• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Montaż pneumatyki do grand scenic II

mruk

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Prudnik/Bytom
Dzień dobry
Pytanie bardziej z zakresu Tuning
Mam Grand Scenic II z hakiem, założonym do przewozu rowerów.
Moje pytanie. czy jest możliwość dobrać jakieś amortyzatory pneumatyczne, lub montaż miechów aby po zamontowaniu bagażnika i rowerów tył nie szorował po asfalcie.
Pozdrawiam

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
412
A jakieś wzmacniane wyższe sprężyny? Kiedy wgl były wymieniane sprężyny? Po pewnym czasie tracą sprężystość i już nie odbijają tak wysoko, może wystarczy wymienić i po sprawie tył będzie wyżej

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
379
W sumie ciekawy pomysł, zamiast sprężyn dać poduszki, ustalić odpowiednie ciśnienie i w drogę, ciekawe jakby to się sprawdziło w osobówce bo w lawecie sprawdza się bardzo dobrze, ale tam mam je jako dodatek do pióra

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Pierwsza kontrola i jak jakiś się znajdzie "sympatyczny" milicjant to będzie po dowodzie. Mało prawdopodobne, ale nie znasz dnia ani godziny... O przeglądzie nie wspomnę...

W busie jest jak to zamontować... w osobowym nie widzę tego bez dobrej rzeźby zawieszenia.

ojek

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Węgrów
Milicjant zawieszenia to raczej nie ogląda, ale z przeglądem faktycznie może być problem

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Można zastosować wkładki między zwoje sprężyn, kiedyś można to było kupić.

mruk

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Prudnik/Bytom
Jak szukałem auta to spotkałem w Espace były zainstalowane fartuchy w sprężynach z tyłu, a w bagażniku wyprowadzony przewód do kompresora. Można było pompować na stacji benzynowej, albo użyć z zestawu naprawczego. Dlatego moje pytanie o opcje możliwości wypoziomowania Scenica.
Dla tego zastanawiam się nad dopasowaniem amortyzatorów pompowanych, albo zastosowania fartuchów w sprężynach.
Dziękuję za pomoc.

Do góry Bottom