• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Migajaca spirala Ford Mondeo Mk3

Aneta050793

Początkujący
Punktów
0
Witam.
Może ktoś miał już taki problem i mnie pokieruje.
W moim mondziaku raz na jakis czas, sporadycznie ale jednak coraz czesciej:) podczas proby odpalenia samochodu zapala się magiczna spirala... no i autko nie odpala, musze wtedy przekrecić kluczyk troche poczekać i znów odpalić. Wszystko wtedy jest okey,gasnie spirala, autko jedzie normalnie, nie traci mocy, nie kopci itd. Podczas jazdy kontrolka ta nie zapala się, tylko przy próbie odpalenia samachodu i to też nie zawsze. Autko podłączane pod komputer brak błędów. Może usterka nie jest uciązliwa, ale martwię się że kiedys przekręcenie drugi raz kluczyka nie pomoże...

Aneta050793

Początkujący
Punktów
0
wiec tak jest to diselek 2.0 tdci 130 km, ale watpie ze to wtryski, poniewaz w lipcu mialam robiony cały uklad paliwowy bo wtryski padły... pompa+ wtryskiwacze tam cały układ mi czyścił itd;) no i w tedy rzeczywiscie auto kopciło na niebieski kolorek, ciezko było odpaić i nie miał mocy a teraz nie ma żadnych takich objawów, jedyny problem jest taki że autko mi raz na jakiś czas nie chce odpalić, przekrecam kluczyk probuje odpalic, autko kreci normalnie ale nie odpala zapala sie spirala i wtedy musze przekrecic kluczyki poczekac chwile i znów odpalić i wszystko jest ok autko odpala jak to sie mówi na dotyk... nie kopci ,ma moc i zadna kontrolka sie nie swieci, mechanik mysli ze to immobilaiser ale nie jest pewien.

i nie wiem czy to wazne ale nie to ze swieci cały czas kontrolka tylko mruga, autko było na komputerze nie wykryto żadnych blędów.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Jeżeli była by to wina imo , to zapisały by się błędy w sterowniku , jedz do kogoś kto potrafi dobrze zdiagnozować komputerem auto , bo ci co to sprawdzali to albo nie mieli pojęcia lub łączyli sie z nim jakimś tanim kablem z alledrogo za 30 zl , niechce mi się wierzyć ze nie ma żadnych błędów jak kontrolka miga to muszą być błędy

Aneta050793

Początkujący
Punktów
0
ale jezeli kontrolka wczasie sprawdzania komputerem już nie mruga to komputer mimo to znajdzie błędy? bo gdy ja odpalam autko ponowie ona już się nie zapala i autko jedzie normalnie.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Teoretycznie sterownik ECM zapisuje błędy i powinien dać je sobie odczytać.
Sprzęt do tego powinien być raczej profesjonalny, określenie takiej usterki dla dobrego
diagnosty nie jest problemem .

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
ale jezeli kontrolka wczasie sprawdzania komputerem już nie mruga to komputer mimo to znajdzie błędy? bo gdy ja odpalam autko ponowie ona już się nie zapala i autko jedzie normalnie.
Jak ktoś coś przypadkiem pokasował , auto stało bez prądu itp. to trzeba parę kilometrów przejechać . Właściwie to kasuje się
wszystko , potem jedzie i od nowa skanuje . Kolega ma rację z tym układem paliwowym , powinno wywalić coś P0600- P0607 .
Zostaje poszukać w układzie co i gdzie - pompa , listwa wysokiego ciśnienia sensor rail , czy inny . Same kody dtc. wskazują tylko gdzie szukać , aby całego auta nie bebeszyć .

Aandrzej3

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Podkowa Leśna
Może testowali jeden system, Mondeo mk 3 ma dwa systemy silnikowe Moduł wtrysku ICU i EEC 5 PWM. Tak na marginesie 90% siada czujnik położenia wału.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Może testowali jeden system, Mondeo mk 3 ma dwa systemy silnikowe Moduł wtrysku ICU i EEC 5 PWM. Tak na marginesie 90% siada czujnik położenia wału.
Swoją drogą znajomemu zatarła się pompa zasilająca , przemieliło zęby na pasku kręcił i nic , wcześniejsze objawy
podobne , choć objawy to zawsze kwestia interpretacji i samego sposobu wysławiania .

Do góry Bottom