• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes 123 230CE nierówna praca silnika proszę o pomoc

Seba34

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław-Wilkszyn
Witam wszystkich.
Automatyczne połączenie postów:

Witam
Od kilku dni posiadam Mercedesa 123 230CE 1981r
Samochód odpala ciężko i jest wrażenie że silnik nierówno pracuje.
W związku z tym wymieniłem przewody wysokiego napięcia, świece, kopułkę, palec rozdzielacza.
Nie przyniosło to oczekiwanego rezultatu samochód w dalszym ciągu ciężko odpala, silnik nie równo pracuje z rury wydechowej dymi i czuć ostry zapach niespalonego paliwa, poluzowałem aparat zapłonowy lecz nawet podczas poruszania nim nic się nie dzieje, ze świec ścągnąłem fajki i pomimo tego silnik pracował tak samo nierówno.

Co jeszcze można sprawdzić?
- aparat zapłonowy
- moduł zapłonowy
-czujnik położenia wału

Czy ktoś ma jakieś sugestie?

Ostatnia edycja:

Drugi2

SuperMechanior
Porady
3
Punktów
727
Czyli ściągnąłeś przewody zapłonowe podczas pracy i silnik dalej pracował? Ciekawe :)

Żadnej różnicy nie było przy pojedynczym odłączaniu? Jeżeli silnik zaczyna pracować gorzej po odpięciu danego cylindra i polepsza się po podłączeniu to znaczy, że ten cylinder działa. A jeżeli nic się nie zmienia to trzeba szukać tutaj.

Seba34

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław-Wilkszyn
Ściągałem po kolei i zakładałem było bez zmian, natomiast przyszedł sąsiad i wypinał po kolei fajki że świec aż wypiął wszystkie 4 (ściągnął tylko że świec) a silnik dalej tak samo pracował co wg mnie świadczy o dobrych świecach kablach i cewce bo iskra była dobra skoro potrafiła tak przeskoczyć..
Chcę sprawdzić jeszcze ciśnienie w cylindrach co niektórzy sugerują.
Najlepsze jest to że sąsiad odkręcił aparat zapłonowy ruszał nim a silnik nie reagował chodził tak samo.
Auto ma 137 tys i ostatnie 7 lat stało.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
3
Punktów
727
aż wypiął wszystkie 4 (ściągnął tylko że świec) a silnik dalej tak samo pracował co wg mnie świadczy o dobrych świecach kablach i cewce bo iskra była dobra skoro potrafiła tak przeskoczyć..

Normalnie perpetuum mobile...
Benzynowy silnik i działa bez iskry .
Jesteś pewny, że kable zapłonowe ściągałeś?

Ten fenomen to chyba tylko Woodoo potrafi wyjaśnić. Gdzie jesteś? Wzywamy cię :D

Drugi2

SuperMechanior
Porady
3
Punktów
727
A ty masz?
Proszę, wytłumacz mi jak może działać silnik benzynowy bez iskry. po ściągnięciu WSZYSTKICH przewodów zapłonowych . Jestem ogromnie ciekawy...

Seba34

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław-Wilkszyn
Kolego nie masz pojęcia o mechanice i czepiasz się słówek, daruj sobie uszczypliwości.
Zajmij się czymś pożytecznym.
Proszę o podpowiedź i sugestie - we wtorek sprawdzę ciśnienie w cylindrach,.

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
107
Miasto
Wołomin
Przypadkiem nie masz tam K jetronica ciśnienie paliwa sprawdz

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
425
Sprawdż luz zaworowy (nie zaszkodzi !!) ...0.15 ssący ...0.30 wydech na zimnym silniku !

psuja_11

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Łódzkie
K jetronic jak nic. Sami tego nie ogarniecie chodzi o układ wtryskowy. Poszukaj w okolicy fachowca od tych układów.

AndrzejSob

Nowy
Punktów
0
pewnie że K jetronic nigdy nie będzie dobrze jeździł na gazie (miałem 2 generacji wtedy) wymieniałem kopułkę i palec rozdzielacza ale zawsze równo chodził na obu paliwach
Automatyczne połączenie postów:

jeszcze jedna rzecz. Kiedyś mi mechanik ustawił zapłon na słuch (2006 rok jeszcze nie podchodziło sie z laptopem do samochodu przynajmniej u mnie w mieście) i wszystko dobrze chodziło (po za spadającą co jakiś czas odmą )

Ostatnia edycja:

Seba34

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław-Wilkszyn
Moje auto jest bez gazu, 136 tys km, 7 lat stał, jak jest zimny po nocy odpala na widok kluczyka ale obrotów wolnych nie trzyma a jak dodam gazu ewidentnie nierówno pracuje.

Pietraka1

Nowy
Punktów
0
Miasto
Miechów
Ha wypalony zawór masz już pewnie silniczek z większością zaworów ale na upartego idzie to jakieś dotrzeć bez rozbierania

Seba34

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław-Wilkszyn
Witam po przerwie
Może komuś się przyda, auto oddałem do mechanika na ul Opolskiej we Wrocławiu 1,5 dnia roboty z oczekiwaniem na części.
Co było w/g mechanika:
uszkodzony zawór od g-kata wymieniony na inny używany - można było zdemontować g-kata założonego na początku 90 lat w Niemczech z uwagi na ekologię - ale jak się dało uruchomić to niech działa.
Wymiana oleju bo było w nim sporo benzyny.
Uszczelniacze w rozdzielaczu paliwa dlatego zalewało świecę i paliwo dostawało się do skrzyni korbowej do oleju.
Auto odpala bardzo dobrze obroty ok, jedynie jest mały problem bo jak jest zimny po odpaleniu trzeba ok minuty poczekać bo jak się wciska gaz to się dławi przez chwilę- zalecenie mechanika aby trochę pojeździć i wtedy działamy dalej - auto stało kilka lat, generalnie jestem zadowolony.

Do góry Bottom