• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Najtańszy olej

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
587
@arni_poznań Greta i zielony komunizm, to tylko przykrywka.
Przyszłością jest "silnik grawitacyjny" bezpośrednio sprzężony z energią atomową.
Czy widziałeś kopcące i głośne UFO? Bezszelestnie "łamie prawa fizyki". Silniki spalinowe są passe.

Nie chodzi o to żeby kilkuset inżynierów pracowało w stu laboratoriach nad silnikiem elektrycznym. Tylko kilkanaście tysięcy inżynierów w kilkudziesięciu tysiącach laboratoriów. Wtedy zwiększa się prawdopodobieństwo, że któryś inżynier nawet średniego szczebla wpadnie na naprawdę innowacyjny pomysł, który pchnie ludzkość ku przyszłości.

Silnik spalinowy rozleniwia wszystkich i nikt nie pracuje nad przyszłością.

Częściowo również chodzi o wydajność energetyczną, bo to wszystko składa się w jedną całość.
Nad tym ma pracować ludzkość.

Dlatego jest to wszystko stymulowane.

(przynajmniej umrzecie z tą wiedzą od prostego henia, bo tak odchodzilibyście na nieświadomce)

Czeresniaa

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Wiejca
Tak czytam i myślę sobie że Greta będzie z was dumna, wyprzedziliście UE, oni dopiero zaczynają wprowadzać olej rzepakowy nieśmiało mieszać z ON a wy już zastępujecie nim olej silnikowy :happy: brawo
Na rzepakowym to ja już jeżdżę od kilku lat powiedziałem o tym kiedyś na forum to teraz widzę że nawet gotowe instalacje można kupić na rzepak do samochodu podejrzewam że do silnika też ludzie bedo lać bo podłapio odemnie

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Narazie podkablowalem do Pani z geografii
—————————————————————————
A wracając do tematu. Serio kiedyś chłopu przez telefon powiedziałem kup najtańszy i wlel. Pojawił się po 2 tygodniach i serio jeździł na rzepakowym z biedronki. Mowa o oleju do silnika
Ktoś sobie jaja robi,jaki sens miałby stosowanie rzepaku jeśli są oleje silnikowe,które cenowo wychodzą prawie identycznie(Jasol,Tedex,Qualitum,itd.itp) Na rzepaku da się jeżdzić,silnika nie zatrze,ale odparowywyje ,w końcu robi się z niego ,,smalec,,gdy wystygnie,trzeba by wymieniać co kilkaset km.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Uwierz mi niektórzy są ciemni jak noc na pustyni. A co powiesz na awanturę bo na przednią oś kupiłem 4 klocki a przecież jest po jednym na koło. I niedawno kodowanie za które chłop nie chciał zapłacić bo przecież to on siedział tydzień na forach i on mi powiedział, że trzeba zakodować ino auto bujało się miesiąc po warsztatach a u mnie nawet silnik nie ostygł i było zrobione

Alpari

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Uwierz mi niektórzy są ciemni jak noc na pustyni. A co powiesz na awanturę bo na przednią oś kupiłem 4 klocki
Mój ojciec prowadził złomowanie aut i nie brakowało klientów szukających używanych klocków hamulcowych na zasadzie jakieś dobre 2 szt bo 2 w aucie ma ok. Tarcze hamulcowe na sztuki, amortyzatory, sprężyny itp. Nawet zdarzali się tacy co chcieli zużyty olej na dolewkę bo mu silnik sporo bierze i nowego nie warto.
Niestety później widać było jakie cuda ludzie złomują.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Uwierz mi niektórzy są ciemni jak noc na pustyni. A co powiesz na awanturę bo na przednią oś kupiłem 4 klocki a przecież jest po jednym na koło. I niedawno kodowanie za które chłop nie chciał zapłacić bo przecież to on siedział tydzień na forach i on mi powiedział, że trzeba zakodować ino auto bujało się miesiąc po warsztatach a u mnie nawet silnik nie ostygł i było zrobione
Ciemni jak na pustyni? Taki Ciemniak rządził Polską przez 8 lat:)

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
587
Ciemniak rządził przez 8 lat, a przez ostatnie 80 komuniści. Spoco. Teraz znowu przy sterach...kręcimy na 84.

fraterr

Nowy
Punktów
0
Ten Czeresnia (Michał Wiśniewski) to faktycznie biega za ludźmi z widłami podobnie jak jego ojciec, to taka rodzina cygańska, kradną, oszukują a jak ktoś ich zgłosi to zaraz mają 10 cyganów na świadków że był z nimi i nie mógł ukraść a potem temu co zgłosił niby przypadkiem spali się samochód albo stodoła i dlatego nikt nie chce zadzierać z cyganami. Kiedyś pracował w ASO ale krotko bo wyrzucili go za to że kradł i był agresywny przez co nigdzie go nie chcieli przyjąć do pracy to jego ojciec przerobił chlewik na warsztat żeby miał gdzie pracować ale gdyby nie mieszkał u rodziców to by się sam nie utrzymał. Gdyby nie widły to nie jest groźny, jest to mały grubasek co ma problemy z nadciśnieniem.
Chciałem przestrzec przed jeszcze jednym pato-mechanikiem jego kolegą Marcinem Kowalskim z Woli Pasikowskiej u którego pracował mój znajomy, ten też leje olej roślinny do silnika żeby rozjaśnić stary bo spuszczają tylko 1/3 oleju i dolewają rzepak a ze skrzyni biegów spuszczają olej i wlewają ponownie ten sam żeby po korkach widać było wymianę. Większość robót robi bez faktory, mechanikom grosze płaci a kasy ma tyle że kupuje złoto i dolary, trzyma wszystko w domu bo boi się że fiskus zorientuje się jakie ma dochody. Kowalski nie jest cyganem ale ma wpływowego znajomego Roberta Gizę ze Starego Dębska któremu kiedyś sprzedawał kradzione narzędzia i części które wynosił z ASO tam gdzie pracował a po godzinach jeździł do niego i robił za półdarmo dlatego tamten teraz daje mu wsparcie. Proszę moderatora żeby nie usuwał tego tematu, bo choć nie jest techniczny to zawsze kogoś ostrzeże przed tymi oszustami. Robią konkurencje prawdziwym mechanikom zaniżając cenę a swoimi oszustwami psują opinie tej branży.

Do góry Bottom