• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes w169 1.5 błąd 00f8

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
177
Miasto
Warminsko maz.
Witam wszystkich może ktoś coś podpowie bo już nie wiem czego się czepić..
A klasa w169 1.5 benzyna wywala błąd 00f8 który mniej więcej brzmi

sprawdzenie wiarygodności wartości siłownika b28 (czujnik ciśnienia)
i m16/6 (element sterujący przepustnicą powietrza) lambda w kierunku bogaty

Podłączany pod autela,launcha i oryginalną stardiagnoze wszędzie to samo, z silnikiem nic się nie dzieje obroty równo jeździ wszystko ok.
Szczelność kolektora sprawdzona,nowy map bosha,przepustnica umyta i podmianka na drugą bez rezultatu, założone są jeszcze nowe świece przewody i cewki.
I tak myślę o co mu chodzi błąd ten niby jest zależny od przepustnicy,map i przeplywki i ktoś przed mną już walczył jak widać bez skutku i ja też juz zbytnio nie mam pomysłu, wykasowałem mu korekty zrobiłem adaptację przepustnicy ale wyrzuca tego checka jak chce nie znalazłem zależności

tolus24

SuperMechanior
Punktów
58
Niestety ale prawdopodobnie wtryski się kończą, ewentualnie sondę bym obstawiał jeszcze, jeśli rzeczywiście przepustnicę i MAP masz wykluczony.
Zrób sobie podgląd na parametry rzeczywiste wtrysków oraz sondy i w drogę i nie licz, że przejechanie kilometra wystarczy :).
Możesz też wyciągnąć i sprawdzić albo kamerę w cylindry i sprawdzić czy nie przepuszczają. Metod jest wiele.
Przerabiałem to, choć nie znaczy, że u Ciebie musi być to samo.
Wszyscy przyzwyczaili się, że tylko w dieslu, trzeba wtryski sprawdzać, a w benzynie też figla płatają.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
177
Miasto
Warminsko maz.
Nooo powiem ci możesz mieć rację ma wolnych obrotach czasy jakie pamietam to na cyl 2-3-4 bylo coś 1.5ms a na 1 cyl 0,50ms więc rozbieżność jest

tolus24

SuperMechanior
Punktów
58
No widzisz :), na początku też się wszyscy dziwili, a dla mnie, to była jedyna rzecz, która odbiegała od normy i tak trafiłem.
Oczywiście trzeba wykluczyć inne rzeczy mogące powodować takie "korekty" ale z tego co pamiętam, to wtryski w tych autach, nie są najmocniejszą stroną.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
177
Miasto
Warminsko maz.
Przebiegu ma tylko nieco ponad 100tys więc szybko trochę na nie ale to o niczym nie świadczy

Dziś męczyłem trochę i zaaktualizuje sytuację
Silnik ma trochę nie równa pracę po odpaleniu na zimno czyli na ssaniu jakby go zalewało później jest w miarę ok ale potrafi w nim czasem jednak jakby wypaść zapłon.
Zdemontowalem cały kolektor ssący,wtryski suche nie przeciekają, podczas kręcenia rozpylają każdy tak samo, była nie przykręcona masa w wiązce przy cewkach i już myślałem że to bylo przyczyną, poskładałem z powrotem i kompeltnie nic się nie zmieniło.
Świece wyglądają ladnie lekko brązowe,kompresja zmierzona jest wzorowo,czasy wtrysków ogólnie cały czas wyglądają tak samo

Ostatnio edytowane przez moderatora:

tolus24

SuperMechanior
Punktów
58
Skoro nierówno pracuje i jest wypadanie zapłonów, to powinno być widać w parametrach rzeczywistych jak/gdzie/kiedy.
Podobna wartość czasu wtrysku, to jedno, a prawidłowy czas to drugie.
Wydaje mi się, że te 1.5 co podałeś to chyba za mało dla tego silnika, powinno chyba być powyżej 2.
A co się dzieje z zapłonem, w momencie nierównej pracy?

