1. W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Dowiedz się więcej.
  2. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

MERCEDES SPRINTER NIE KRECI ROZRUSZNIK

Dyskusja w 'Elektronika pojazdowa' rozpoczęta przez użytkownika spokoboy, 20-03 19.

  1. spokoboy

    spokoboy Nowy

    Offline
    Dołączył:
    20-03 19
    Postów:
    7
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    PŁOŃSK
    Witam. Posiadam mercedesa 906 315 cdi z 2007 roku który spędza mi sen z powiek. Pojazd przestał odpalać. Auto jest karetką pogotowia i po mojej nieudanej próbie podłączenia sterownika stroboskopów zrobiło się zwarcie i od tej pory auta przestało odpalać jak i stroboskopy przestały działać. sprawdziłem wszystkie bezpieczniki te pod deską rozdzielczą z lewej strony, te przy plusowej klemie a także te pod siedzeniem. Wszystkie są dobre. Przekażniki zostały również sprawdzone . Były zwierane na krótko i wszystkie są dobre. Po przekręceniu kluczyka w pozycje start przekażnik R5 czyli styk 50 puka. Zmierzyłem we gnieździe tego przekażnika prądy i jest tak: jeden pin- plus stały, drugi pin-plus po zaplonie trzeci pin masa którą pojawia się po przekręcniu kluczyka w pozycje start tak jakbym chciał odpalić auta a w czwartym pinie nie ma nic żadnych prądów. Po podpięciu kabla bezpośrednio pod elektromagnes rozrusznika to rozrusznik kreci ale auto nie chce odpalić.
    Bardzo prosiłbym o pomoc gdyż juz tydzień walcze z tym autem i nie mam już siły ani pomysłów na jego uruchomienie.
     
  2. XM love Citroen

    XM love Citroen Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    28-01 19
    Postów:
    376
    Docenione treści:
    114
    Nie macie serwisu flotowego?
     
  3. spokoboy

    spokoboy Nowy

    Offline
    Dołączył:
    20-03 19
    Postów:
    7
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    PŁOŃSK
    Niestety ale musze sam je naprawiać
     
  4. pawel2406

    pawel2406 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    9-08 18
    Postów:
    2 709
    Docenione treści:
    1 220
    Miasto:
    łódź
    sprawdz kostke stacyjki -może?;)
     
  5. spokoboy

    spokoboy Nowy

    Offline
    Dołączył:
    20-03 19
    Postów:
    7
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    PŁOŃSK
    No kostka stacyjki to chyba jedyna rzecz jakiej jeszacze nie sprawdzalem
     
  6. pawel2406

    pawel2406 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    9-08 18
    Postów:
    2 709
    Docenione treści:
    1 220
    Miasto:
    łódź
    widzisz????? jutro odpali i bedziesz najszcześliwszym kierowcą karetki;) i stroboskopy pedą mrugały przy wł ączonym silniku:D:D:D:D
     
  7. XM love Citroen

    XM love Citroen Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    28-01 19
    Postów:
    376
    Docenione treści:
    114
    jeszcze nie płacz Pawłowi bo ściemnia, to nie kostka
     
  8. pawel2406

    pawel2406 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    9-08 18
    Postów:
    2 709
    Docenione treści:
    1 220
    Miasto:
    łódź
    dobra dobra :D:D:D:D
     
  9. kubart

    kubart Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    8-02 19
    Postów:
    221
    Docenione treści:
    28
    Odwaznie!!! Po takim zabiegu bardzo czesto ECU mam do naprawy, Nie wiem co inni sie wypowiedza ale Merca nie wolno tak sprawdzac,
    He kostka w 906 , no tez bym sie zdziwil jakbys tam problem znalazl.
     
  10. Autoelektronika

    Autoelektronika Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    30-09 15
    Postów:
    3 473
    Docenione treści:
    901
    Miasto:
    RDE,RMI,KT
    Starka/diagnoza i wszystko tam bedzie widać czemu nie odpala/czego brakyje
     
  11. Mikidz

    Mikidz Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    13-11 17
    Postów:
    740
    Docenione treści:
    284
    Miasto:
    Pomorskie
    Skoro wszystko inne masz sprawdzone, to zapewne uwaliłeś sterownik. Komputer próbowałeś podłączyć w ogóle?
     
  12. spokoboy

    spokoboy Nowy

    Offline
    Dołączył:
    20-03 19
    Postów:
    7
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    PŁOŃSK
    Komputer podłączałem delphi ds150 i nie pokazuje żadnych błędów właśnie
     
  13. kubart

    kubart Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    8-02 19
    Postów:
    221
    Docenione treści:
    28
    Bo to nie o bledy chodzi , wez starke i sprawdz czy masz zezwolenie startu itp.
     
  14. dawid121

    dawid121 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    1-02 12
    Postów:
    317
    Docenione treści:
    2
    zapewne coś w samej stacyjce lub kostce ,przerabiałam kilku krotnie ,te stacyjki mają to do siebie ze się tna, czasami nie mozna przekrecic w ogóle...
     
  15. spokoboy

    spokoboy Nowy

    Offline
    Dołączył:
    20-03 19
    Postów:
    7
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    PŁOŃSK
    auto po przekreceniu stacyjki na rozruch i podpieciu plus pod elektromagnes rozrusznika odpaliło. Co może być przyczyną że nie odpala z kluczyka tylko na krótko?
     
  16. Vagers

    Vagers Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    21-01 19
    Postów:
    1 655
    Docenione treści:
    367
    Co to za stroboskopy? W co wpieles je?
     
  17. Jarzi

    Jarzi Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-04 17
    Postów:
    3 158
    Docenione treści:
    836
    Miasto:
    Kaczory
    Kostka stacyjki, przekaźnik (jeżeli jest), przewód, bezpiecznik....