• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Miernik rezystancji izolacji do sprawdzania stosów piezo

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
Jak w temacie, używa ktoś takiego cuda?
Szukam czegoś co pomoże potwierdzić uszkodzenie stosu piezo we wtryskiwaczu- jak wiadomo nie raz przy rwaniu wtrysku jest zabawy co nie miara a i wtrysk potrafi nie przeżyć.
Z drugiej strony zakup czegoś pokroju SIT-12 to delikatny przerost formy nad treścią przy moich zastosowaniach, zastanawiam się dlatego nad jakimś zwykłym miernikiem rezystancji izolacji. Czy ktoś stosuje coś takiego z powodzeniem?

Styber

SuperMechanior
Punktów
56
Zwykły tani Uni-T zda tu egzamin. Większość modeli ma opcję pomiaru izolacji przy 1000V.
Generalnie nie chodzi o to, żeby robić nie wiadomo jak dokładne pomiary.
Cały bajer to wytypować wtryskiwacz, który odstaje od reszty. Najczęściej widać to już po pomiarach rezystancji piezo.

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
No o czymś takim jak taki unit

Ja używam sit- 12 tam pomiar jest 4 przewodami
Właśnie SIT jest juz chyba przesadą do moich potrzeb, zastanawiałem się nad jakimś sprzętem w budżecie powiedzmy do 400-500zł. Coś do wstępnej analizy.

Ursusraketa

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
138
A czytałeś ten artykuł bo to nie jest link do urządzenia tylko wyjaśniają co i jak
Właśnie udało mi się znaleźć ten świetny produkt na platformie AliExpress, zobacz!
638,77zł | Solenoid Piezo Diesel z technologią wtrysku Common Rail DRV jednostka pomiarowa Tester parametrów indukcyjności rezystancji zaworu DRV
Znalazłem kiedyś takie coś jeszcze

Styber

SuperMechanior
Punktów
56
Akurat to cacko z ali nie ma funkcji pomiaru rezystancji izolacji.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Wiem, ze kiedys nazywalo sie to megaomomierz i bylo na korbke. Traz nie siedze w takich tematach to.pewnie jest cos nowsiejszego z wyswietlaczem

Do góry Bottom