• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes w211 722.6 zbyt późna zmiana biegów

Rsmaniek

Nowy
Punktów
0
Witam, problem dotyczy mercedesa w211 3.2 benzyna ze skrzynią automatyczna 722.6. Problem polega na tym że skrzynia nagle zaczęła zmienić biegi przy wysokich obrotach (3000-4000), zmienia bez uderzeń. Problem wystąpił nagle, przed tym skrzynia zmieniała biegi ładnie i płynnie. Auto gdy się rozgrzeje naprawdę dobrze (po przejechaniu około 50km) jest lepiej chociaż czasem ma delikatne opóźnienie w zmianie ale zazwyczaj zmienia przy 2200 obrotów podczas spokojnej jazdy. W skrzyni brak błędów. Robię adaptacje ale nie jestem pewien czy faktycznie ta adaptacja się przechodzi. U znajomego na innym interfejsie adaptacja nie chce przejść, wyskakuje komunikat ze nie można przeprowadzić.

Zrobione:
-olej skrzyni wymieniany rok temu teraz wymieniałem ponownie razem z filtrem
-mechatronika jak i płyta elektryczna w skrzyni podmienione przy okazji wyczyszczone
-podmienione elektrozawory skrzyni
-zmieniona pompa oleju skrzyni
-zmieniony konwerter
-skrzynia otwarta i tarczki jak i łożyska wyglądają jak nowe

Ktoś ma jakieś pomysły, co można zrobić jeszcze?

Ostatnia edycja:
Punktów
0
Witam, problem dotyczy mercedesa w211 3.2 benzyna ze skrzynią automatyczna 722.6. Problem polega na tym że skrzynia nagle zaczęła zmienić biegi przy wysokich obrotach (3000-4000), zmienia bez uderzeń. Problem wystąpił nagle, przed tym skrzynia zmieniała biegi ładnie i płynnie. Auto gdy się rozgrzeje naprawdę dobrze (po przejechaniu około 50km) jest lepiej chociaż czasem ma delikatne opóźnienie w zmianie ale zazwyczaj zmienia przy 2200 obrotów podczas spokojnej jazdy. W skrzyni brak błędów. Robię adaptacje ale nie jestem pewien czy faktycznie ta adaptacja się przechodzi. U znajomego na innym interfejsie adaptacja nie chce przejść, wyskakuje komunikat ze nie można przeprowadzić.

Zrobione:
-olej skrzyni wymieniany rok temu teraz wymieniałem ponownie razem z filtrem
-mechatronika jak i płyta elektryczna w skrzyni podmienione przy okazji wyczyszczone
-podmienione elektrozawory skrzyni
-zmieniona pompa oleju skrzyni
-zmieniony konwerter
-skrzynia otwarta i tarczki jak i łożyska wyglądają jak nowe

Ktoś ma jakieś pomysły, co można zrobić jeszcze?
Witam czy udało się rozwiązać problem walczę z tym samym i pomysłów brak

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
609
Bo to pewnie nie wina skrzyni.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
609
Jesteś z Białegostoku?

Komornik