• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mini R50 załącza się pompa ABS przy wyższych prędkościach.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2833
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Mam na warsztacie Mini R50 z 2002 roku z systemem ASC. Auto przyjechało ze świecącą kontrolką ABS, problemem była lewa przednia piasta (uszkodzony pierścień). Piasta została wymieniona, kontrolka zgasła i nie zapala się ale pojawił się problem samoistnego załączania się pompy abs przy wyższych prędkościach (powyżej 50kmh). Słychać jak grzechocze pompa ABS nawet w czasie przyspieszania, a jak słyszę, że grzechoczę i zacznę hamować to na hamulcu wyraźnie czuję jak załącza się ABS.
W czasie jazdy wszystkie czujniki czytają dokładnie taką samą prędkość, przy live dacie z wykresami wszystkie wykresy malują się idealnie. W momencie jak załącza się pompa od abs prędkości z kół spadają do 0 km/h ale sądzę, że jest to spowodowane poborem prądu na pompie i sterownik traci w tym momencie komunę.
Jakieś przemyślenia na ten temat?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Czyli w czasie jazdy nie dotykajac hamulca zalacza sie pompa?
A jak widzi czujnik pedału hamulca?
Jakoej firmy lozysko?

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Zawsze ten problem kojarzył mi się z usterka mechaniczna pierścienia bądź odległością czujników. Jakby tak przejechał się z oscyloskopem to byś zaraz wiedział na którym kole problem (wiem, komu się chce tak pierdolic z tematem) wykres w testerze sobie a osc sobie. Przeglądnijcie to porządnie.
W moim sprinterze tak się dzieje i nie ma kiedy się tym zająć.
Jarzi też dobrze myśli

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Tylko, że tam chyba bez dotykania pedalu zalacza sie pompa. Nie wiem jak w mini, ale w bmw w przypadku uślizgu miga kontrolka asc. Moze przy przyspieszaniu rejestruje uslizg kola bo tak jak pisal Daniel "koronka leci w uja".

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Tylko, że tam chyba bez dotykania pedalu zalacza sie pompa. Nie wiem jak w mini, ale w bmw w przypadku uślizgu miga kontrolka asc. Moze przy przyspieszaniu rejestruje uslizg kola bo tak jak pisal Daniel "koronka leci w uja".
No w betach się tak dzieje, zwłaszcza e87, 90

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Kiedys mialem przypadek, ze pola magnetyczne na pierscieniu byly lekko zdeformowane i tez sie cyrki dzialy.

Od tamtego czasu zawsze dekoder przed montazem.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Też jestem uczulony na sprawdzenie przed montażem, nauczyło mnie rozumu po jednej akcji

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2833
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Pierścień sprawdzony przed montażem.
ABS załącza się bez dotykania pedału hamulca. Kontrolka ASC nie mruga. Jak wyłącze ASC to bez zmian.
---
Jutro zapinam oscyloskop.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
A jak bedziesz "lecial" na luzie to też sie zalaczy abs? A ma to jakies esp czy tylko asc?

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Miałem taki przypadek w golfie.. wymienione było wszystko łącznie z czujnikami przyspieszenia bocznego, pompa ABS itd. Winny okazał się czujnik świateł stop...

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2833
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
A jak bedziesz "lecial" na luzie to też sie zalaczy abs? A ma to jakies esp czy tylko asc?
Nie wiem czy na luzie też, jutro będę mógł wykonać dalsze testy. Ma tylko ASC.
Miałem taki przypadek w golfie.. wymienione było wszystko łącznie z czujnikami przyspieszenia bocznego, pompa ABS itd. Winny okazał się czujnik świateł stop...
Hmm, a co ma czujnik stop do tego?

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Misiek szczerze powiem, że nie wiem, nie zagłębiłem się w temat z braku czasu. Problem jest w peugeotach, Mercedesach i grupie vag jak w trakcie naprawy golfa on tym czytałem. Koszt czujnika niewielki, może warto spróbować.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
A ja miałem E90, 2 nowe czujniki i dupa. Używka że złomu tadam. Chociaż tu chodzi chyba o koronkę. Nieważne robimy z somsiadem bimber przez plot

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2833
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Narazie niestety nie, pytałem już w okolicznym złomie ile mi dadzą za te fure ale nawet oni nie chcą rozmawiać :/
A na poważnie to zamieniłem już miejscami lewo/prawo czujniki, piasty, piasty i czujniki, przedzwoniłem wiązkę od czujnika pedału hamulca, sprawdziłem sam czujnik hamulca, podmieniłem pompę ze sterownikiem na drugą, wiązkę sprawdzałem pod obciążeniem i niczego nie znalazłem.
Problem cały czas ten sam, L.P. widzi czasami jakieś głupoty i załącza się sama w czasie jazdy pompa. Głównie przy większej prędkości (powyżej 60kmh).
Aha jeździłem też z oscyloskopem wpiętym bezpośrednio w kostki od czujników - idealnie.
Jak auto zimne to nic się nie dzieje, chwilę pojeżdżę, złapie 90 stopni i pojawia się ten problem.
W planach mam jeszcze puścić nowe kable czujnik -> sterownik, potem rozbieram kierownicę i patrzę do czujnika kąta skrętu.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2833
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Aktualizacja z placu boju: puściłem nowe kable od czujników (wszystkich!) do sterownika, bez zmian. Pomyślałem sobie, że może czujnik, który dupczy to rozłączałem każdy po kolei i pomimo świecącej się kontrolki abs na blacie i rozłączonego (teoretycznie) zarządzania abs to nadal czułem chrupanie pompy. I teraz uwaga, doszedłem do momentu, że miałem wszystkie czujniki odłączone, odłączony czujnik pedału hamulca i czujnik poziomu płynu hamulcowego na zbiorniczku i dalej chrupie i wali po pedale! Pieprzony dziad nie chce dać za wygraną.
W planach na poniedziałek - idę po kablotece do sterownika ciśnienia opon bo znalazłem taki na schemacie a jak nic tam nie znajdę to wyłączam kostke od pompy w pizdu, wyciągam lampki na blacie i tak się skończy ta zabawa.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
No to może ster pompy wali w uja?

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2833
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Ster z pompą to pierwsze co wymieniłem, objawy identyczne, jakie są szanse, że dwie pompy mają identyczną usterkę i to tak rzadko spotykaną?
Niemniej jednak mam jeszcze na półce od takiego Mini pompę ze sterownikiem bez ASC, czyli czysty ABS, może jeszcze podmienię ale nie wiem czy zdążę przed spaleniem tego gówna.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Jak masz na półce to bym podmienił. Ale faktycznie kwas nie auto.

Do góry Bottom