• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Minikoparka-potrzebny spec

xzibi

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Gdańsk
Witam, czy jest tu ktoś znający się na minikoparkach? Konkretnie potrzebuję informacji czy da się zwiększyć prędkość jazdy :)

szymonl

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Śląsk
Napisz co to za maszyna.
Większość, jeśli nie każda mini ma bieg szybki i wolny - działają u ciebie?
Jest różnica w jeździe ciepła / zimna maszyna? Przy jeździe na wprost ściąga maszynę w którąś stronę? Możliwe, że coś nie działa jak powinno i przez to prędkość jazdy jest nie taka jak powinna.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3070
Konkretnie potrzebuję informacji czy da się zwiększyć prędkość jazdy :)
Oczywiście, że się da...można zainstalować turbo, podtlenek, zainstalować kompletny napęd z F1, założyć żagiel i jeździć z wiatrem...itp:)

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1210
Miasto
trasa lublin siedlce
Czy była szybsza? Wyjm na poczatek filtr powrotu oleju i sprawdz czy nie ma syfu i jaki olej. Diagnostyka cisnien oleju wskazana. Czy jak jedziesz i dasz funkcje spada predkosc? Milion powodow zeby wychlac flaszke

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3070
Z waszych wypowiedzi może jasno wynikać, że odbieracie autora tematu jako kompletnego debila - a chyba tak nie jest, ale mogę się mylić - co nie potrafi określić jakie ma biegi w koparce i czy one działają...:)

szymonl

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Śląsk
Nasze odpowiedzi mimo wszystko dotyczyły tematu. Woodoo pracowałeś kiedyś z koparkami? To niekoniecznie takie oczywiste stwierdzić działanie biegów w gąsienicowej mini, serio. Często nawet jeśli maszyna przełącza biegi to nie ma różnicy w jeździe, albo jest ale minimalna, albo jest ale tylko na zimnym oleju itd.

Bez wiedzy co do maszyny i konkretynch objawów ciężko coś doradzić. Generalnie zwiększyć szybkości się nie da bo nie trzeba jeśli wszystko jest sprawne.

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
249
Miasto
Xxx
Podnieś lemiesz... Mini koparki nie są stworzone to szybkiej jazdy dlatego też przewozi się je a nie jedzie nimi do np klienta

xzibi

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Gdańsk
Dziękuję za sarkastyczne wypowiedzi. Bez niektórych oglądaczy i internetowych popierdół świat by nie istniał ale ok. Tacy też muszą żyć i ktoś musi zarobić na ich emeryturę.
Wracając do tematu-maszyna jest nowa, jak daję funkcję to zwalnia-chodzi mi tylko i wyłącznie o jazdę. Ma tylko jeden bieg prędkość jest regulowana obrotami. Generalnie słabo wychodzi jej wykonywanie dwóch czynności jednocześnie-ale już kontaktował się ze mną przedstawiciel producenta i mam podkręcić ją na zaworze pompy żeby większe ciśnienie dawała.

xzibi

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Gdańsk
Z tego co zrozumiałem to albo jest oznaczenie na pompie albo właśnie zegar. Zdejmę pokrywę w weekend to zobaczę co tam siedzi. Zrobię foto i będę się dalej radził :)

Burak

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Wieś
Kolego jaka to koparka że ma tylko jeden bieg???
Automatyczne połączenie postów:

Ok już widzę w innym poście że to jakiś wynalazek. Pracuje dużo na koparkach ale markowych i w każdej był królik nawet takich 1.5 t.

Ostatnia edycja:

xzibi

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Gdańsk
Chińska produkcja-firma Nex, model N12. Nie mam porównania bo nigdy nie miałem koparki ale szczerze mówiąc to jestem zadowolony i to nawet bardzo. Po drobnych poprawkach sprzęt na prawdę daje radę. Za to siano nie zamieniłbym na nic-zwłaszcza 20 letniego truposza po 3 remontach i spawaniu każdej możliwej główki.

Burak

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Wieś
Mam od 6 lat yanmar b37 rok 2001 3600h i jestem zadowolony. Życzę Ci żeby śmigała bez niespodzianek. Pozdro.

ardan22

Nowy
Punktów
0

Ok już widzę w innym poście że to jakiś wynalazek. Pracuje dużo na koparkach ale markowych i w każdej był królik nawet takich 1.5 t.
Witam. Mam minikoparkę JCB 8016 CTS i albo również nie ma dwóch trybów jazdy, albo jeszcze nie znalazłem przełącznika. Mam ją od niedawna i niewiele o niej wiem, ale mam ten sam problem z wolną ( bardzo wolną jazdą ) i leciutkim ściąganiem na prawą stronę. Proszę o pomoc, co mógłbym jeszcze sprawdzić, żeby poprawić mobilność? Pozdrawiam.

Bobodia. g

SuperMechanior
Punktów
71
Byłeś na Kopaczka.pl?

Proponuję zainwestować w papiery do niej

I napisz post po ludzku co cię gryzie

Trzeba pomiary porobic

ardan22

Nowy
Punktów
0
Nie byłem na kopaczka..pl, ale zajrzę. Papiery do koparki mam. Nie wiem, jak mógłbym napisać post po ludzku, bo tak chyba napisałem. Gryzie mnie to, że nie dostałem żadnej konkretnej odpowiedzi, oprócz tej, że trzeba zrobić pomiary. Mam kopareczkę do własnego użytku, jako hobby. Gdzie w woj. lubuskim znajdę jakiś serwis lub szpeca od tych rzeczy, który wiedziałby, jak zrobić pomiary?

Do góry Bottom