• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

moduł wentylatora.

toomii76

toomi
Dołączył
2.11.2014
Postów
12771
Punktów
6599
Miasto
turek
czyli −273,15v

udało Ci się zabłysnąć a teraz możesz odpowiedzieć jak wiesz.
 

TeslaManiac

SuperMechanior
Dołączył
15.11.2019
Postów
1085
Punktów
274
Ja nie błyskam a świecę światłem ciągłym dając przykład. Czyli np. ..j wie z jakiego to auta ze już nie wspomnę o roczniku itp... znów tak wiele tajemnic a tak mało odpowiedzi...
 

toomii76

toomi
Dołączył
2.11.2014
Postów
12771
Punktów
6599
Miasto
turek
No widzisz, ja widzę że to od forda. A dokładnie C-Max 07r 1.6 hdi. Auto przed liftem.
 

botek

Gaduła
Dołączył
25.02.2020
Postów
73
Punktów
23
Wiek
17
Nam Pan mówi na praktykach zawsze mówi, żeby się zastanowić jaki sprzęt wybrać do pomiaru, czy multimetr czy oscyloskop.
 

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
29.11.2010
Postów
11434
Punktów
2101
Wiek
38
Miasto
PZ
Przy tak odciętym przewodzie, zero bezwzględne ;)
:D :D złoto panie złoto
czyli −273,15v

udało Ci się zabłysnąć a teraz możesz odpowiedzieć jak wiesz.
No widzisz :D karma wraca, przypomnij sobie ile razy odpowiadałeś głupio na głupie pytanie
Automatyczne połączenie postów:

Nam Pan mówi na praktykach zawsze mówi, żeby się zastanowić jaki sprzęt wybrać do pomiaru, czy multimetr czy oscyloskop.
To powiedz panu że jest jeszcze jedna opcja, "kontrolka" (próbnik)
Screenshot_20210413-220112.jpeg
 

botek

Gaduła
Dołączył
25.02.2020
Postów
73
Punktów
23
Wiek
17
Teraz mamy praktyki zdalne, więc go nie zapytam, ani nie powiem o tym szpikulcu bo by mnie pewnie ukłuł w dupę, że tego chcę użyć zamiast oscyloskopu do takich pomiarów.
 

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
29.11.2010
Postów
11434
Punktów
2101
Wiek
38
Miasto
PZ
Teraz mamy praktyki zdalne, więc go nie zapytam, ani nie powiem o tym szpikulcu bo by mnie pewnie ukłuł w dupę, że tego chcę użyć zamiast oscyloskopu do takich pomiarów.
Powiem ci że chciałbym zobaczyć elektryka który używa oscyloskopu :D większość nie wie co to jest, pozostałych nie stać na zakup, no i zazwyczaj jest to nieporęczne urządzenie w samochodówce
Chyba że mowa o takich które są do samochodów przeznaczone ale one sporo kosztują
 

Diagbox10

-*-*-
Dołączył
5.04.2018
Postów
6239
Punktów
1078
Miasto
trasa lublin siedlce
Turczyn to przewod sygnalowy ze sterownika pin Cb2. Reszta to masa czarny i czerwony fuse 1 50 amper. Jezeli na odcietym ma napiecie to podajemy mase jak nie ma to plusa
Automatyczne połączenie postów:

Turczyn to przewod sygnalowy ze sterownika pin Cb2. Reszta to masa czarny i czerwony fuse 1 50 amper. Jezeli na odcietym ma napiecie to podajemy mase jak nie ma to plusa
 

botek

Gaduła
Dołączył
25.02.2020
Postów
73
Punktów
23
Wiek
17
Chyba że mowa o takich które są do samochodów przeznaczone ale one sporo kosztują
Oczywiście, że mowa o nowoczesnych ręcznych oscyloskopach. Kosztują mniej niż średniej jakości testery OBD tylko wymagają wiedzy jak z nich korzystać a co za tym idzie trzeba mieć wiedzę o działaniu układów elektronicznych samochodu. Tego się uczymy w szkole.
 

nanab

SuperMechanior
Dołączył
25.09.2020
Postów
300
Punktów
73
Wiek
29
Miasto
Bydgoszcz
Ostatnio taki oscyloskop cyfrowy kupiłem nowy za 60zł więc chyba nie tak drogo. No i miesci sie w kiesze43ni wiec tez nie taki wielki.
 

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
29.11.2010
Postów
11434
Punktów
2101
Wiek
38
Miasto
PZ
Ostatnio taki oscyloskop cyfrowy kupiłem nowy za 60zł więc chyba nie tak drogo. No i miesci sie w kiesze43ni wiec tez nie taki wielki.
Nie wiem czy wiesz ale Chińczycy zrobili go z empetrójki :D także nie oczekuj za dużo
Automatyczne połączenie postów:

Ja tam mam mój radziecki oscyl i mi wystarczy :) dotychczas dwa razy mi się przydał, raz do sprawdzenia czujnika halla i raz przy sprawdzeniu czystości sygnału wychodzącego z alternatora idącego do ZR autobusu
 
Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
29.11.2010
Postów
11434
Punktów
2101
Wiek
38
Miasto
PZ
Tzn.? Jest zbudowany na stm32. Do samochodu nie trzeba nie wiadomo jakiego sprzetu zeby podejrzec jakis sygnal ktory ma moze kilka kHz.
Jak można to wstaw zdjęcie, kiedyś jak się tym interesowałem to właśnie był do kupienia oscyloskop zrobiony z mp3-ki ale to było dawno więc może wymyślili coś lepszego :) a tak poza tematem to wiem że te stare oscyloskopy oddają wierny kształt wykresu sygnału a cyfrowe szczególnie te tanie już nie koniecznie, cyfrowe mają w pamięci zapisane szablony przebiegów sygnału także nie sprawdzisz nim na przykład uszkodzonej koronki ABS
 

Dale

Gaduła
Dołączył
27.04.2017
Postów
81
Punktów
7
Jak można to wstaw zdjęcie, kiedyś jak się tym interesowałem to właśnie był do kupienia oscyloskop zrobiony z mp3-ki ale to było dawno więc może wymyślili coś lepszego :) a tak poza tematem to wiem że te stare oscyloskopy oddają wierny kształt wykresu sygnału a cyfrowe szczególnie te tanie już nie koniecznie, cyfrowe mają w pamięci zapisane szablony przebiegów sygnału także nie sprawdzisz nim na przykład uszkodzonej koronki ABS
 

Załączniki

  • 51fgPkAoT6L._AC_SX522_.jpg
    51fgPkAoT6L._AC_SX522_.jpg
    19,3 KB · Wyświetleń: 2

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
29.11.2010
Postów
11434
Punktów
2101
Wiek
38
Miasto
PZ
Czego facepalmujesz zdjęciem :D od tego są gify
Dos Equis Reaction GIF by Dos Equis Gifs to the World
 
Do góry Bottom