• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes ML w164 wariuje elektronika

bejo899

Początkujący
Porady
1
Punktów
0
Witam. Mam Mercedesa w164 z dziwną usterką a mianowicie zegary po włączeniu zapłonu załączają sie normalnie ale po odpaleniu auta ciągle się resetują tak samo jak podświetlanie deski i oświetlenie zewnętrzne też żyje własnym życiem. Miał ktoś taki przypadek i uporał sie z tym ?

Solution
Wymieniłem licznik, sklonowałem carprogiem2 wszystko wróciło do normy. Dziękuje wszystkim za podpowiedzi. Temat uważam za zamknięty

bejo899

Początkujący
Porady
1
Punktów
0
Zasilania, masy posprawdzać na początek.
A jakieś błędy w sterownikach?
Masa błędów z komunikacją CAN w załączniku wrzucam skan, na chwile obecną był odpięty moduł sam z bagażnika bo był delikatnie zalany ale to nie on jest sprawcą

Załączniki

• neww 2025_01_31.pdf
    171,9 KB · Wyświetleń: 7

bejo899

Początkujący
Porady
1
Punktów
0
Wykasuj, zobacz które się znowu pojawią, i wygląda na to że coś może siać po CAN
Najlepiej oscyloskopem się włączyć i zobaczyć jak wyglądają wykresy.
to są błędy które zostają po wykasowaniu oczywiście z pominięciem tych od SAM z bagarznika bo jest wyjęty na chwile obecną tak samo jak błędy od poduszek mało istotne dla mnie w tej chwili wyjęty fotel itp... niestety nie mam oscyloskopu pod ręką

gjusek

Nowy
Punktów
0
Raz miałem podobny przypadek u znajomego, masa błędów z komunikacji CAN, problemem był licznik. Spróbuj odpiąć licznik i zobaczyć czy inne moduły zaczną się między sobą komunikować. Czy będą tylko błędy komunikacji z licznikiem.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1858
Miasto
Koszęcin
Wyciągaj całą elektronike. Rozbieraj czyść, mikroskop lutownica.
Nie znajdę teraz tych zdjęć z MLa ale było grubo.
W sumie chyba 3 moduły były naruszone. Ten w bagażniku nowy za jedyne 7 tys w ASO.
Z racji, że to autko było świeżej wdowy więc nie szalałem z ceną. Pani zostawiła pieniądze. W szafce narzędziowej. Można było kupić dwa passaty b5 za to

Ostatnia edycja:

bejo899

Początkujący
Porady
1
Punktów
0
Wymieniłem licznik, sklonowałem carprogiem2 wszystko wróciło do normy. Dziękuje wszystkim za podpowiedzi. Temat uważam za zamknięty

Solution
Do góry Bottom