• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mondeo mk3 1.8 - trudne odpalanie gdy zimny.

MotoFan

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Rzeszów
naprawimyauto.com.pl
Ford Mondeo mk3 1.8 Duratec 03r.

Problem: Po nocy ciężko odpala, kręci dobrze. Z moich obserwacji przy odpalaniu trzeba trzymać go gazem, po puszczeniu gaśnie. Za 3-4 razem już chodzi normalnie z podwyższonymi obrotami.
Ciepły odpala od strzała i pracuje równo. Ciśnienie paliwa OK. Brak błędów, w odczytach nic nie niepokojącego.
Fura z LPG. Pomyślałem, że od jeżdżenia na gazie rozjechały się korekty map benzynowych. Odłączyłem aq na pół godziny. Stał pół dnia, wystygł i odpalał bez problemu. Musiałem oddać samochód. Zleciłem pojeździć na Pb. Nie pomogło. Jutro będę miał gablotę na pół dnia. Zaczynam od wymiany świec. Nie wiadomo kiedy zmieniane. Od czego zacząć szukanie?? Planuję wyczyścić wszystko w dolocie przepustnica, krokowiec, MAF, itp. zrobić test na szczelność wtryskiwaczy.
Czy jest to jakaś typowa przypadłość tego motoru??

Pablo Guzzi

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Radomsko
Typowa przypadlość to spalanie oleju.Generalnie temat szeroki i niejeden się na nim wyłożył.Gaz może przedostawać się do kolektora nieszczelny parownik lub wtryski gazowe— zakreć butlę i oddaj auto.Podwyższone obroty może być nieszczelny kolektor ssący.Zapieczone wtryski benzyny.Rozprogramowany sterownik.—Czyli kolejna ofiara gazu.Trafia do mnie dużo takich aut szkoda mi czasu.a Tobie powodzenia.

MotoFan

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Rzeszów
naprawimyauto.com.pl
Świece zmienione. W załączniku zdjęcie jak wyglądały. Mało tego. Zamontowane nie właściwe świece. Dedykowane dla 2.5 V6 Forda.
Przepustnicę i krokowiec wymontowałem. Nic ciekawego. W zasadzie czysto.
Samochód oddałem. Zobaczymy czy da to jakieś efekty.

Załączniki

• 20170207_193957.jpg
    20170207_193957.jpg
    2,2 MB · Wyświetleń: 19

dvs269

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Ustka
Kiedyś miałem coś podobnego w a klasie w168 1.4 benz . Winnym była pompa paliwa. Jak już mierzyło się paliwo na odpalonym było z tego co pamiętam wmiare prawidłowe, chyba troche poniżej z tego co pamiętam. Rano przed odpaleniem nie było ciśnienia prawie wcale na manometrze. Podczas odpalania ( kręcenia rozrusznikiem) nie dawało rady nabić do wymaganego

MotoFan

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Rzeszów
naprawimyauto.com.pl
To co innego. Samochód odpala, ale trzeba pedał gazu przytrzymać. Zmieniłem świece. Wczoraj rozmawiałem z właścicielem i jak na razie problem się nie powtórzył.

Do góry Bottom