• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Motocykl BMW kodowanie lampy ISTA+

CubeBonus

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Kraków
Dzień dobry, Proszę o małą pomoc. Motocykl to BMW R 1200 r model k53 z 2018r.
Nadmienię że kilkukrotnie kodowałem motocykle i nie jest mi to obce,
Otwierając zakładkę programowania w ISTA
W ISTA+ nie ma opcji zakodowania lampy z oświetleniem LED (fabrycznie montowana zwykła lampa z dwiema żarówkami 5W w postojówkach).
Ale wychodziły te wersje motocykli z lampą LED.
Czy jest możliwość wykonania kodowania za pomoca esys lub w inny sposób?
Inne elementy wyposażenia dodatkowego można normalnie zakodować np. kierunkowskazów LED, alarm, lub nawigację. W motocyklu znajduje się moduły świateł, a nie jak w sporej części innych motocykli moduł ZFA.
Czy wyżej wymieniony moduł świateł jest to moduł kodowany w inny sposób niż przez ISTA, czy też architektura tego elementu jest całkowicie inna i kodowanie nie będzie możliwe? af823aaa-be21-45ab-b021-6cf2cb30b50d.jpg

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
414
Miasto
Świdnica
Jeśli miałeś zwykłą lampę a chcesz mieć led to trzeba esysem zmienić najpierw fa a później kodować

Ostatnia edycja:

CubeBonus

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Kraków
Jeśli miałeś zwykłą lampę a chcesz mieć led to trzeba esysem zmienić najpierw fa a później kodować
Zawsze wszystko robiłem przez ISTA+ nigdy nie korzystałem z esysa, nie miałem takiej potrzeby.
Jeśli dobrze zakładam w bazie danych esysa, będą pliki które trzeba przerzucić do motocykla, a następnie zakodować przez iste?

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
414
Miasto
Świdnica
Nie. Wszystko zrobisz esysem. Musisz dodać do fa lampę led, przeliczyć nowe fp o zapisać w motocyklu, zapewnie grzebinąć w instalacji, wstrzyknąć plik cafd do sterownika lampy i zakodować lampę do auta Zabawy typu kodowanie i programowanie za pomocą ista czasami kończą się bolesnie. Nie mam doświadczenia z motocyklami, robię tylko auta BMW i tak wygląda procedura dla samochodów. Tutaj pewnie jest podobnie.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom