• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mondeo mk3 Sterownik cenral zamka

Baniel

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Olsztyn
Mam problem z wysterowaniem centralnego zamka.
Mondeo mk3, rok chyba 2004. Jeden kluczyk, bez pilota, centralny fabryczny. Miał założony uniwersalny sterownik centralnego zamka, ale uszkodził się. Dołożyłem więc inny, nowy, sprawny. Podpięty zgodnie ze sztuką i dzieją się cuda, tj. po zamontowaniu 3-4 razy otworzy samochód po czym nie otwiera z pilota. po jakimś czasie znów otwiera. Przekaźniki słychać działają w sterowniku. Zamykanie działa prawidłowo.
Wykluczam uszkodzenie tego sterownika. Czy to może być uwalony GEM lub inny sterownik samochodu, ewentualnie któryś z siłowników w drzwiach?

D

dom4n4k

A czy dobrze go zaprogramowałeś? przekręć na otwartych wszystkich drzwiach 5 razy kluczyk do zapłonu z odstępami 0.50sekundy i powinno ci się zapalić raz migacze wraz z dźwiękiem, potem wyjdź z auta i przytrzymaj na pilocie przyciski równocześnie zamykanie z otwieraniem przez 5 sekund do momentu mignięcia światłami awaryjnymi i sprawdź czy się poprawiło jak nie to winastarego sterownika. Pytanie jeszcze mam takie czy ten uszkodzony sterownik wymontowałeś czy po prostu dołączyłeś go szeregowo do starego? Jak zostawiłeś go to wymontuj go i zaprogramuj klucz od nowa jw. Sprawdziłbym też klucz pod kątem sygnału lub baterii.

Ręczne otwieranie z klucza działa? jak tak to siłowniki zostawiłbym w spokoju.

Najczarniejszy scenariusz to pewnie wypaliło styki w przekaźnikach albo uszkodził się jeden z tranzystorów sterujących, ale to ostateczność, to skutkuje słabym połączeniem zasilania np zimny lut.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Baniel

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Olsztyn
Dzięki za odpowiedz, problem leżał w zamku w drzwiach kierowcy. Gość chciał w ten sposób to niech ma.
temat do zamknięcia

Do góry Bottom