• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

megane III 2.0 180km buczenie po wymianie paska rozrządu OE

Damianx999

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Kraków
Witam wymieniłem dzisiaj rozrząd w megane 3 2.0tce 2011r. Rozrząd wymieniony u polecanego na forum renault mechanika.

Generalnie wymienione zostały: dwa koła jedno kzfr a drugie na wałku wydechowym oba oe renault.Pasek rozrządu oe,pompa wody oe,zaślepki oe generalnie kompletny rozrząd na ori częściach.Przed wymianą normalnie jak silnik odpaliło się to sobie jak ''benzynka'' pracował bez dziwnych odgłosów w tle itp.. teraz słychać jakieś odgłosy jakby nie wiem do czego to porównać,ale nieprzyjemne dla ucha i tak nie było to co mogło by być nie tak skoro wszystko je oe renault wraz z dwoma kołami chodz tego od wałka wydechowego nie musiałem zmieniać ale chciałem też nowe mieć.. i po zmianie rozrządu słychać,że dziwny dźwięk w tle doszedł.. dodam,że koło pasowe wału i nowa śruba również zamontowane OE renault.

Poszukałem w google i znalazłem filmik na forum jednej osoby co pisała odnośnie buczenia 2.0tce 180km i mam dokładnie ten dzwięk co na filmie:
brzmi tak jakby takie jakieś ''mielenie'' ''tarcie jakieś'' ''buczenie'' nie mylić na filmie dźwięku cykania tylko ten drugi ''jakby coś miało się zaraz urwać i drugi filmik też

w komentarzach na YT w tym ostatnim przypadku to typ pisał:

''Nie ma się czym martwić. Jest to normalny dźwięk silnika f4rt. Mam Lagunę 2.0T 2006 i nawet po wymianie zestawu paska rozrządu przy 220 000 km (pasek, napinacze, wszystkie koła pasowe, pompa wody - wszystkie części OEM renault) dźwięk brzmi dokładnie tak samo. Wszystko robiłem własnoręcznie, dwukrotnie a nawet potrójnie sprawdzałem napięcie paska. Ta sama osoba w innym filmie pisała również w komentarzu:

olej to buczenie, te silniki tak chodzą, to nie wada, po prostu tak mają i już. Na oryginalnym rozrządzie renault zakładanym własnoręcznie wg serwisówki jest tak samo.''

Tylko,że ja przed wymianą tego nie miałem.. moje auto ma 223tys km przejechane.Ostatnia wymiana rozrządu była przy 103tys km i równe 6lat temu wtedy założony był w aso renault pasek z napinaczem,pompa wody bez kół KZFR i tego drugiego

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
449
Obudowa, jakby tłukła...no chyba że koła pasowego nie dokręcili :woot:
Na pewno nie powinno być tego dźwięku. To plastik, obudowa gdzieś tłucze.

Damianx999

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Kraków
kurcze tylko,że na tych filmikach co pokazałem to własnie jest to co ja pisze co u mnie występuje i tamci ludzie też to mają i w komentarzach też piszą ''też tak mam''.Rozrząd robił ponoć dobry mechanik.Zauważyłem też,że na zimnym silniku słychać jak odpalę i jak pochodzi z 2 minuty to ciszej się zrobi a niekiedy to na minutę niecałą bardzo cicho ''jak z przed wymiany rozrządu''ale wraz z rozgrzaniem silnika już nasili się ten dzwięk.. tak tłucze własnie coś.. i piszą,że to może być pasek za mocno naciągnięty..lub takie robia paski teraz jakby ciut za małe przez co po ustawieniu napinacza tak jak ma się zgrywać strzałka z otworem jest on naciągnięty już za bardzo(mimo,że tak powinien być)

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
125
Miasto
Wielkopolska
Pierwsze co to udaj się do warsztatu, gdzie to robiłeś i zgłoś, że są jakieś niepokojące dźwięki.

Damianx999

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Kraków
ale to mi nie zrobią od ręki bo już są inni poumawiani na kolejne dni ale dopytam

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
125
Miasto
Wielkopolska
Lepiej odpuść kilka dni, niż ma się coś z silnikiem stać.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
150
Miasto
Warminsko maz.
Ogólnie nie pierwszy raz spotykam się z tym dźwiękiem w renault i rzeczywiście może to być ich urok, myślę że trochę pojeździsz pasek lekko się rozciągnie i ułoży i będzie ciszej,mozesz spróbować odpalić jeszcze bez paska pk i zobaczyć.

Damianx999

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Kraków
Byłem u mechanika dzisiaj posłuchał i w sumie powiedział,żeby się nie przejmować tym bo raz,że rozrząd wraz z dwoma kołami jest założony nowy oryginalny renault nie zamiennik gdzie można by spekulować,żeby z zamiennika wymienić może na oryginał tylko tutaj już jest oryginał i nie ma już na nic lepszego do wymiany.Dodał,że może przy mnie zdjąć wszystko,ale tam wszystko jest ok.Napinacz ustawiony zgodnie ze strzałką/wycięciem.Odpalał też po złożeniu silnik bez pokrywy,żeby zobaczyć jak pracuje pasek koła itp.

W dodatku tak jak wspominam znalazłem 3/4 filmy na yt różnych osób,które mają ten dźwięk po wymianie rozrządu.To nie jest to,że u mnie to jest a w necie nie ma takiego juz przypadku.Mówił,żeby zrobić tym z 1000km.. na starym tego nie było no ale stary pasek miał 6lat i 120tys przebiegu w dodatku jak był zmieniany 120tys km temu rozrząd przez poprzedniego właściciela w 2016/2017r bodajże to był tylko w aso załozony pasek z takimi samymi numerami jak obecnie co jest założony i napinacz + pompa wody+ zaślepki wałków+ pasek mikro+ napinacz paska mikro.Koło KZFR i koło wałka wydechowego nie bylo zmieniane tylko na nie założony nowy pasek.A teraz poszło wszystko od a do z nowe..Dodał jeszcze,że nawet jakby poluzował napinacz poniżej tego co fabryka nakazuje i ucichło by wszystko to mimo wszystko woli bezpieczeństwo niż luzowanie paska poniżej tego jak jest napięty.
Dodam tylko,że mechanik jest od renault

Damianx999

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Kraków
jako,że większość tutaj to mechanicy to,może ktoś by coś podpowiedział mi co by to mogło być? bardzo bym prosił :)

Do góry Bottom