• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes W212 FBS3 klucze i stacyjka

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
216
Miasto
Gorzów Wlkp
Szukam informacji jak ugryźć temat stacyjki i kluczy do w212 przedlift. Mercedes przestał się uruchamiać, sporadycznie udało się go uruchomić. Nie jest to problem rygla bo temat sprawdzony porządnie i wychodzi że stacyjka nie widzi kluczy. Klucze są dwa, jak załapie to odpala na każdym. Klucze sprawdzone również w VVDI MB tool. EIS odczytuję normalnie, ( na załącznikach) , ale najprawdopodobniej w stacyjce nie działa podczerwień. Zamówiłem nową stacyjkę, ale moje pytanie jest jak przenieść dane ze starej stacyjki do nowej bo chciałbym aby klucze zostały oryginalne, lub ewentualnie w drugą stronę - co odpowiada za dopasowanie do samochodu jeśli nie przeniosę kluczy ( nie mogę obliczyć hasła ze starej stacyjki) i do nowej stacyjki dopiszę nowe klucze- bo nie wiem czy jest jakaś opcja na odnowienie oryginalnych kluczy. O dziwo VVDI prog nie ma odczytu tego układu - a ma prawie każdą stacyjkę do mercedesa- dlatego opcja zrobienia po prostu klona nie jest możliwa. Nie pracuję zbytnio przy mercedesie więc liczę na pomoc.

Załączniki

• 20250918_182431.jpg
    20250918_182431.jpg
    2,3 MB · Wyświetleń: 4
  • 20250918_182720.jpg
    20250918_182720.jpg
    3,3 MB · Wyświetleń: 4
  • 20250918_184724.jpg
    20250918_184724.jpg
    2,9 MB · Wyświetleń: 4

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Hasło można też z kluczyka wyciągnąć, nie mam vvdi, ale w autelu miałem w starym trupie w220 to mi z klucza wyciągnął hasło. Autel raczej to ogarnie bez problemu podjedź do kogoś kto ma 508lub 608 albo jakiś otofix.

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
216
Miasto
Gorzów Wlkp
Do W220 to też problemu nie widzę, bo mogę odczytać cały uklad a dla 212 nie mam takiej opcji. Podjechanie z tym gdziekolwiek nie jest możliwe. Nikt nie robi tu takich tematów. Serwis jedynie, ale to kwota około 7k w przeliczeniu na PLN.

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Do W220 to też problemu nie widzę, bo mogę odczytać cały uklad a dla 212 nie mam takiej opcji. Podjechanie z tym gdziekolwiek nie jest możliwe. Nikt nie robi tu takich tematów. Serwis jedynie, ale to kwota około 7k w przeliczeniu na PLN.
Jak patrzyłem to do w212 jest np wymiana stacyjki, ciekawe czy by autel zrobił tą twoją, w pdf połączenia, przez gbox ci nie posyłam bo chyba nie masz. Tam chyba motorola siedzi weź ją zamień, jak vvdi nie daje radę:)

Załączniki

• 2.pdf
    170,1 KB · Wyświetleń: 4
  • name3.pdf
    316,4 KB · Wyświetleń: 2
  • name1.pdf
    183,1 KB · Wyświetleń: 2
  • name.pdf
    460 KB · Wyświetleń: 2
  • name4.pdf
    246,8 KB · Wyświetleń: 2
  • name5.pdf
    158,7 KB · Wyświetleń: 4
  • name6.pdf
    189,1 KB · Wyświetleń: 3

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
216
Miasto
Gorzów Wlkp
Temat ogarnięty. Druga stacyjka kupiona z kluczami oryginalnie dopisanymi, niestety kluczy nie da się uratować. Ani pierwotne klucze , ani te od drugiej stacyjki nie mogą być wykorzystane ponownie (chyba że ktoś chce wylutować pamięć i ją czyścić) . Najpierw odczyt oryginalnej stacyjki i blokady, później odczyt dawcy , przeliczenie hasła i odnowienie. Zapis do nowej stacyjki danych odczytanych z oryginalnej. To wszystko vvdi mb tool, odczyt przez obd, ( ja mam adapter na stole) czyszczenie przez adapter IR, zapis przez adapter IR. Po zapisie stacyjka jest spersonalizowana ale nie aktywna. Tylko na tym etapie możemy zmienić nr VIN. To da się tylko przez obd. Generujemy plik klucza, zapisujemy nowy klucz. Przed użyciem nowego klucza robimy personalizację ELV, lub można odnowić ELV, załadować plik odczytany z EIS, zaznaczyć opcję personalizacja przy zapisie i zapisać plik z EIS do ELV. Jeśli mamy to wszystko zamontowane w samochodzie to wkładamy klucz do stacyjki , wyciągamy i wkładamy ponownie, przekręcamy zapłon. To aktywuje stacyjkę, ale nie uruchamia zapłonu. Ponowne przekręcenie zapłonu aktywuje blokadę kierownicy i mamy zapłon. Niestety trzeba wyczyścić ECU i dopisać ponownie. Tu niestety mb tool nie chciał tego ogarnąć, ale ogarnąłem launchem immo. System jest zbudowany bardzo nie logicznie , bynajmniej dla nie bo nie działam na co dzień z mercedesem. Trochę zeszło mi czasu na ogarnięcie tego , ale najważniejsze , że działa. Na koniec jeszcze założyłem emulatror ELV, tak na wszelki wypadek przyszłościowej awarii tego wynalazku. Wiem, że temat stary jak świat i zapewne wielu z obecnych tu ma to opanowane, ale nikt nie podpowiedział to opisuję, tak na przyszłość.

Do góry Bottom