• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nagrzewnica TSi

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Bielsko-Biała
Cześć. Męczę się z płukanie układu chłodzenia w VW 2018r Tsi.
Był olej w płynie. Wymieniona pompa wody wymiennik ale niestety ogrzewanie siadło. Nie mam pewności czy był silikat .
Ogólnie zastanawiam się czy jest sens to płukać czy ją wymieniać. Macie jakieś mega sposoby na taką nagrzewnicę ?
Osobna pompa gorąca woda z wiadra ??
Zamówiłem chemię z kenta i jest petarda ale nagrzewnica leży

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
27
w kilku samochodach w tym w prywatnym płukałem nagrzewnicę gorącą wodą z węża włożoną do powrotu z nagrzewnicy, ogrzewanie powróciło, w prywatnym samochodzie po tym zabiegu nowa nagrzewnica leży na półce już chyba 3-4 rok, ale miałem też takie przypadki, że płukanie pomogło na 2-3 miesiące i wtedy już robiłem normalną wymianę.

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Bielsko-Biała
Wczoraj dalsza przygoda z płukaniem układu i generalnie po oleju już nie ma śladu. Więc uszczelnienie podpory pomogło . Ale problem jest taki że dalej nie grzeje.
Płukałem nagrzewnice i przepływ jest idealny nawet pod dużym ciśnieniem. Wąż zasilający jest ciepły powrót zimny.
Jak zdjąłem węże od nagrzewnicy to mało co tam było starego płynu była po prostu pusta.
|Pompka cyrkulacyjna jest sprawna. Wóz albo jest tak zapowietrzony i nie może tego przepchnąć albo coś jest jeszcze zdupcone .
Dzisiaj jeszcze podciśnieniowo spróbuje zaciągnąć płyn powrotem który krzyżuje się z powrotem nagrzewnicy.
Wymiennik jest nowy, pompa wody z termostatem nowa.

jarek_g60

SuperMechanior
Punktów
100
Miasto
Wojcieszyn
W tsi może być padnięty zawór elektromagnetyczny nagrzewnicy jest niedaleko pompy wody lub pompa obiegową która jest z tylu silnika. Zacznij od zaworu

Do góry Bottom