bywalec
Dołączył
11.03.2021
Postów
63
Punktów
6
Miasto
okolice Poznania
Uważam wręcz odwrotnie, dzięki Waszym poradom znalazłem usterkę i napisałem co to było bez żadnej zachęty by kolejne osoby wiedziały na co zwrócić uwagę. Choć
faktycznie mogłem opisać bardziej szczegółowo problem. Dziękuję za zwrócenie uwagi.
 

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
19.02.2015
Postów
2952
Porady
1
Punktów
546
Wiek
57
Miasto
WLKP
Pisałem zeby sprawdzic to a ty napisałes ze ok jest.
 

Tomkoff

Bywalec
Dołączył
11.03.2021
Postów
63
Punktów
6
Miasto
okolice Poznania
Ugnity był przewód wystawiający masę z ECU na UPC. Po podaniu na krótko zasilania z UPC system działał mimo uszkodzonego przewodu, ale zgadzam się miałeś rację co do szukania usterki w przewodach.
 
Do góry Bottom