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
177
Miasto
Warminsko maz.
Sonda pracuje można 0,1-0,8v i cały czas rysuje wykres druga stoi tak na 0,4v wypadania zapłonu widać najczęściej na 3 i 4 cylindrze patrząc w parametrach

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
46
Miasto
Błonie
Skup się na korektach ST i LT po skasowaniu, podglądaj odczyty.
Zaobserwuj też po jakim czasie pierwsza sonda zaczyna pracować od uruchomienia zimnego silnika.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
177
Miasto
Warminsko maz.
Mam tylko pogląd w korekta sondy lambda i jest tak na -2 , sonda po odpaleniu na zimno budzi się po jakiś 20 sekundach
Jeszcze raz sprawdziłem dymiarka szczelność ale kompletnie nigdzie nic nie widać
Jeszcze zauważyłem jedna rzecz po każdym zgaszeniu silnika sonda budzi się dopiero po jakieś dobrych 30sekundach mimo gorącego silnika, regulacja lambdy się zmieniła i teraz jest na 7-9% - to odbieram jako korektę krótkoterminową

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
46
Miasto
Błonie
Mam tylko pogląd w korekta sondy lambda

Czasem zwykły Torque pokaże lepiej standardowe, podstawowe parametry.
Jak już znajdziesz odczyty korekt to sprawdź jak reagują na zimnym silniku (po ruszeniu sondy) przy różnych obciążeniach i jak się zmieniają podczas rozgrzewania i jazd.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
58
Pytanie czy sonda budzi się po 30 sek. czy przez 30 sek. silnik pracuje tak źle.
Sondy najszybciej i najlepiej diagnozuje się oscyloskopem, zwłaszcza w przypadku gdy "rzekomo" pracuje prawidłowo.
Poza tym nadal pozostaje aktualne pytanie, co się dzieje z parametrami w momencie nierównej pracy i wypadania zapłonu zwłaszcza, że występuje tylko na wybranych cylindrach czy ich podglądu też nie masz możliwości?

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
46
Miasto
Błonie
Jeszcze zauważyłem jedna rzecz po każdym zgaszeniu silnika sonda budzi się dopiero po jakieś dobrych 30sekundach mimo gorącego silnika, regulacja lambdy się zmieniła i teraz jest na 7-9% - to odbieram jako korektę krótkoterminową
30s na gorącym silniku to trochę długo.
Sprawdź napięcie woltomierzem bezpośrednio na złączu.
Jak jest dostęp to wykręć ją i rzuć okiem jak wygląda.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
177
Miasto
Warminsko maz.
We wszystkich parametrach do jakich podgląd mam nic nie widać żadnych odchyłek można by rzec cały czas jest tak samo czy to czas wtrysku czy praca sondy itd.
Co do czasu budzenia tej sondy to jeszcze widzę w jednej tabeli jakby sterownik sam jej nie chcial w tym czasie uruchomić bo istnieje zapis- regulacja sondy lambda:NIE a w momencie gdy przechodzi na TAK sonda zaczyna chodzić
Praca tego silnika powiem tak może za bardzo się go czepiam sa momenty ze idzie całkowicie gładko a są że jednak go coś tam czuć

tolus24

SuperMechanior
Punktów
58
Czyli wychodzi, że przez pierwsze 30sek., bez względu na rzeczywistą temperaturę, sonda pracuje w otwartej pętli, jak dla zimnego silnika.
Normalne można by uznać, że sonda jest uszkodzona ale ona będzie też tak pracować jeśli będzie wypadanie zapłonu/nierówna praca, a to występuje u Ciebie.
No i jeszcze przy innych rzeczach ale te teoretycznie masz wykluczone.
Nie mówiąc o tym, że przy uszkodzeniu czujnika temperatury także.
Jeśli nie masz oscyloskopu, to ustaw sobie te podstawowe parametry rzeczywiste i patrz co się z nimi dzieje w momencie przejścia z otwartej na zamkniętą pętlę.

Do góry Bottom