• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes CL500 W215

Zerard

Początkujący
Punktów
0
Witam jestem nowy, mam następujący problem z poborem prądu...patrząc na miernik a podłączam tak że rozpinam klemę minusową i podłączam miernik minus do minusa w aku a plus do klemy minusowej ustawione na ampery, pokazuje pobór 1A auto w stanie spoczynku przez noc, odpinanie bezpieczników raczej tu nic nie da auto dość już zaawansowane moduły sam trzy i keylees plus zawieszenie hydrauliczne, nie mam w okolicy kumatego elektryka z SD do Mercedesa tylko uniwersalne także zdiagnozować mają tu problem, od 30 lat sam naprawiam swoje auta ale na diagnostyce elektroniki jestem zielony, dlatego prośba jak się zabrać za diagnozowanie Mercedesa wstępnie bez komputera....jaki powinien być prawidłowy pobór prądu w tym Mercedesie

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
247
Miasto
Gorzów Wlkp
Na pewno nie 1A. Zakładając sprawny i w pełni naładowany akumulator 70AH to przy tym poborze zje go do zera w 70 godzin, a rozruch będzie niemożliwy pp kilku. Myślę że pobór 0,01 może 0,02 to maksimum.

Zerard

Początkujący
Punktów
0
Na pewno nie 1A. Zakładając sprawny i w pełni naładowany akumulator 70AH to przy tym poborze zje go do zera w 70 godzin, a rozruch będzie niemożliwy pp kilku. Myślę że pobór 0,01 może 0,02 to maksimum.
Jest jeden sprawdzałem na mierniku inne podzespoły, jak jest 0,1 to tak jest tak jak 0,01, a tu jest 1A, akumulator siada po jednym dniu czasami wytrzyma 1,5 dnia i ma prąd 12V akumulator mam nowy bo zaledwie 7 miesięcy aku 100 ah i 90A

Ostatnia edycja:

Zerard

Początkujący
Punktów
0
To była odpowiedź na Twoje pytanie

A nie twierdzenie, że napewno tyle nie pobiera.
Co mi mówiono to 1 Amper to za dużo okolice pół ampera, można się nie dziwić gdyby to był dwu albo pięcioletni samochód a on ma 25 prawie lat ale ma już systemy wtedy mocno zawansowane...wątpię żeby w najnowszych autach pobierał 1Amper, jak mówiłem moduły sam sterowniki i inne elektroniczne dziadostwa i z tego co wyczytałem to wyciąganie bezpieczników jest daremne bo sterownik jakiś sie załącza w poszukiwaniu problemu i działa tak długi czas, wiec ta metoda to lipa....także chciałem wiedzieć żeby rozwiać wątpliwości jaki jest prawidłowy pobór w spoczynku w tym modelu Mercedesa, bo jeśli jest prawidłowy 1A to nowy akumulator wariuje po podłączeniu pod instalacje czyli wadliwy, a jeśli nie to gdzieś wina w instalacji lub modułu w aucie

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
247
Miasto
Gorzów Wlkp
Ty nie czytasz albo nie rozumiesz. Napisałem Ci na samym początku, że 1A nie może być bo to zdecydowanie za dużo, więc jeśli tyle masz to jest źle.
okolice pół ampera, można się nie dziwić gdyby to był dwu albo pięcioletni samochód
Też nie ma takiej opcji. Chyba każdy samochód z takim poborem nie odpala następnego dnia. Musi być poniżej 0,0X.
tego co wyczytałem to wyciąganie bezpieczników jest daremne bo sterownik jakiś sie załącza w poszukiwaniu problemu i działa tak długi czas, wiec ta metoda to lipa
Teraz to trochę przesadziłeś. To nie prom kosmiczny.

Zerard

Początkujący
Punktów
0
Ty nie czytasz albo nie rozumiesz. Napisałem Ci na samym początku, że 1A nie może być bo to zdecydowanie za dużo, więc jeśli tyle masz to jest źle.

Też nie ma takiej opcji. Chyba każdy samochód z takim poborem nie odpala następnego dnia. Musi być poniżej 0,0X.

Teraz to trochę przesadziłeś. To nie prom kosmiczny.
Ok rozumiem myślałem że ty nie zrozumiałeś ale ok, czytałem różne fora na temat tego modelu i przeważnie piszą że wyciąganie bezpieczników to żmudna robota i w praktyce bez skuteczna

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1615
Ale jak to mierzysz?
Po ilu minutach samochód się usypia i po ilu mierzysz?
Czy podczas pomiaru lub bezpośrednio przed nim odpinasz klemy i wpinasz miernik? Przed pomiarem otwierasz drzwi, maskę?

Zerard

Początkujący
Punktów
0
Ale jak to mierzysz?
Po ilu minutach samochód się usypia i po ilu mierzysz?
Czy podczas pomiaru lub bezpośrednio przed nim odpinasz klemy i wpinasz miernik? Przed pomiarem otwierasz drzwi, maskę?
Po otwarciu bagażnika bo tam jest aku odpinam kleme minus plus miernika do klemy a minus miernika pod minus aku, i tak zostawiam na pol godziny albo dłużej

Zerard

Początkujący
Punktów
0
Zerknij tutaj.
Nie wiem czy to nie wina samego aku, wczoraj zrobiłem test podłączając aku 100 % naładowany od merca do bmw parametry aku te same 2 godziny aku rozładowane samo hód nie ruszany stał sobie, odłączyłem aku wyjąłem sprawdzam prąd miernikiem 10.1 volt i zostawiłem na kolejny dzień na stole nie ładowany, z rana dziwna sprawa 12,2 volta....sam się naładował z powietrza, być może to wina akumulatora nie wiem czy ktoś miał taką anomalię akumulatora

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
405
Nie wiem czy to nie wina samego aku, wczoraj zrobiłem test podłączając aku 100 % naładowany od merca do bmw parametry aku te same 2 godziny aku rozładowane samo hód nie ruszany stał sobie, odłączyłem aku wyjąłem sprawdzam prąd miernikiem 10.1 volt i zostawiłem na kolejny dzień na stole nie ładowany, z rana dziwna sprawa 12,2 volta....sam się naładował z powietrza, być może to wina akumulatora nie wiem czy ktoś miał taką anomalię akumulatora
To tak jakbyś miał zwarcie na celi

Zerard

Początkujący
Punktów
0
To tak jakbyś miał zwarcie na celi
W aucie wymieniłem nie dawno alternator bo słabo ładował....do max 12 volt, nie wiem czy to nie zbieg okoliczności ale mierząc tydzień przed awarią alternator ładował poprawnie 13,7 do 14 volt, wiec wymieniłem alternator bo też myślałem że sam altek ma zwarcie dioda lub regulator, ale prąd nadal czerpało i właśnie zrobiłem ten test z aku z dwoma autami....samo to mnie też zdziwiło że rozładowany 0% szybko dał się naładować na 100%

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Ale się z tym bawisz, podjedź tam gdzie sprzedawają akumulatory, poproś o sprawdzenie testerem najlepiej LEWANDA i wykaże ci czy cela walnieta, ale to co opisujesz to smierdzi mi na walnietą pierwsza celę ewentualnie ostatnia. Tester da ci 100% pewność.

Zerard

Początkujący
Punktów
0
Ale się z tym bawisz, podjedź tam gdzie sprzedawają akumulatory, poproś o sprawdzenie testerem najlepiej LEWANDA i wykaże ci czy cela walnieta, ale to co opisujesz to smierdzi mi na walnietą pierwsza celę ewentualnie ostatnia. Tester da ci 100% pewność.
Akumulator już w reklamacji

Do góry Bottom