• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mniejszy silnik kompresora

ojek

SuperMechanior
Dołączył
13.07.2016
Postów
771
Punktów
117
Miasto
Węgrów
Cześć !
Kupiłem w dość dobrej cenie kompresor 3 tłokowy 300L ale ma trochę za mocny silnik - 7.5 kw i ponad 20A na rozruchu przez co wybija mi co któreś uruchomienie bezpiecznik.
Czy jak włożę silnik 5.5 kw to da radę go uciągnąć zakładając podobne obroty (2900) ? Czy koło pasowe wtedy warto dać większe czy może zostać stare ?
 

Drugi2

SuperMechanior
Dołączył
15.07.2020
Postów
1499
Porady
1
Punktów
365
ciężko powiedzieć :) raczej już nikt nie bawi się w takie przeróbki. zmiana sporo, bo o aż o 1/3 mocy
jeżeli nie musisz kupować silnika, czyli masz na stanie, to testuj.
nic nie stracisz, a możesz sporo zyskać. a i my się dowiemy.
jedyne co inwestujesz to czas, dumę i piwo- jako płyny eksploatacyjne- a właściwie napoje eksploatacyjne :D
 

ojek

SuperMechanior
Dołączył
13.07.2016
Postów
771
Punktów
117
Miasto
Węgrów
Silnika drugiego właśnie nie posiadam- chcę dopiero kupić tylko zastanawiam się czy to ma sens :)
Automatyczne połączenie postów:

Aczkolwiek jak popatrzyłem po alledrogo to bardzo często podobne kompresory mają właśnie silnik 5.5 kw...
 

roger18sx

SuperMechanior
Dołączył
22.08.2012
Postów
185
Punktów
23
Wiek
37
Miasto
SANOK
Załozysz i zobaczysz.Ja mam tokarkę ktora miała silnik 7 kw. Trochę dużo tym bardziej że to nie fabryka ażeby skrawać jak najwięcej.Założyłem silnik 4 kw. Spokojnie daje radę. Kilka razy mi się zadrzyło że jak obrabiałem detal na długosć 1 m z większym posówem to zadziałał wyłacznik termiczny silnika.Jak będziesz malował autosana czy jelcza pół dnia to moze sie słabszy silnik przegrzać i zadziała zabezpieczenie.
 

Drugi2

SuperMechanior
Dołączył
15.07.2020
Postów
1499
Porady
1
Punktów
365
a jak masz podłączone uzwojenia? trójkąt czy gwiazda?
jak mi we łbie świta to trójkąt ma dużo większy prąd rozruchowy.. spróbuj zmienić podłączenia.

i jeszcze jedno: możesz podłączyć na testy 3 fazowy silnik na 1 fazę. poszukaj na necie, jest taki myk z uzyciem kondensatora. po co? już tłumaczę. silnik traci wtedy na mocy koło 30% czy 40%. poszukaj, bo konkretnych wartości nie pamiętam ;)
 

mmultykin

SuperMechanior
Dołączył
28.01.2019
Postów
124
Punktów
12
Spróbuj zastosować bezpiecznik zwłoczny. Pewnie masz B, a zwłoczny to C
 

ojek

SuperMechanior
Dołączył
13.07.2016
Postów
771
Punktów
117
Miasto
Węgrów
Bezpieczniki mam wkręcane automaty, niestety do zmiany na zwłoczne muszę zawołać PGE bo rozdzielnia pod licznikiem :/
 

darcun4

SuperMechanior
Dołączył
20.01.2019
Postów
230
Punktów
112
Miasto
Toruń
W przyrodzie występuje coś takiego jak Softstart. Może się nada?
 

ojek

SuperMechanior
Dołączył
13.07.2016
Postów
771
Punktów
117
Miasto
Węgrów
Kurde, idę jutro po sąsiada niech mi konkretnie ten prąd zmierzy o biorę coś takiego z delikatnym zapasem. Dzięki !
 
Do góry Bottom