• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes Vito 111cdi 2006r wyciek oleju z automatycznej skrzyni biegów

wenek17

SuperMechanior
Punktów
9
Witam. Robiłem przegląd w swoim firmowym Vito i zauważyłem ze z misy olejowej skrzyni biegów (automat) dość intensywnie cieknie olej. I teraz pytanie do was czy w takiej skrzyni wymiana uszczelki miski polega na tej samej zasadzie co np. Wymiana uszczelki miski olejowej silnika ? Czy może przy automatycznej skrzyni biegów jest jakaś specjalna procedura jej wymiany? Proszę o jakieś podpowiedzi ponieważ zajmuję się autami ciężarowymi więc z osobówkami mam mało styczności

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
Dobrze sprawdź, rzadko się zdarza aby ot tak pociekł olej spod miski. Najczęściej przecieka z gniazda elektrycznego i olej "rozchodzi" się po misce. Tu było to poruszane: https://forum-mechanika.pl/threads/mercedes-vito-skrzynia-automat.55094/ Jeżeli rzeczywiście cieknie spod miski to tak jak piszesz z miską olejową silnika, spuścić olej zdjąć miskę, założyć nową uszczelkę i przykręcić.

wenek17

SuperMechanior
Punktów
9
Dobrze sprawdź, rzadko się zdarza aby ot tak pociekł olej spod miski. Najczęściej przecieka z gniazda elektrycznego i olej "rozchodzi" się po misce. Tu było to poruszane: https://forum-mechanika.pl/threads/mercedes-vito-skrzynia-automat.55094/ Jeżeli rzeczywiście cieknie spod miski to tak jak piszesz z miską olejową silnika, spuścić olej zdjąć miskę, założyć nową uszczelkę i przykręcić.
Być może tak jak mówisz ze z wtyczki muszę umyć i dokładnie sprawdzić. Olej jaki tam idzie to zwykły czerwony ATF?

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
Nie zwykły, tylko:
Mercedes Benz. 236.10, 236.12, 236.14
Shell 3403-M
Fuchs Titan 4134
Ravenol ATF MB 6 Serie
iMatic 450 Multivehicle

Do góry Bottom