• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes Sprinter w906 2.2 CDI BiTurbo

Mastejasyn

Początkujący
Punktów
0
Witam Panowie mam problem z paliwem w Sprinterze mianowicie po wymianie pokrywy zaworów, zaczął chodzić na dwa cylindry 2 i 4.
- gniazda wtrysków czysciutie ,brak jakichkolwiek przetarć,nowe podkładki pod wtryski
- wtyczki wtrysków nie połamane w dobrym stanie
-pompa trzyma ciśnienie (350mbar) , paliwo dochodzi do każdego z wtrysków lecz 1 i 3 ma problem z wtryskiem paliwa ,zamieniłem wtryski kolejnością na próbę i dalej jest to samo ,lecz błąd wywala na tych samych wtryskach ,panowie w czym leży problem ? Myślicie że się wtryski zawiesiły ? I prąd nie da rady otworzyć , wtrysku ? Brakuje mi pomysłu co może być :) dzięki za pomoc ️

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1598
które wtryski zamieniałeś? jeżeli zamieniłeś 1 z 3 to nie ma sensu: zamieniłeś wtryskiwacze ze soba miejscami, oba z błędem...

ale gdy przełożyłeś 1 i 2, oraz 3 z 4 i błąd "podążył" za wymiecionym wtryskiwaczami. to masz odpowiedź. wtryski trzeba znów wydłubać i sprawdzić na zewnątrz. najlepiej wszystkie.

Mastejasyn

Początkujący
Punktów
0
Witam Panowie mam problem z paliwem w Sprinterze mianowicie po wymianie pokrywy zaworów, zaczął chodzić na dwa cylindry 2 i 4.
- gniazda wtrysków czysciutie ,brak jakichkolwiek przetarć,nowe podkładki pod wtryski
- wtyczki wtrysków nie połamane w dobrym stanie
-pompa trzyma ciśnienie (350mbar) , paliwo dochodzi do każdego z wtrysków lecz 1 i 3 ma problem z wtryskiem paliwa ,zamieniłem wtryski kolejnością na próbę i dalej jest to samo ,lecz błąd wywala na tych samych wtryskach ,panowie w czym leży problem ? Myślicie że się wtryski zawiesiły ? I prąd nie da rady otworzyć , wtrysku ? Brakuje mi pomysłu co może być :) dzięki za pomoc ️
Automatyczne połączenie postów:

które wtryski zamieniałeś? jeżeli zamieniłeś 1 z 3 to nie ma sensu: zamieniłeś wtryskiwacze ze soba miejscami, oba z błędem...

ale gdy przełożyłeś 1 i 2, oraz 3 z 4 i błąd "podążył" za wymiecionym wtryskiwaczami. to masz odpowiedź. wtryski trzeba znów wydłubać i sprawdzić na zewnątrz. najlepiej wszystkie.
robiłem tak jak mówisz 1-szy z 3-cim i 2 z 4-tym i błąd poszedł za nimi,wtryski wyjęte i lecą do sprawdzenia wszytkie 4. Tylko nie wiem dlaczego tak się stało ,jeżeli działał order czemu nie działa , układ paliwowy czysty ,odpowietrzony odpowiednio i czystość też zachwiana .. :(

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1598
robiłem tak jak mówisz 1-szy z 3-cim i 2 z 4-tym i błąd poszedł za nimi

zamieniłeś uszkodzony z uszkodzonym i dobry z dobrym.... echhh... gdzie tu logika
przedz wymiana: miałeś
U-D-U-D
po:
U-D-U-D
czyli to samo.

Mastejasyn

Początkujący
Punktów
0
zamieniłeś uszkodzony z uszkodzonym i dobry z dobrym.... echhh... gdzie tu logika
przedz wymiana: miałeś
U-D-U-D
po:
U-D-U-D
czyli to samo.
Problem ma wtrysk 1 i 3 - 2- 4 jest dobry więc na logikę jak zły na zły ? 1 (problemowy) wleciał w miejsce 2 (dobrego ) a 3 (zły ) w miejsce 4 (dobrego ) i błąd dalej poszedł za nimi lecz nie pokazuje na 1 i 3 tylko teraz na ( 2 i 4
Automatyczne połączenie postów:

Napewno delphi, więc standard, zle odpowietrzony
Dokładnie tak Delphi, jaka poradę na dobre odpowietrzenie ? Pewny jestem ze paliwo dochodzi do każdego jednego :)

kakus

SuperMechanior
Punktów
48
Zacięte wtryski. Delphi taka ma. Teraz do pompiarza żeby je na stole odblokował. Źle był odpowietrzony układ paliwowy

Prowitek

Uczestnik
Punktów
13
Miasto
Jaworzno
Jest możliwość odblokowania tych wtrysków na aucie z tym, że jest to nie zdrowe dla silnika i układu napędowego. Jazda testowa 2-3km(z trudnościami rozpędzenia się i potężnymi wibracjami) z różnymi obrotami, z gazem i bez gazu. One przeważnie się odblokowują przy ciśnieniu >900bar. Nie polecam tej metody ale daje alternatywę

kakus

SuperMechanior
Punktów
48
Star diagnoza ma system odpowietrzania bo nowe mogą się zawiesić.

Do góry Bottom